Bálacsomagolók

A szállításra és tárolásra kész csomagolt bálák készítésekor a terményt és a táblát érintő körülményeket, valamint az időjárási viszonyokat egyaránt figyelembe kell venni. A tökéletesen csomagolt bálák, a nagy teljesítmény és a kiemelkedő tartósság garanciát nyújtanak a KUHN bálacsomagolókba történő befektetés jövedelmezőségére. A KUHN – hengeres és szögletes bálákhoz alkalmas bálcsomagoló-típusaival – költséghatékony, gazdaságos és ergonomikus csomagolási megoldásokat kínál.

RW 1110

A KUHN RW 1110 egy hárompont-függesztésű, gyorscsatlakozó-kompatibilis típus, amely ideális szántóföldön vagy a majorban történő csomagolásra egyaránt. A tárolási helyen történő csomagolás azzal az előnnyel jár, hogy kisebb a fóliasérülés veszélye. Megfelelő gépkombináció egy kezelő által működtetett csomagolás esetén.

RW 1200

A KUHN RW 1200 típus egy önrakodó hengerbála-csomagoló, amely menet közbeni bálafelvételre, szállításra és csomagolásra képes. A gép tömegközéppontja a traktorhoz közel helyezkedik el, maximális stabilitást és ideális tömegeloszlást biztosítva a csomagolás és a szállítás közben.

RW 1410-1610

A KUHN RW 1410 és 1610 típusai vontatott, önrakodó bálacsomagolók, amelyek nagyszerű sokoldalúságot és hatékonyságot mutatnak. Az RW 1410 típus 150 cm átmérőjű és 1000 kg tömegű bálákat képes felemelni, míg a professzionális RW 1610 akár 1200 kg-os bálákat is képes kezelni.

Mi az a bálázó-csomagoló kombináció? 

A bálázó-csomagoló kombináció vagy kombinált bálázó egy körbálázó és egy bálacsomagoló gép egyben. Először a termény egységes és sűrű bálákba tömörítésre kerül a bálakamrában. Ha ez kész, a gép a bálát hálóval vagy fóliával kötözi össze. Ezután a bála a csomagolóasztalra kerül, ahol a gép zsugorfóliával becsomagolja azt. A bálázó rendelkezhet fix vagy változó kamrával. A harmadik típus a változó nagy sűrűségű (high-density, HD) bálakamra.  

Mi az a bálázó-csomagoló kombináció? 

A bálázó-csomagoló kombináció vagy kombinált bálázó egy körbálázó és egy bálacsomagoló gép egyben. Először a termény egységes és sűrű bálákba tömörítésre kerül a bálakamrában. Ha ez kész, a gép a bálát hálóval vagy fóliával kötözi össze. Ezután a bála a csomagolóasztalra kerül, ahol a gép zsugorfóliával becsomagolja azt. A bálázó rendelkezhet fix vagy változó kamrával. A harmadik típus a változó nagy sűrűségű (high-density, HD) bálakamra.  

Fix kamrás bálázó-csomagoló 

A fix kamrás bálázó-csomagoló egyféle, adott bálaméretű vagy átmérőjű körbálákat állít elő. A fix bálakamra motoros acélhengerekből épül fel, amelyek forgás közben körbálát formáznak. Ezzel a megbízható koncepcióval könnyen készíthetünk szép bálát. A fix kamrás bálázó még kihívást jelentő körülmények között, például rövid vagy nedves termény esetén is jó bálát készít. 

A bálakamra feltöltése közben a vezető teljes kapacitással használhatja a rendfelszedő szerkezetet. A termény tömörítését a gép csak akkor kezdi el, amikor a bálakamra már majdnem megtelt. A kötözés után a bála gyorsan kiadásra kerül, hogy a gép új bálát kezdhessen. Ennek következtében a fix kamrás bálázó-csomagoló kombináció kapacitása nagy volumenű. A fix kamrás bálázó kevés karbantartást igényel, megbízható, felhasználóbarát és nagy kapacitású, így alacsony bálánkénti költséget biztosít. Azonban ne feledje, hogy a fix kamrás bálázó esetében a bála átmérője nem módosítható, és a változó kamrás bálázóhoz képest nehezebb jó bálasűrűséget elérni a szárazabb termények, például a széna és a szalma esetében. Előnyök: 

