Kaszálás és rendképzés KUHN gépekkel

Zöldsoros gépek? KUHN!

Kaszálástól, a bálázáson át az etetésig! Komplett megoldások minden gazdaság méretre!

Akár, ha értékesítésre, akár saját felhasználásra szánjuk a megtermelt zöld takarmányunkat, minden esetben rendkívül fontos a minőség. Közvetlenül, vagy közvetetten, de hatással lesz a jövedelmezőségre, talán a legjelentőségteljesebb változást, a tejelő tehenek takarmányozása kapcsán figyelhetjük meg.

De melyek is a meghatározó tényezők, mitől lesz jó a takarmány?

KUHN zöldsoros gépek

A maximális energia és tápanyag tartalmat talán nem is kell magyarázni, a megfelelő időben, a megfelelő módon kaszált, kezelt, és tárolt zöld takarmányban minden szükséges bel-tartalmi elem megtalálható lesz, ami már nagyobb feladat ezen bel-tartalmi elemek megőrzése.

Gépesítési szempontból az egyik legnagyobb kihívás a kaszálás-rendképzés-bálázás műveleteinél a szennyeződés (föld a takarmányban), minimalizálása. Akár silózva, akár bálázva lesz a terményünk, a magasabb szennyezettség, nem kívánatos erjedési és rothadási folyamatokhoz vezethet, direkt hatással lesz a terményt fogyasztó állatokra is, kiváltképp a tejelő tehenekre, tejhozam és állategészségügyi szempontból egyaránt.

Természetesen a takarmány, az állatállománynak történő, megfelelő kiosztása-adagolása a takarmány „készítési” folyamatunk utolsó eleme, is rendkívül meghatározó az eredményesség biztosításának érdekében.

A KUHN-nak mint a világ egyik legnagyobb mezőgazdasági gépgyártójának, hosszú múltra visszatekinthető tapasztalata van a szálastakarmány betakarítás és kiosztás gépesítésével kapcsolatosan. A gépek tervezése, és fejlesztése szempontjából az általános minőség, a kezelői komfort mellett, a legfontosabb tényező a lehető legjobb munkaminőség által, a lehető legjobb minőségű és tisztaságú takarmány biztosítása.

Kaszálás

A KUHN termékpalettáján belül tárcsás kaszából, minden gazdaság méret számára tudunk ajánlani megfelelő modellt. Elérhető függesztett, vontatott, front(első), és hátsó, „pillangó”, és 3-as kaszakombináció is. Munkaszélesség szempontjából 1,60m-től akár a 10m feletti modellekből is választhatnak a gazdálkodók.

Két modellcsalád áll rendelkezésre, a GMD és az FC. Alapfelépítésüket tekintve közel megegyeznek, különbséget a szársértés opciója szolgáltatja. A szársértéssel-roppantással mint technológiával, gyorsítható a száradási idő, a bel-tartalmi értékek megőrzése mellett.

Mindkét modell, 1000-es szériájánál, a sok egyedi előnnyel rendelkező OPTIDISK ELITE kaszagerendellyel találkozhatunk. Egyediségét többek között az 1:1-es fix fogaskerék áthajtás, a gumibakos csillapítás, vagy akár a FAST-FIT rendszerű gyorscserélős penge felfogatás szolgáltatja.

A modellválaszték „ékköve”, ahol a legtöbb kiegészítő, a legtöbb előny találkozik az FC 13460 RA. A tekintélyt parancsoló 13,40m maximális munkaszélességen felül, az egyik szembetűnő extra, a változtatható sebességű, széles szállítószalagok, amivel a teljes munkaszélességen vágott termény egy (akár 3m széles) rendbe is gyűjthető.

Kaszálás

Rendterítés

A rendterítés fontos munkafázis a takarmánybetakarítási folyamatban, fő célja a termény vízleadásának gyorsítása, mindezt takarmány bel-tartalmának megőrzése mellett, továbbá, hogy csökkentse az időjárási kártétel kockázatát.

A KUHN rendterítők kialakítása azt szolgálja, hogy minden helyzetben hatékonyan képesek legyenek a legjobb, legegyenletesebb terményeloszlás megvalósítására.

A modellcsalád a GF névre hallgat, 4,20–17,80 m közötti munkaszélességben, függesztett és vontatott kivitelben is elérhető. Tervezés során a relatív kis összsúly, az egyszerű beállíthatóság, a jó manőverezhetőség mellett, a talajkaparás minimalizálása volt a fő szempont.

