Permetezőgépek

Fedezze fel permetezőgépeinket, amelyek a teljesítményt a sokoldalúsággal ötvözve segítenek Önnek célkitűzései elérésében és növényvédelmi költségei csökkentésében.

Némely típus nem érhető el minden országban. Kérjük, az elérhetőséget mindig ellenőrizze helyi viszonteladójánál.

Vontatott permetezőgépek

A KUHN vontatott permetezőgépekben az egyensúly új koncepciója ölt testet: egy jól felszerelt permetezőgép, alumínium szórókerettel, poliészter tartállyal és intuitív kezelőelemekkel, biztosítva az egyszerű használatot és az optimális permetezési munkaminőséget. A számos, rendelkezésre álló opció a kifogástalan szórókeret-stabilitással ötvözve garantálja a permetezési minőséget.

Némely típus nem érhető el minden országban. Kérjük, az elérhetőséget mindig ellenőrizze helyi viszonteladójánál.

Olvasson tovább

  • LEXIS mezőgazdasági gép sziluettje

   LEXIS

   Minőségi permetezésre terveztük, ezzel együtt a kezelése egyszerű maradt

Mi az a szántóföldi permetezőgép? 

A mezőgazdasági permetezőgépek növényvédő szerek és folyékony műtrágya kijuttatására szolgáló gépek. Ezek az alkalmazási irányok megkövetelik a gép sokoldalúságát a szántóföldi kultúrák kezelésében. 

What is an agricultural sprayer.JPG

Milyen részegységekből épül fel egy permetezőgép? 

A permetezőgépek a növényvédelem nélkülözhetetlen eszközei. Számos, alapvető fontosságú részegységből állnak, amelyeket egy vázszerkezet tart egységben. A legfontosabb részegységek a következők:

 • A tartály, amely a folyadékok tárolására, szállítására szolgál.
 • A szivattyú (centrifugális vagy membránszivattyú), amely a folyadékot szállítja.
 • A szórókeret, amely a permetlé szántóföldön történő egyenletes kijuttatását végzi.
 • A szabályozórendszer, amely gondoskodik arról, hogy a megfelelő mennyiség kerüljön kijuttatásra.
 • Különféle precíziós kijuttatási rendszerek a permetezőgép működésének optimalizálására. 

Mindezek a részegységek együttműködve biztosítják a permetezőgép rendeltetésszerű működését.

Milyen típusú permetezőgépek léteznek?

A kereskedelmi forgalomban három különböző típusú permetezőgép érhető el: függesztett, vontatott és önjáró permetezőgép. A KUHN kínálatában permetezőgépek széles skálája áll rendelkezésre az Ön igényeinek kielégítésére. 

Függesztett szántóföldi permetezőgép 

A függesztett permetezőgépek közvetlenül a traktor hárompont-függesztőművére csatlakoznak. A széles, az alaptól a prémium típusokig terjedő kínálattal a KUHN függesztett permetezőgépei a legkülönbözőbb típusú gazdaságok igényeit képesek kielégíteni. 

Mounted sprayer

A függesztett szántóföldi permetezőgép előnyei

A függesztett permetezőgépek kiváló stabilitást nyújtanak lejtős területeken, és kiváló manőverezhetőséget biztosítanak a forgókon, ami ideális használhatóságot jelent a kisméretű táblákon. Ezen kívül a függesztett permetezők a permetlé-kapacitás növelése érdekében fronttartállyal is felszerelhetők, ami tovább fokozza alkalmazhatóságuk sokrétűségét.

Vontatott permetezőgép 

A vontatott permetezőgépek a nagy gazdaságok ideális gépei, ahol nagy területteljesítmény szükséges. Ezek a vegyes profilú, illetve állattenyésztő vagy növénytermesztő gazdaságok vagy bérmunka-szolgáltatók számára tervezett permetezők egy vonórúd közbeiktatásával csatlakoznak a traktorhoz, és vontatva végzik a feladatukat. 

Magyarországon a KUHN legnépszerűbb vontatott permetezőgépe a KUHN LEXIS.  