 • Felhasználóbarát koncepció; könnyű jó bálát készíteni 
 • Rendkívül megbízható, rögzített hengerekkel ellátott koncepció 
 • Jó bálánkénti költség 
 • Alacsony energiaigény 
 • Nagy kapacitás 

Kiválóan alkalmas rövid és nedves őszi terményekhez vegye számításba: 

 • A bála átmérője nem módosítható 
 • A változó bálakamrához képest kevésbé alkalmas szárazabb terményekhez (például szénához és szalmához) 

Változó kamrás bálázó-csomagoló 

A változó bálakamra rögzített hengerek és állítható szalagok kombinációjából áll, amelyekkel a kamra kisebbről nagy méretre növelhető. Ennek következtében a bála a magról a kívánt átmérőjű méretre tömöríthető. A változó koncepció kiválóan alkalmas száraz termények, például széna és szalma nagy sűrűségű bálává alakítására. 

A változó bálázó mindenekelőtt a sokoldalúságával tűnik ki. Készíthet akár reggel 1,3 méter átmérőjű szilázsbálát, délután kisebb szénabálákat, este pedig nagy szalmabálákat. Mindezt elvégezheti egyetlen géppel.

Előnyök: 

 • A bálák mérete módosítható, például a lovaknak szánt kis báláktól a nagy szalmabálákig 
 • A nagyobb bálaméret csökkentheti a költségeket 
 • Jól tömörített bála, az utolsót is beleértve 
 • A sűrűség a magtól a külső rétegig módosítható 
 • Jobban alkalmas száraz terményekhez, például szénához és szalmához 
 • Jó bálánkénti előállítási ár 
 • Alacsony energiaigény 
 • Vegye számításba: 
 • A vezetőnek kicsit több tapasztalatra van szüksége a tökéletes bálák elkészítéséhez 
 • Kevésbé alkalmas rendkívül nedves, őszi terményekhez 
VBP 7100 at work

Változó nagy sűrűségű (high-density, HD) bálázó-csomagoló 

Ez a bálázótípus egy gépben ötvözi a fix és a változó bálakamra előnyeit. Rendkívül nedves terményeket is képes bálázni, akár egy fix bálakamrás, de természetesen szénát és szalmát is, nagy bálasűrűséggel. A rendfelszedő szerkezetet úgy alakították ki, hogy a bálakamra – a fix bálakamrához hasonlóan – gyorsan megteljen. A bála kiadása is a fix kamrás bálázókéhoz hasonló sebességgel történik a két feszítőkarral ellátott, speciális bálakamra-koncepciónak köszönhetően.  
 
A HD bálázó-csomagoló kombinációval rendkívül nagy bálasűrűség érhető el. A nagy bálasűrűség kiváló takarmányminőséget és alacsonyabb szállítási költségeket biztosít, hiszen egy bála több terményt tartalmaz. A bálakamra nagy teherbírású konstrukciója rendkívül robosztussá teszi a gépet. Ha szokványos bálasűrűségen használják, az élettartama hosszabb lesz, hiszen a gép ez esetben még túl is képes teljesíteni a feladatot. 

2022-ben a KUHN bevezette a piacon az első változó nagy sűrűségű (high-density, HD) bálázó-csomagoló kombinációt: ez a VBP 7100 széria. 

Előnyök: 

 • Változó kamra, így a bála mérete módosítható 
 • Az intelligens technológiával könnyebb jó bálaformát elérni 
 • Alkalmas rövid és nedves őszi veteményekhez  
 • A változó kamra természetesen a száraz terményekhez is kiválóan alkalmas 
 • Nagy kapacitás  
 • Rendkívül robusztus szerkezet 
 • Nagy bálasűrűség, vagyis kiváló takarmányminőség, alacsonyabb szállítási költségek, és ha standard bálasűrűséghez használják, a gép extra hosszú élettartama 
 • Vegye számításba: 
 • Nagyobb gépberuházás 
 • Nagyobb traktorra van szükség a fix vagy a szabványos változó bálakamrához képest 
VBP 7100 au travail

A bálázó-csomagoló kombináció előnyei 

A gyors és tiszta betakarítás, majd a légmentes tárolás elengedhetetlen a kiváló takarmányminőséghez. A bálázó-csomagoló kombináció pontosan ezt teszi. A betakarított terményt rendkívül gyorsan bálázza, összekötözi és csomagolja, így nincs idő a szárazanyag-tartalom elvesztésére.  

