Állattartás gépei

Zöldsoros” gépek? KUHN!

Kaszálástól, a bálázáson át az etetésig! Komplett megoldások minden gazdaság méretre!

Akár, ha értékesítésre, akár saját felhasználásra szánjuk a megtermelt zöld takarmányunkat, minden esetben rendkívül fontos a minőség. Közvetlenül, vagy közvetetten, de hatással lesz a jövedelmezőségre, talán a legjelentőségteljesebb változást, a tejelő tehenek takarmányozása kapcsán figyelhetjük meg.

 

KUHN zöldsoros gépek

A maximális energia és tápanyag tartalmat talán nem is kell magyarázni, a megfelelő időben, a megfelelő módon kaszált, kezelt, és tárolt zöld takarmányban minden szükséges bel-tartalmi elem megtalálható lesz, ami már nagyobb feladat ezen bel-tartalmi elemek megőrzése.

Gépesítési szempontból az egyik legnagyobb kihívás a kaszálás-rendképzés-bálázás műveleteinél a szennyeződés (föld a takarmányban), minimalizálása. Akár silózva, akár bálázva lesz a terményünk, a magasabb szennyezettség, nem kívánatos erjedési és rothadási folyamatokhoz vezethet, direkt hatással lesz a terményt fogyasztó állatokra is, kiváltképp a tejelő tehenekre, tejhozam és állategészségügyi szempontból egyaránt.

Természetesen a takarmány, az állatállománynak történő, megfelelő kiosztása-adagolása a takarmány „készítési” folyamatunk utolsó eleme, is rendkívül meghatározó az eredményesség biztosításának érdekében.

A KUHN-nak mint a világ egyik legnagyobb mezőgazdasági gépgyártójának, hosszú múltra visszatekinthető tapasztalata van a szálastakarmány betakarítás és kiosztás gépesítésével kapcsolatosan. A gépek tervezése, és fejlesztése szempontjából az általános minőség, a kezelői komfort mellett, a legfontosabb tényező a lehető legjobb munkaminőség által, a lehető legjobb minőségű és tisztaságú takarmány biztosítása.

Állattartás gépei

A megtermelt és megfelelően tárolt takarmányunkat, valamilyen módon, szükséges az állatokhoz eljuttatni. A hagyományos kézi erővel történő kijuttatás, idejétmúlt, munkaigényes és nem praktikus. A modern állattartásban már sztenderdnek mondható, hogy az állatoknak az igényeikre szabott, előzetesen receptben rögzített összetevőkből „készülő” kevert adagot juttatnak ki, amit csak TMR-ként (teljes takarmánykeverék) emlegetnek. A keverékben az összetevők, megfelelő arányban vannak jelen, megfelelő nedvesség tartalommal, és megfelelően homogén kevert állapotban. Ha kész a keverékünk, egy nagy feleadat maradt hátra, ki is kell etetnünk az állománynak, a megfelelő helyre és mennyiségben.

Ezen kombinált (keverés-kiosztás), feladatban lehet a gazdálkodó segítségére egy keverő-kiosztó kocsi, legyen akár vontatott vagy önjáró kivitelben.

Vontatott takarmánykeverő-kiosztó kocsi

A KUHN palettán belül vontatott kivitelben, a PROFILE modellszérián belül, 4 m3-től egészen 34 m3-es kapacitású modellek közül választhatnak a gazdálkodók, tartály mérettől függően 1, illetve 2 függőleges csigás kialakításban.

A PROFILE modelleket, teljesen az adott gazdaság igényeire lehet szabni, legyen akár szó a kietető ajtók helyéről méretéről, irányáról, tartálymagasításról, erősített-bevonatolt csigákról-késekről és számtalan további opcióról.

A gép tervezésénél az egyszerű kezelés és a jó manőverezhetőség mellet, a lehető legjobb takarmány keverési-aprítási minőség volt. A számtalan előny között említhető, a speciális tartályfal kialakítás, a minden esetben a kapacitáshoz megfelelő keverőcsiga, a pontos súlymérő rendszer és még sok más.

A PROFILE PLUS esetében, a gép alapelőnyei és felszereltségei mellett a gép elején egy bálakifúvó egység is helyet kapott, ezzel a gép multifunkcióssá válik, két feladatot is el tud látni. (kietetés +almozás)

Állattartás gépei

Önjáró takarmánykeverő-kiosztó kocsi

A KUHN takarmányozási gépek talán egyik leglátványosabb darabjai az önjáró gépek. Két modellcsaládra oszlik, az SPV és az SPW szériákra. Fő különbséget a két széria között a függőleges keverőcsigák száma (SPV- 1db; SPW-2db), illetve a belsőégésű motor elhelyezkedése jelenti. (SPV-elől, SPW-hátul). 12 - 27 m3 közötti kapacitással elérhetőek a modellek. Felhasználás intenzitásától függően választható POWER és INTENSE kivitel, a különbséget itt a motor lóerő, a hidraulika rendszer kapacitás, és a közúti nagysebességű vonulás opciója jelentheti.