Lexis 3800

LEXIS 18-20-24-28 m-ig terjedő munkaszélességű acél vagy alumínium kerettel érhető el. Opcionálisan fúvókánként szakaszolható. A permetező több tankmérettel választható. A legkedveltebb tartály a hazai piacon a 3000 literes, de elérhető 3800 literes változatban is. LEXIS tervezéskor fontos szempont volt az egyszerű beállíthatóság és kezelhetőség. Ezt a szántóföldi permetezőgépet kompakt felépítés jellemzi. A rövid tengelytáv és az alacsony súlypont-kialakításának köszönhetően a gép fordulékony és stabil, ezáltal a terepviszonyoktól függetlenül biztonságosan üzemeltethető. A teljes magassága pedig mindössze 4 méter.

LEXIS precízen juttatja ki a permetezőszert, hogy hosszan tartó, tökéletes védelmet nyújtson a növényeknek,  használható továbbá gyomirtási célokra,  folyékony műtrágya és gombaölő szer kijuttatásra. Opcionálisan automata keretszintezéssel is elérhető. A multifunkciós szelepek  egyszerűvé teszik a gép használatát és csökkenti az állásidőt. Az eltömődés ellen négy lépcsős szűrési védelemmel rendelkezik a munkagép.

A vontatott permetezőgépek előnyei

A vontatott permetezőgépek nagyobb munkaszélességgel dolgoznak, és nagyobb kapacitású tartályokat képesek hordozni. Ezen kívül a gépkapcsolat tömege több tengelyen oszlik el, és így kisebb talajtömörítő hatással kell számolni. 

Mellső függesztésű permetező

A KUHN mellső függesztésű permetezőgépe tulajdonképpen egy gépkapcsolat része, amely a traktor elején elhelyezkedve képes tiszta víz vagy növényvédő szer szállítására. Saját szivattyúval és öblítőkörrel rendelkezik. A frontfüggesztésű permetezőgép a kapacitás bővítését szolgálhatja egy hátsó függesztésű permetezőgéphez kapcsolva, vagy egy szemenkénti vetőgéppel vagy talajművelő géppel kombinálva is használható egy permetezésszabályozó készlettel kiegészítve.

Front sprayer

A frontfüggesztésű permetezőgépek előnyei

A frontfüggesztésű permetezőgépek számos előnnyel rendelkeznek, amelyek miatt kedvelt megoldásnak számítanak. Az egyik alapvető előny, hogy nagyobb víz- vagy permetlé-kapacitást biztosítanak. Egy fronttartály felszerelése jobb egyensúlyt teremt a traktor-gép kapcsolatban, és sokoldalúbb használatot biztosít, mivel egy önálló frontfüggesztésű permetezőgép sokféle gépen használható, a legkülönfélébb feladatokra. 

Permettartály 

A permetezőgép tartálya központi szerepet tölt be a gépben, mivel itt tárolódik a kijuttatandó permetlé. Rendkívül fontos részegység az előkészítés, keverés és öblítés munkafázisaiban. Nagyon fontos, hogy a szükségleteinek megfelelő tartályt válasszon, olyan tényezőket is figyelembe véve, mint a kapacitás és a tartály anyaga. 

Rinsing tank positioned at the centre of the machine

A tartálykapacitás megválasztása 

A tartálykapacitás megválasztásakor alapvető fontosságú, hogy azt a konkrét szükségletekhez igazítsák, főként a gazdaság méreteit és a gazdálkodási gyakorlatot szem előtt tartva. A KUHN széles kapacitásválasztékot kínál:

 • 600–1200 liter az OPTIS és OMNIS függesztett permetezőgépek esetében,
 • 1000–2000 liter a DELTIS 2 és ALTIS 2 függesztett permetezőgépek esetében,
 • 2400–4100 liter a LEXIS és METRIS 2 vontatott permetezőgépek esetében, és
 • 1000–1500 liter a frontfüggesztésű permetezőgépek esetében.

Tartályöblítés

A permetezési művelet befejeztével a főtartály megfelelő öblítése alapvető fontosságú az optimális tisztítás és a visszamaradó permetlé kezelése érdekében. A hígításra és a tisztításra egy különálló, tiszta vizet tartalmazó öblítőtartály szolgál. 