További előnyök: 

 • Fóliakötés: extra fóliarétegek a jobb tartósítás, a forma megtartása és a hatékonyság érdekében 
 • Költségmegtakarítás: csak egy gép és egy traktor szükséges a munka elvégzéséhez 
 • Időmegtakarítás: nem kell kiszállni a traktor fülkéjéből a gép- vagy traktorváltáshoz 

Kapacitás  

A nagy teljesítmény növeli a bálázási művelet jövedelmezőségét. Ezért minden részegységet úgy tervezünk, hogy az maximális kapacitást biztosítson. A legfőbb alkatrészek a következők: 

 • Rotor és terményhenger a termény felszedéséhez 
 • Bálakamra és dupla feszítőkar a garantált bálakezdés, a nagy sűrűség és a bála kiadása utáni gyors újbóli megfeszítés érdekében 
 • Gyors felnyitható hátsó ajtó és bálaáthelyezés 

Hálókötés vagy fóliakötés?  

Miután a bála elhagyta a bálakamrát, fontos a bála sűrűségének és alakjának megőrzése. A KUHN kötési technikái biztosítják a maximális tartóerőt és a bála optimális alakjának megőrzését. Ezenkívül a fóliakötésnek számos egyéb előnye is van. 

A hálókötés előnyei

A hálós kötés a jobb megoldás száraz termények, például széna és szalma esetén. A bála jobban tud szellőzni, mert nincs körülötte fóliazárás. A KUHN hálókötési rendszer aktív sztreccs technológiával, állandó erős hálófeszítéssel biztosítja a bála stabil formáját a teljes kötési ciklus alatt.  

A fóliakötés előnyei 

Szilázs esetén a fóliakötés a jobb megoldás. A bála fóliával történő kötésekor a bála körüli plusz fóliarétegek légmentesen lezárják a terményt, így biztosítva a jobb tartósítást és a forma megtartását. A bálán belül penész csak korlátozott esetben képződik.  

Ha pusztán a fólia és a háló költségeit vizsgáljuk, akkor a bálák fóliával történő kötözése valamivel drágább, mint a háló használata. A fóliakötés számos előnyének köszönhetően azonban ezek a többletköltségek bőven megtérülnek: 

 • Gyorsabban és könnyebben felnyitható 
 • Kevesebb szilázsveszteség  
 • Jobb takarmányminőség  
 • Egyetlen fajta hulladék 
 • Jobb hozam 
Binding round bales

A háló és a fólia közötti váltás 

A KUHN fólia- és a hálókötés két különálló rendszer. A kettő közötti váltás gyors és egyszerű – nem kell tekercset cserélni, és nincs szükség szerszámokra sem. 

KUHN fóliakötés 

A KUHN szabadalmaztatott TWIN tekercses fóliakötésnek köszönhetően kihasználhatja a fóliakötés minden előnyét, miközben nagyban csökkenti a fóliaköltségeket. A döntő szempont, hogy ilyenkor két normál 750 mm-es zsugorfólia-tekercset használunk a speciális széles burkolófólia helyett, ami sokkal nagyobb előfeszítési arányt tesz lehetővé. Ez 30%-kal meghosszabbítja a fóliacsere-időközöket, miközben 37%-kal csökkenti a fóliakötési költségeket. Ráadásul az opcionális KUHN kötözőrendszer ugyanazokat a fóliatekercseket használja, mint a csomagolás során. Ezáltal nincs szükség speciális, széles burkolófóliára, ami egyszerűbbé teszi a leltárkezelést. 

Csomagoló rendszerek 

A bálázást és a kötözést követően az optimális és intelligens csomagolási folyamat a titka annak, hogy a takarmány minősége a lehető legjobb legyen. A 3D csomagolás és az INTELLIWRAP technológia olyan eszközöket kínál, amelyekkel maximalizálható a tartósítás és biztosra vehető a haszon. 

