PROLANDER sekélyművelő kultivátor

PROLANDER sziluett

Nagy területteljesítmény, alacsony vonóerőigény

A PROLANDER egy sokoldalúan alkalmazható, rezgőkapákkal rendelkező kultivátor. Többféle művelet elvégzésére alkalmas a sekély tarlóműveléstől a második menetben végzett magágyelőkészítésig. Ideális eszköz a „min-till” minimálművelési rendszerekhez.

Értékesítő keresés

A PROLANDER típuskínálat 6,0 és 7,5 méteres szélességű, vontatott gépeket ölel fel. 150–300 LE-s traktorokkal történő működtetésre tökéletesen alkalmas. A PROLANDER nagyon alacsony, 25 LE/m fajlagos vonóerővel is minőségi munkát végez.
A PROLANDER-t a legjobb másodmenetes tarlóművelő kultivátorként, valamint a legjobb „min-till” magágy-előkészítő kultivátorként tartják számon. A munkaminőséget az 5 sorban elhelyezkedő rezgőkapák biztosítják, amelyek még szármaradványok jelenlétében sem okoznak feltorlódást.

70x12 S-alakú kapaszára két féle művelőcsúccsal szerelhető fel: egy 60 mm-es lúdtalp kapával és egy keskeny, forgatható művelőcsúccsal. A PROLANDER nagyszerű sokoldalúsága számos talajművelési cél megvalósítását teszi lehetővé: tavaszi talaj-előkészítés, másodmenetes tarlóművelés és magágy-előkészítés.

A PROLANDER ideális megoldás minőségi, vetés előtti talajműveléshez. Ezen kívül egyre nagyobb népszerűségre tesz szert a mechanikus gyomirtó hatása miatt is.
PROLANDER munkában

Az Ön előnyei

Kiemelkedő munkaminőség

A PROLANDER kultivátor rezgőkapákkal, magágy-előkészítés közben

A jelenleg elérhető gépek között a legnagyobb szabad magassággal rendelkezik.

A PROLANDER 5 sorban felszerelt rezgőkapákkal működik, és a 68 cm-es szabad váz alatti magasság még nagy tömegű szármaradvány esetén is garantálja a munkaminőséget. A PROLANDER egyik előnyös tulajdonsága, hogy az 5 kapasor közötti távolság elölről hátrafelé haladva nő: elöl 60 cm, középen 70 cm, a gép hátsó részén pedig 80 cm. Ez az egyedülálló kialakítás elősegíti a talaj gépen keresztül történő átáramlását, és javítja a szármaradványok talajba keveredését is.

Kivételes sokoldalúság

A 70x12 mm méretű rezgő „S”-kapaszárak kulcsfontosságúak a PROLANDER optimális munkaminőségéhez. Az „S” kapaszárak rezgése lehetővé teszi a 12 cm mélyen történő művelést. A 60 mm széles művelőszerszámokkal felszerelve ez a felső talajrétegben nagyon jó keverő hatást eredményez a magágy-előkészítéshez. 200 mm széles lúdtalp kapákkal is szerelhető, ami ideális a sekély tarlóművelésre, és biztosítja a kiváló talajba keveredést a teljes munkaszélességben.
A kapaszárak egy karbantartásmentes 3D biztosítási rendszerrel rendelkeznek, amely mindkét oldalra enged oldalirányú elmozdulást, ugyanakkor függőleges irányban ezt korlátozza, így a munkamélység állandó marad.
A munkaszélesség minden 15,5 cm-én elhalad egy kapa, ami homogén végső talajszerkezetet eredményez a teljes szélességben, és kiváló egyengető hatással is bír.
A PROLANDER nagy szabad vázmagassága megkönnyíti a szármaradvány-mennyiség melletti munkát.

Egy költséghatékony gép

A PROLANDER tökéletesen megfelel azoknak a gazdálkodóknak, akik nagyteljesítményű, de kis vonóerőigényű talajművelő eszközt keresnek. A PROLANDER minőségi tarlóművelő munkájához munkaszélesség-méterenként 25 LE traktorteljesítmény elegendő. Az alacsony vonóerőigény miatt kisebb az üzemanyag-fogyasztás, és hosszabb az alkatrészek élettartama.
A talajba keverés hatékonysága nagyban függ a munkasebességtől, tehát jobb talaj-szalma keveredés érhető el az akár 15 km/h sebesség mellett.
A PROLANDER kis fajlagos vonóerőigénnyel rendelkezik, ezáltal minden gazdaságba beilleszthető

Egy sokoldalú tarlóművelő kultivátor

Dupla „U"-henger működés közben, köves talajon

Beállítások a fülkéből

A PROLANDER alapfelszereltségben hidraulikusan vezérelhető a fülkéből. A munkamélység fokozatmentesen állítható, az emelés és a süllyesztés pedig a talajfelszínnel párhuzamosan történik. A gép elején található egyengető simító szintén hidraulikusan állítható a fülkéből. A kultivátor művelőtagjai előtt elegyengeti a szántott talajt.
Az összes említett beállítás azt szolgálja, hogy a gép azonnal alkalmazkodni tudjon a talajviszonyokhoz, és minél kevesebb vontatási energiát igényeljen.

Mérsékelt karbantartásigény

A PROLANDER kapaszárai egyetlen, nagy méretű csavarral vannak felerősítve. A lúdtalp kapákkal történő tarlóművelésről az egyenes művelőszerszámokkal történő magágy-előkészítésre történő átállás nagyon egyszerűen és gyorsan kivitelezhető. Az 50%-os időmegtakarítással a váltás során, az állásidők jelentősen csökkenthetők, és a tevékenység termelékenysége javul.
A PROLANDER tarlóművelő kultivátor „S” alakú rezgő kapaszárai.