Különféle szórókeret-megoldások 

A szórókeret alapvető részegység, amelynek szerepe a növényvédő szerek vagy folyékony műtrágya precíz kijuttatása a növényállományra. A szerkezet rozsdamentes acélcsöveket tartalmaz, amelyben nagy nyomással áramlik a permetlé, amelynek a fúvókákig tartó útját összetett szabályozórendszer vezérli. Az egyes gazdaságok egyedi szükségleteihez igazodóan, számos szélességű és felépítésű szórókeret áll rendelkezésre. A szórókeret kialakítása rendkívül fontos: a szórókeret magasságának állíthatónak kell lenni, hogy alkalmazkodni tudjon az eltérő növénymagasságokhoz és a lejtős területek domborzatához.

Boom assist

Hidraulikus vagy manuális csukódású szórókeretek

A szórókeretek kézi működtetésű vagy hidraulikus nyitási és csukási mechanizmussal rendelkezhetnek. A hidraulikus működtetésű szórókeretek, amelyek nyitása és zárása hidraulikus rendszer segítségével történik, egyszerű munkahelyzetbe állítást és összecsukást tesznek lehetővé. Ez az időmegtakarítást biztosító rendszer növeli a termelékenységet. Bizonyos permetezőgépek, mint például az OPTIS, rendelhető manuálisan nyitható/csukható szórókerettel is. 

Acél és alumínium szórókeretek

A permetezőgépek szórókeretei általában acélból vagy alumíniumból készülnek. Mindkét anyagnak megvannak az előnyei: az acél szilárdságával, az alumínium pedig kis fajsúlyával tűnik ki. A KUHN egy olyan, jól bevált festési eljárást alkalmaz, amely biztosítja az acél szórókeretek kiváló korrózió elleni védelmét. A METRIS 2 hibrid szórókerettel is rendelhető, amely optimális merevséget biztosító masszív keretszárnytagból, és kiegészítő, könnyű alumínium szárnytagokból áll a nagyobb szélesség biztosítása érdekében. 

Hogyan választható ki a megfelelő fúvóka? 

A fúvóka a permetezőgép nagyon fontos része, amely egyszerű cseppképző eszközből a precíziós kijuttatás kulcsfontosságú eszközévé vált. A technológiai fejlődésnek köszönhetően ma már fúvókák széles választéka áll rendelkezésre az olyan, különféle kijuttatási célok megvalósítására, mint például a kijuttatási mennyiség csökkentése, az elsodródás minimalizálása vagy a nagy munkasebesség alkalmazása.

Nozzles

Mi a fúvókák szerepe? 

A fúvókák precízen adagolt növényvédőszer-mennyiséget permeteznek ki, nagyon kis méretű cseppek formájában, egyenletesen lefedve a célterületet. A megfelelő fúvóka megválasztása és karbantartása alapvető fontosságú a kijuttatási pontosság maximalizálása és az eltömődés kockázatának minimalizálása érdekében.

Fúvókatípusok

Fúvókák széles választéka érhető el. Az anyaguk fontos megkülönböztető szempont, amely lehet műanyag, rozsdamentes acél, kerámia. Ezek mindegyikének egyaránt vannak előnyei és hátrányai. A fúvókák az alábbi négy fő kategóriába sorolhatók: 

 • A standard lapos sugaras („flat fan”) fúvókák nagyon finom cseppméretet képeznek, ami hajlamos az elsodródásra.
 • A kis elsodródású („low drift”) fúvókák nagyobb cseppméretet hoznak létre, ami nem annyira elsodródásveszélyes.
 • A légbeszívású fúvókák, amelyek a Venturi-hatást kihasználva levegőbeszívással működnek, levegőben gazdagabb permetet és nagyobb cseppméretet produkálnak, ami kisebb elsodródást biztosít.
 • A folyékony műtrágya-kijuttatáshoz tervezett fúvókák 3-7 folyadéksugarat képesek létrehozni. 

A fúvókakiválasztást olyan tényezők befolyásolják, mint a munkasebesség és a fajlagos kijuttatási mennyiség (l/ha). 

Fúvókakonfigurátor

Ha még mindig bizonytalan lenne abban, hogy milyen fúvókára van szüksége, akkor az általunk tervezett konfigurátor-alkalmazással megkönnyítheti a választást.

Alkatrészek és kiegészítők mezőgazdasági permetezőgépekhez

Szüksége van valamilyen alkatrészre vagy kiegészítőre KUHN permetezőgépéhez? Kattintson a MyKUHN felületére.