A modellcsalád „nagyágyúja” a GF 17003 T modell. Nevéből is következtethetünk a piacon egyedülálló 17 m feletti munkaszélességre, a gép ezen szélességben 16 rotorral rendelkezik. A modellcsalád alap előnyei mellet, mint a DIGIDRIVE hajtás, az OPTITEDD hajtómű vagy az aszimmetrikus rugósfogak, megtalálható az exkluzív GSC (Ground Save Control = Talajérintkezést kerülő szabályozási) rendszer, ami lehetővé teszi, hogy a rotorok a hordozó alváztól függetlenül mozoghassanak. Munkavégzés közben a vázszerkezet súlya a nagyméretű szállítókerekeken nyugszik, kisebb méretű rotorok a hordozó váztól függetlenül alkalmazkodnak a talajfelszínhez és biztosítják a hatékony termény-átforgatást és a gyors száradást.

A fogakhoz a lehető legközelebb elhelyezkedő kerekek gondoskodnak arról, hogy minél kevesebb szennyeződés kerüljön a terménybe, és a fogak élettartama is minél hosszabb legyen.

 

Rendterítők

Rendképzés

A rendképzés, a takarmány a területről történő „behozatala” előtt az egyik utolsó lépés. Attól függően, hogy bálázóval vagy silózóval „hozzuk le” a terményt, a megfelelő szélességű, anyagmennyiségű rendet vagy rendeket kell kialakítsunk, természetesen a lehető legkíméletesebb módon, a lehető legkevesebb szennyeződés mellett.

 A KUHN kínálatán belül erre a feladatra két eltérő technológiai megoldásunk is van, a rotoros rendképzők, illetve a szalagos rendképző.

Rotoros rendképző

A rotoros rendképző modellcsalád a GA névre hallgat, megtalálható 1-2-4 rotoros, függesztett és vontatott, oldal és közép rendképző kivitelekben is. Munkaszélesség szempontjából a 3,2 m-től egészen a 14,7 m-ig terjed a kínálat.

A modellcsalád legnagyobb „versenyzője” a GA15231. A 14,7 m munkaszélességet, 4 rotorral valósítja meg a gép, „elől-kettő; hátul-kettő” konfigurációban. Az alaptulajdonságok, amik a kisebb gépeken is jellemzőek, természetesen itt is megtalálhatóak, mint a 2x-es hajlított fogtartó karok (jobb munkaminőség-kevesebb szennyező anyag), a két lépcsős rotor hajtás-biztosítás (üzembiztonság) és még sok más.

Az egyik fő különbséget a hidraulikus rotormeghajtás, és szabályzás jelenti. Rotoronként megválaszthatjuk a sebességet, és-vagy a hagyott rend/rendek szélességét. Ezen beállításokat, ISOBUS kompatibilis monitoron is elvégezhetjük.

A tekintélyes munkaszélesség ellenére, a gép hidraulikusan szállítási pozícióba állítható és rögzíthető, a közúti közlekedésben szabályos 3m-es szélességet nem haladja meg, így szétszerelés nélkül, egyszerűen szállítási pozícióba állítható és közúton vontatható.

Az előzőekben említett „versenyző” megnevezés rendkívül találó, ugyanis egy világrekord is fűződik ezen modellhez. Néhány évvel ezelőtt a DLG szabvány intézet által tanúsított, rendképzési rekordot sikerült beállítani, 8 óra leforgása alatt 188,9 Ha területen végzett munkát a gép, tökélesen munkaminőség mellett.

Andaineur GA 15231

Szalagos rendképzés

A másik technológia megoldásunk a rendképzésre a szalagos rendképzés, a gép a MERGE MAXX névre hallgat.

Ha követjük a gépen „belül” a takarmány útját, a fogakkal ellátott felszedő rész a takarmányt a mögötte szorosan elhelyezett hord-szalagra dobja, a hordozó szalag oldalanként beállítástól függően vagy külső irányba külön-külön rendet képez, vagy középre egy nagy rendbe is képes mozgatni a takarmányt.

A technológia fő előnye, hogy közel nullára csökkenthető a talajkaparás, így abszolút minimalizálható a takarmány szennyezettsége, mindemellett kíméletesebb is a takarmánnyal, főleg a növény levélzetével, ezzel is biztosítva a kiváló bel-tartalmat.

Első soron, olyan gazdálkodónak javasolt a gép, akiknél a takarmány minőség az elsődleges szempont, kiváló gép lehet egy tejelő tehenészet számára, ahol a zöld takarmányt saját területen termesztik és takarítják be.