3D csomagolás 

A 3D csomagolás a teljes fóliamennyiséget egyenletesebben és hatékonyabban oszlatja szét a bála teljes felületén. A 3D csomagolás először ott viszi fel a fóliát, ahol a legnagyobb szükség van rá: a sérülékeny bálaperemeknél. A henger alakú csomagolás biztosítja, hogy több levegő kerüljön kipréselésre, és a bála hosszú tárolási idő után is megőrizze a formáját. 

INTELLIWRAP 

A jó tartósítás érdekében nagyon fontos a csomagolófólia rétegeinek száma. Azt a termény nedvességéhez és a kívánt tárolási időhöz mérten kell megválasztani. A szabványos csomagoló rendszerek esetén csak páros számú réteget lehet csomagoláskor felvinni. De néha szükség lehet páratlan számra is. Az egyedülálló INTELLIWRAP technológiával pontosan meghatározhatja, hogy a bálának eggyel több vagy kevesebb (4, 5, 6, 7, 8, 9...) rétegre van szüksége. Így nem pazarolja a fóliát, és csak annyit használ fel, hogy a bálák tárolása során a jó takarmányminőség biztosított legyen. 

 

Milyen típusú terményeket lehet bálázni? 

Általánosságban elmondható, hogy a bálázó-csomagoló kombinációk a terménytípusok rendkívül széles skáláját képesek kezelni, a nagyon nedvestől a nagyon szárazig. Néhány példa: őszi fű, fűszilázs, lóhere, szenázs, széna és szalma. De minden bálakamra-koncepciónak (fix / változó / változó nagy sűrűségű) megvan a maga specialitása vagy hatásköre. Válassza tehát a megfelelő koncepciót, így biztos lehet benne, hogy a legalacsonyabb áron a lehető legjobb bálát kapja. 

A traktor energiaigénye 

A KUHN bálázó-csomagoló kombinációkhoz legalább 80 kW / 109 LE teljesítményleadó (PTO) energia szükséges. A VBP 7100-as sorozatú HD bálázók azonban nagyobb traktort igényelnek, mint a fix vagy a hagyományos változó kamrás bálázók: ez 110 kW / 150 LE. 

Fedezze fel a KUHN kínálatát: 

Fix kamra: 

 • i-BIO+: Okos és kompakt 

Az egyedülálló Bale-In-One koncepció (integrált csomagoló) szolgáltatja az alapját ennek a rendkívül kompakt, egyszerűen irányítható és könnyű gépnek. Kiválóan alkalmas dombos területekhez és keskeny kapukon keresztül megközelíthető, kisebb vagy nedves mezőkön való használatra.  

 • FBP 3135: Kiváló minőségű bálák a legalacsonyabb áron 

A robusztus kialakításnak és az egyedi opcióknak köszönhetően ez a gép tovább növelheti vállalkozása jövedelmezőségét. 

Változó kamra

 • VBP 3200 sorozat: Sokoldalúság és rugalmasság 

Extrém sokoldalúság és rugalmasság egész évben a bálaméret és a géphasználat tekintetében.  

Változó nagy sűrűségű (high-density, HD) kamra: 

 • VBP 7100 sorozat: A megtestesült teljesítmény és sokoldalúság 

A kombi bálázók új dimenziója; a legigényesebb ügyfeleknek a legapróbb részletekig.  

Milyen műszaki specifikációkkal rendelkeznek a KUHN bálázó-csomagoló kombinációk? 

A gép minden részegységét úgy terveztük, hogy optimális felhasználóbarátsággal ötvözve a lehető legnagyobb termelékenységet biztosítsa a vállalkozásának. 

A bálázók számos hidraulikus rendszerrel rendelkeznek, mint például a rotor szétkapcsolása és a csomagoló integrált beállítása. Az elforgatható, félpneumatikus rendfelszedő kerekek opcionálisak.  

További műszaki specifikációkért kérjük, tekintse meg a vonatkozó termékoldalakat: VBP 3200 sorozat / VBP 7100 sorozat. 

Hol találok KUHN bálázó-csomagolókat forgalmazó kereskedőt? 

A KUHN bálázó-csomagoló kombinációk a KUHN hivatalos forgalmazóinál kaphatók.