OPTIMER XL tárcsás tarlóművelő kultivátor

OPTIMER XL művelő sziluett

Intenzív keverő hatás nagy sebesség mellett

A 620 mm-es tárcsaátmérővel rendelkező OPTIMER XL tarlóművelő kultivátorok 2–12 méteres munkaszélességgel állnak rendelkezésre. Az OPTIMER XL típusok optimális talajba hatolási képességgel rendelkeznek 5–15 cm munkamélységhez, még nagy mennyiségű növénymaradvány esetén is.

Értékesítő keresés

Az OPTIMER XL típuskínálat 3–12 méteres munkaszélességben elérhető, függesztett és vontatott típusokat ölel fel. Ezek a független tárcsás kultivátorok nagyobb (620 mm-es) tárcsaátmérőjüknek köszönhetően 5–15 cm-es munkamélységet és optimális talajba hatolást biztosítanak.
Egy OPTIMER XL tulajdonosaként a tarlóművelés minden előnyére számíthat: sekély vagy mélyebb tarlóművelés, nagy mennyiségű szármaradvány (például kukoricaszár) talajba forgatása, valamint a zöld takarónövényzet lezúzása.
Az OPTIMER XL típusok 70-től 700 LE-s traktorokat igényelnek. A széleskörű elvárások kielégítése érdekében széles hengerkínálattal állnak rendelkezésre.
OPTIMER XL munka közben

Az Ön előnyei

Intenzív keverő hatás nagy sebesség mellett

OPTIMER XL 300 tarlóművelés közben

Kiváló talajba hatolási képesség

Az OPTIMER XL kiemelkedik a versenytársai közül jobb talajba hatolási képességével száraz talajviszonyok mellett. Ez az egyedülálló kialakításának köszönhető, ami az alábbiakban nyilvánul meg:
 • széles tárcsafüggesztő gerendely, ami megakadályozza a tárcsa oldalirányú elcsavarodását,
 • rugalmas gumiblokkos biztosítás, ami erőteljes talajba hatolást biztosít, ugyanakkor kitérést enged nagy erőhatások esetén,
 • karonként egyetlen tárcsa a jobb talajba hatolás és akadálytalanabb talajátáramlás érdekében,
 • a tárcsák optimális támadási szöge (12°-os függőleges síkú és 14°-os vízszintes síkú dőlésszög).

Intenzívebb anyagátáramlás

Karonként egy tárcsával az OPTIMER XL nagyobb áteresztőképességet biztosít a gépen átáramló talaj számára.
Az OPTIMER+ típusokkal összehasonlítva az OPTIMER XL jelentősen nagyobb távolságokat mutat a nagy szármaradvány-mennyiség mellett is minőségi tarlóművelés érdekében:
 • tárcsasorok közti távolság (elülső-hátsó) = 95 cm
 • tárcsafüggesztő gerendely magassága = 70 cm
 • Vázszerkezet-magasság = 91 cm
A nagy magasságoknak köszönhetően az eltömődés veszélye elenyésző. Az OPTIMER XL kiválóan képes dolgozni nagy mennyiségű szármaradvány esetén vagy szerves trágya bedolgozásakor.
OPTIMER XL 5000 munka közben, széles perspektíva

Intenzív keverő hatás

Az OPTIMER XL lenyűgöző talajba keverési képessége a 620 mm átmérőjű kúpos profilú tárcsáinak tudható be. A függőleges síkban mérhető dőlésszög biztosítja ezt a keverő hatást. A kúpos profilkialakítás biztosítja, hogy a tárcsalevél kopásától függetlenül, mindig ugyanaz a behatolási szög valósuljon meg. A vágásminőség fenntartása érdekében a tárcsák 6 mm vastagságúak, és ennélfogva fenntartják az agresszív élprofilt.
Nagyítás az OPTIMER XL tárcsák munkájára