 

Önjáró takarmánykeverők

Az egyik legfontosabb alapérték ugyan az, mint a vontatott kiviteleknél, a lehető legjobb takarmány keverési-aprítási minőség. Ezeket hasonlóan a vontatott változatokhoz számtalan egyedi megoldással biztosítjuk, ilyen a speciális tartályfal kialakítás, a minden esetben a kapacitáshoz megfelelő keverőcsiga, a pontos súlymérő rendszer.

Mindkét széria esetében rendkívül fontos tervezési szempont volt a stabilitás, a gép mozgatása-manőverezése, a fordulékonyság, és az üzembiztosság. Az SPV esetében felépítés szempontjából a (4 hengeres) dízelmotor elől kapott helyet, az SPW esetében egy farmotoros (6 hengeres motor) kialakításról beszélhetünk, mindkét esetben a pozicionálás célja az volt, hogy arányosan nagyobb súly legyen a hajtott tengelyen, ezzel garantálva a megfelelő tapadást a kerekeken, akár hegymenetben vagy nehéz körülmények között is.

Fontos továbbá, hogy jól manőverezhető legyen a gép. Alapkivitelben, a két kerék kormányzással is kimagaslóan jól manőverezhetőek a gépek, de elérhető a négykerékkormányzás opciója is, amellyel a legnagyobb kapacitású SPW modellünk is 6m-es sugarú körben képes megfordulni.

Mindkét gép esetében egy nagy teljesítményű marófejjel történik a felmarás, a terményt ezután az automata feszítéssel ellátott, nagy kopásállóságú felhordó szalag a tartályhoz juttatja, ahol olyan szögben és helyen kerül a függőlegesen elhelyezett csigákhoz az anyag, hogy rögtön elkezdődhet a keverés folyamata. A marófejhez, a keverőscsigához is elérhetőek erősített-megnövelt élettartamú kopó alkatrészek, illetve maga a csiga és a tartály kiegészítő belső burkolat is elérhető K-NOX bevonattal, ami hosszabb élettartamot tesz lehetővé.

Mivel motoros gépről beszélünk, a gépkezelői komfort is fontos szempont volt a tervezés során, legyen szó akár a fülkéről, akár a kezelőszervekről. Mindkét széria esetében egy zárt kabin áll rendelkezésre, a magasabban opcionált kabinokban, már az autóiparban standardnak mondható elemek természetesen helyet kaptak, mint: légrugós-fűthető ülés, fűtés, klíma rendszer, fűtött szélvédő(k), hangrendszer-rádió, állófűtés, elektromos-fűtött külső tükrök stb. A gép vezetését-vezérlését egy kormánykerék és egy joystick segítségével valósíthatja meg a gépkezelő. További kiegészítő opcióként elérhető kiegészítő LED-munkalámpa készlet, és kamerarendszer is, kontrollmonitorral.

SPW fülke

Bálabontó, almozó gépek

Az állatállomány etetésén kívül, jól gépesíthető folyamat még az almozás tevékenysége is. Ebben is a gazdák segítségére lehet a KUHN, a PRIMOR névre keresztelt bálabontó-almozó géppel.

Elérhető 2 – 15 m3-es kapacitásban, vontatott kivitelben, ez alól a kivételt a legkisebb modell (PRIMOR 2060) jelenti, itt elérhető függesztett kivitel is. A modellszéria minden tagja alkalmas kör és kocka bála fogadására egyaránt. A nagy kapacitású bálabontó egység és az ennek megfelelően méretezett turbinának köszönhetően, rendkívül hatékony a gép, akár 18m-es távolságba is könnyedén kifújható vele az anyagmennyiség.

A KUHN PRIMOR 3570 M szalmás almozási módban

Meghajtás szempontjából két variáció elérhető, egy H mint hidraulikus, és egy M mechanikus verzió. A hidraulikus verziót klasszikusan almozási feladatokra ajánljuk, a mechanikus verziók pedig akár etetésre, vagy nehezebb szálas takarmány kijuttatásra is alkalmasak. Opcióként a gép felszerelhető egy távvezérléses kétsebességes hajtóművel, aminek a segítségével megválaszthatjuk az adott feladathoz-terményhez szükséges fordulatszámot.

Elérhető egy kiegészítő eszköz is a PRIMOR gépekre, a CLEANSTRAW rendszer. Különösen száraz, szalma kifúvásakor a zárt terekben porfelhő képződik, és az almozás után viszonylag hosszú idejig még a levegőben marad. Ezen effektus ellensúlyozására került fejlesztére a CLEANSTRAW rendszer. Működése egyszerű, a kifújó torony, garatához egy külső tartályból vizet porlaszt, ezáltal kevesebb por marad a levegőben az almozási folyamat után.

Cleanstrow