Minden munkához alkalmazható kopóalkatrészek

A kopóalkatrészek kulcsfontosságú tényezőt jelentenek bármely talajművelő munkagép vásárlásakor: Költség, cserefolyamat időszükséglete, kialakítás, munkavégzési hatékonyság stb.
A lúdtalp kapák 3–7 cm mélységű sekély tarlóművelést tesznek lehetővé. Ezzel a teljes felső talajréteg átkeverhető az erőteljesebb gyommagcsírázás elősegítése és a már kifejlődött gyomok irtása érdekében.
A megfordítható egyenes művelőszerszám ideális eszköz a talaj alacsony vonóerőigénnyel járó, 5–12 cm mély előkészítéséhez. A művelőszerszámok hőkezeltek, miáltal élettartamuk 20%-kal hosszabb. Ez az egyenes művelőszerszám kovácsolással készül, ami során megkapja különleges alakját: nagyobb anyagvastagság a munkavégző területen és „V”-alakú talajba hatoló rész.
A megfordítható egyenes művelőszerszám a PROLANDER „S”-alakú kapaszáraira van felfogatva.

Homogén magágy-előkészítés

Dupla „U"-henger működés közben, köves talajon

Kiemelkedő agronómiai előnyök

A PROLANDER agronómiai előnyei több használati irányban is megmutatkoznak. Magágy-előkészítésben történő alkalmazása az alábbi előnyökkel jár:
 • A talaj felmelegedésének gyorsítása érdekében lazítja a talajt
 • Finom felső talajszerkezetet hoz létre a jobb talaj–mag érintkezés biztosítása érdekében
 • Egyengeti a talajfelszínt a pontosabb vetés érdekében
 • Zárja a talajfelszínt a nedvesség megtartása érdekében
Sekély tarlóművelésben és magágy-előkészítésben a PROLANDER használata számos előnnyel jár:
 • Mechanikus gyomirtás
 • Szalma egyenletes szétoszlatása
 • A szármaradványok gyorsabb lebomlása
 • A magvak gyorsabb kelése
 • Kártevőirtás
Másodlagos tarlóművelésben az alábbiakkal biztosítja a minőségi munkavégzést:
 • A szalma tökéletes talajba keverése
 • A szármaradványok lebomlásának felgyorsítása
 • Magágy-előkészítés
 • Mész, kalcium vagy szerves talajjavítók talajba keverése
 • Gyomok talajba keverése
 • A talajfelszín visszazárása a nedvesség megőrzése érdekében

Tömörítő hengerek szükségletekhez igazodó választéka

A PROLANDER kultivátorok három különböző tömörítő hengerrel szerelhetők fel:
 • 600 mm átmérőjű, dupla „U”-henger, amely majdnem minden talajtípusra alkalmazható, és tökéletesen megfelel tarlóművelésben. Az „U”-profil a talaj-talaj érintkezésnek köszönhetően tökéletes tömörítő hatást biztosít. Lehetővé teszi a munkát szármaradványokkal borított, nedves állapotú vagy köves talajon is. A dupla „U”-henger öntisztuló, és nem tömődik el.
 • A dupla pálcás hengerben kapcsoltan működő 400 mm-es csőpálcás és 320 mm-es fogazott pálcás henger magágy-előkészítésre kiváló. A fogazott pálcás henger kis átmérőjének, és ebből adódó nagyobb forgási sebességének köszönhetően kiváló rögtörő hatással bír nehéz talajokon.
 • A nagyméretű dupla pálcás henger (550 mm-es csőpálcás és 420 mm-es fogazott pálcás henger) a nagy átmérőknek köszönhetően sokoldalúbban használható. Főként könnyű jobb teherbíróképességű talajokon alkalmazzák tarlóművelésre vagy magágy-előkészítésre.
A PROLANDER a tökéletes agronómiai eszköz a „min-till” minimálművelési rendszerekben

Egy menetben történő tarlóművelés és takarónövény-vetés

Takarónövények (mustár, here, perje, gabonafélék) tarlóműveléssel egy menetben történő vetéséhez a PROLANDER felszerelhető SH 600-as aprómag-vetőegységgel is.
A takarónövények agronómiai, környezetvédelmi és gazdaságossági jelentősége közismert. 50%-os időmegtakarítás is elérhető a hagyományos gépi rendszerekkel (tarlóművelés + vetés + hengerezés) összehasonlítva.
Az SH 600 típus 600 literes magtartály-kapacitással rendelkezik, és a vetési pontosság érdekében ugyanazzal az elosztórendszerrel van felszerelve, mint a többi vetőgépünk. Az egyenletes kijuttatást biztosító szórólemezek a hengerek előtti elhelyezése optimális talaj-mag kontaktust biztosít.
A QUATRON S-2 vezérlőegység segítségével, a fülkéből egyszerűen és precízen végezhető beállításokkal az alábbiak valósíthatók meg:
 • A kijuttatási magmennyiség változtatása manuálisan vagy elektronikusan GPS-adatok alapján;
 • A magtartályszint, a ventilátor és az adagolóegység felügyelete.
 • Az SH 600-as vetőegységgel felszerelt PROLANDER nagy területteljesítmény képes megvalósítani, alacsony fajlagos vetési költségek mellett.
SH 600-vetőegység

Felszereltség

PROLANDER munkában

Média