Egy típuskínálat az egyszerűség jegyében

Mechanikus (bal oldali) és folyamatos hidraulikus (jobb oldali) állítás

Egyszerű és gyors beállítás

Az OPTIMER XL típusra is jellemző az egyszerű beállíthatóság, amelyet a KUHN a teljes termékkínálatában biztosít. Alapfelszereltségben hézagolókkal történő mechanikus állítás van: gyors és intuitív, úgy terveztük, hogy megkönnyítse a kezelők munkáját.
Opcióként a munkamélység fülkéből történő, fokozatmentes, hidraulikus állítása is elérhető. Minden beállítást szerszám nélkül, kényelmesen el lehet végezni.
Ezen kívül a 3–5 méter széles típusokon a kezelő a talajtípushoz igazodóan, vagy köves, nedves részek előfordulása esetén megváltoztathatja a munkamélységet.

Minimális karbantartás

Az OPTIMER XL is rendelkezik az OPTIMER + típuscsalád egyik legfőbb előnyével: a kis karbantartásigénnyel. Valójában az OPTIMER XL tervezői azt tűzték ki célul, hogy a tarlóművelési munkák alatt ne legyen kieső idő.
A tárcsacsapágyak nem igényelnek karbantartást, és élettartamkenéssel rendelkeznek.
A kevés, karbantartásra fordított idő jelentős időmegtakarítást jelent.
Az OPTIMER XL független tárcsáinak csapágya

Minőségi kopóalkatrészek

A nagy, 620 mm átmérőjű tárcsák 6 mm vastagságúak.
A 6 mm-es anyagvastagság 20%-kal hosszabb élettartamot nyújt, mint ami egy 5 mm-es tárcsa esetében várható.
A tárcsák ritkább cseréjével és a megbízhatóan állandó munkaminőséggel az OPTIMER XL időt és pénzt takarít meg Önnek.
A nagy, 620 mm átmérőjű tárcsák 6 mm vastagságúak, hogy tarlóművelő kultivátorának elhasználódási ideje a lehető legmesszebb tolódjon.

Egy minden körülmény esetén alkalmazható kultivátor

Nagyítás az OPTIMER XL tárcsák mögött felszerelt egyengető boronára

Opcionális egyengető boronák

Az OPTIMER XL típuskínálat azzal az előnyös tulajdonsággal is rendelkezik, hogy különféle opcionális kiegészítőkkel szerelhető fel a talajviszonyokhoz, az eltérő táblákhoz vagy a kívánt művelési módhoz történő alkalmazkodás érdekében.
 • a növénymaradványok egyenletes eloszlatása a gép teljes szélességében
 • a talajáramlás szabályozása a hengerek eltömődésének megakadályozása érdekében
 • szintkiegyenlítés a hengerek előtt. Annak érdekében, hogy a hengerek hatékonyan tudjanak dolgozni, sík felületre van szükség a hengerek előtt.
 • Az OPTIMER XL 300, 350 és 400 típusokon 460 kg pótsúly áll rendelkezésre a tárcsák talajba hatolásának elősegítésére nehezen megmunkálható talajon. Vontatott OPTIMER XL kultivátorának mellső mélységhatároló kerekekkel történő fölszerelésével a vonórúd úszó helyzetbe kerülése miatt fokozza a gép stabilitását és talajfelszín-követési képességét. A munkamélység a traktorfülkéből állítható, a mélységhatároló kerekek és a hengerek állításával.

  Kiváló talajfelszín-követés a Steady Control szabályozással

  A „Steady Control” talajfelszín-követési rendszer egy igazi KUHN kuriózum. A talajfelszín egyenetlenségeinek tökéletes lekövetése érdekében minden egyes művelőtag függetlenül mozog. A tagokhoz kapcsolódó hidraulikus munkahengerek nyomása szabályozott, így garantálható a tárcsák megfelelő talajba hatolása minden körülmények között.
  Az OPTIMER XL 6000 és XL 7500 tárcsás kultivátorok opcióban szerelhetők fel a Steady Control talajfelszín-követési rendszerrel. A 9 és 12 méteres típusváltozatokon a munkamélység folyamatos, talajkörülményektől független szabályozását biztosító Steady Control az alapfelszereltségbe tartozik. A Steady Control szabályozás azonnali reakciót biztosít a talajviszonyok megváltozása esetén, és ezáltal csökkenti az üzemanyag-fogyasztást. A munkaminőség szabályozott és egyöntetű a teljes táblán, még nagy munkasebesség esetén is. A más gyártók által előszeretettel alkalmazott nitrogénakkumulátoros rendszerrel ellentétben a Steady Control rendszer a traktor és a művelőtag-mozgató munkahengerek között olajáramlás segítségével küszöböli ki a nyomásváltozásokat.
  Az SH vetőegységek lehetővé teszik az egy menetben végzett vetést és tarlóművelést.

  Hengerek széles választéka

  A művelt terület optimális zárásához a KUHN az OPTIMER XL kultivátorokhoz széles hengerkínálatot biztosít:
  • Csőpálcás henger (átm. 550 mm): 75 kg/m visszatömörítő hatás. Könnyű talajokra ideális. Kiváló kompromisszum a rögtörő, egyengető és felszíni tömörítő hatás tekintetében.
  • T-Ring henger (átm. 600 mm): 130 kg/m talajnyomásával ez a henger kiváló rögtörő hatással rendelkezik agyagos, rögös talajon, és a szalma lebomlást elősegítő talajba nyomására is megfelelő.
  • T-Liner henger (átm. 600 mm): 140 kg/m talajnyomás. Ez egy összetett hatású henger, amely számos különböző talajkörülményhez és célra alkalmazható. Kiemelkedő rögtörő hatást biztosít agyagos és/vagy rögös talajokon, főként köves körülmények között.
  • V-Liner henger (átm. 600 mm): 145 kg/m talajnyomásával kiemelkedő rögtörő, egyengető és jó minőségű visszatömörítő hatást biztosít. „V”-profiljának köszönhetően megakadályozza a vízelfolyást, és elősegíti a víz talajba szivárgását. Nedves és száraz talajkörülmények esetén is alkalmazható.
  • Dupla „U”-henger (átm. 600 mm): 175 kg/m talajnyomás. Sokoldalúan alkalmazható, jó visszatömörítő hatással rendelkezik könnyű talajokon, öntisztuló kivitelének köszönhetően nem rakódik be, és a talaj-talaj érintkezésnek köszönhetően mérsékeltebb a kopás és a talajkenődés.
  A HD-Liner 600 henger kiváló tömörítő hatással rendelkezik még nedves talajon is<br />Kép egy OPTIMER XL kultivátorhoz kapcsolt HD Liner 600 hengerről

  Takarónövények vetése

  Az OPTIMER XL 4000, 5000, 6000 és 7500 vontatott kultivátortípusok kompatibilisek az SH 600 aprómag-vetőegységgel. 600 literes tartályával ez a vetőegység lehetővé teszi, hogy Ön a tarlóműveléssel egy menetben takarónövényeket vagy gabonát vessen a megművelt területre.
  Nagy kapacitása nagy munkasebességet tesz lehetővé, mérsékelt beruházási költség mellett. Független kialakítás, amely big-bag zsákból tölthető.
  A QUANTRON S2 vezérlőegységgel egyszerűen beállíthatja a kijuttatási mennyiséget, figyelemmel kísérheti a tartályszintet és a ventilátor-fordulatszámot. A VENTA térfogatalapú adagolóegység kiemelkedő pontosságot garantál 1–430 kg/ha fajlagos kijuttatási mennyiség mellett. Minden típusú vetőmaghoz és műtrágyához szerszám nélkül beállítható.
  Az OPTIMER XL 300, 350, 400, 4000 és 5000 típusok SH 201 és 402 típusú vetőegységekkel is felszerelhetők.
  Az SH vetőegységek lehetővé teszik az egy menetben végzett vetést és tarlóművelést.

  Felszereltség

  Wide view of the OPTIMER XL 5000 at work

  Média

  Zoom on the levelling harrow at the rear of the OPTIMER XL