KOSMA vetőegység - részletek

Precízió és technológia egy könnyebb változatban

A KOSMA ideális megoldást jelent olyan ügyfelek számára, akik ragaszkodnak a kiváló vetésminőséghez, és már jól előkészített talajjal rendelkeznek.

Értékesítő keresés

A KOSMA a szemenkéntivetőgép-kínálatunk egyik legújabb tagja Könnyű traktorokhoz terveztük, és kiválóan alkalmas 4–8 km/h sebességgel történő vetésre jól előkészített talajokon. Tömege éppen megfelelő az előkészített talajokhoz a talajtömörödés elkerülése és az üzemanyag-fogyasztás csökkentése érdekében. Tudjuk, hogy a közúti vonulásnál a gazdáknak méret- és tömegkorlátozásokkal kell szembenézniük, ezért számos típust kínálunk a vegyes gazdaságok, bérmunka-szolgáltatók, szövetkezetek és növénytermesztő gazdaságok részére.

A vetési pontosság a KUHN kiemelt prioritása, így a KOSMA azzal a már jól bevált MAXIMA 3 adagolórendszerrel rendelkezik, amelyet – kivételes pontossága és a legkülönbözőbb magtípusokat is kezelni képes kivitele okán – már több ezer gazdálkodó elismerése övez. A KOSMA megtartotta a MAXIMA precíziós gazdálkodásban használható képességeit, így Ön élvonalbeli technológiákhoz juthat a munkavégzési kényelem és a teljesítmény tekintetében.
KOSMA vetőegység munkavégzés közben

Az Ön előnyei

Egy könnyű, nagyteljesítményű vetőegység

A KOSMA szemenkénti vetőgépek könnyű és kompakt kivitellel rendelkeznek. Kis traktorokkal is üzemeltethetők.

Kis teljesítményigény

A könnyebb vetőegység (95 kg) kisebb teljesítményigényt jelent. Ez 25 kg-mal könnyebb, mint a MAXIMA 3.

A KOSMA vázszerkezetét kifejezetten úgy terveztük, hogy 20–30%-kal kisebb emelőerőt igényeljen (egy ugyanolyan felszereltségű MAXIMA 3 típussal összehasonlítva).

Kisebb, 4-hengeres traktorokat használva, egy kisebb frontsúllyal összességében kisebb mértékű talajtömörítést okoz a vetés, üzemanyagot takaríthat meg, és egyöntetű kelést biztosíthat.

Könnyű de mégis robusztus

A gépminőség prioritás a KUHN minden berendezése esetében, és ez alól a KOSMA sem kivétel. A KOSMA szemenkénti vetőgépek kiváló minőségű anyagokból készülnek, és optimális kialakításuk könnyű de mégis robusztus.

Ezek a vetőgépek nagyon tartósak, a karbantartásigényük pedig minimális, így az Ön beruházásának megtérülése garantált.
Az öntvény paralelogramma szerkezet kiemelkedően megbízhatóvá teszi a KOSMA szemenkénti vetőgépeket.

Precíz vetőmagkihelyezés

A kiemelkedően pontos vetéshez a vetőegységnek – az egyöntetű kelés alapfeltételét képező állandó vetésmélység érdekében – nagyon stabilnak kell lennie. A KOSMA vetőegység egy nagyon hatékony csoroszlya-talajnyomás rendszerrel van felszerelve, amelyben a 12,5 vagy 25 kg 120 kg-os maximális nyomásig fokozható, tökéletes talajfelszín-követést biztosítva

A MAXIMA 3-hoz hasonlóan, a KOSMA csoroszlya-talajnyomásának állítása is egyszerű, és szerszám nélkül végezhető. Kopóalkatrészek hiányában a karbantartásszükséglet minimális.
A 120 kg-os csoroszlya-talajnyomás biztosítja, hogy a KOSMA vetőegység a megfelelő mélységben maradjon

Vetési pontosság az Ön igényeinek kiszolgálására

A MAXIMA 3 és a KOSMA vetőgépek kiemelkedő vetési pontossága az optimális magkiválasztás eredménye.

A pontosság alapvető

Ennek, a TOP AGRAR 2017 teszt által is igazoltan nagy teljesítményű rendszernek a működését a 262 mm átmérőjű vetőtárcsa teszi lehetővé, amely tökéletesen különíti el a magokat. A MAXIMA 3-hoz hasonlóan a KOSMA vetőegység is bármely típusú vetőmagot képes kezelni a vetőtárcsa megváltoztatásával.

A KUHN mechanikus vagy elektromos meghajtású adagolórendszert egyaránt kínál.

A mechanikus hajtásrendszer egyszerű és robusztus. A hajtómű ideálisan illeszkedik a 45-50 cm-es sortávolságú céklavetéshez.

A 48 V-os elektromos hajtásrendszer a nagy pontosságú vetés érdekében finom és folyamatos forgást biztosít. Az új, elektromos meghajtású KOSMA vetőegység számos előnnyel rendelkezik:

Vetéssűrűség-állítás a traktorfülkéből
Fajlagos kijuttatási mennyiség állítása manuálisan vagy automatikusan GPS alapján
Automatikus sorelzárás GPS-jel alapján

A KOSMA vetőgépén a pontos vetéshez szükséges finom beállítások egyszerűen kivitelezhetők. A vetésmélység például 0,5 cm-es lépcsőkben állítható 1–9 cm tartományban. A beállított vetésmélységet független, rugós felfogatású, integrált sárlehúzóval rendelkező mélységhatároló kerekek felügyelik.

A csoroszlya-talajnyomás állítása, a vetőbarázda-tisztítás munkamagassága, valamint a mélységhatároló kerekek működtetése, minden szerszám nélkül, egyszerűen elvégezhető műveletek, minden egyes soron.

A KOSMA vetőgépek munkavégzés közben garantálják a vetőmaglehelyezés tökéletes kontrollját és az egyöntetű vetésmélységet.

ISOBUS technológia: a legnagyobb pontosság és teljesítmény

Az ISOBUS szakaszvezérlésnek és a változtatható fajlagos kijuttatási mennyiségnek köszönhetően a KOSMA vetőgépek segíthetnek Önnek az alábbiakban:
  • Hozamnövelés (átlagosan 3%-os növekedés a változtatható kijuttatási mennyiséggel*)
  • Alacsonyabb vetőmagköltség
  • Túlzott állománysűrűség megelőzése a forgón
Az időmegtakarítás és a vetési munkaműveletek egyszerűsítése érdekében az ISOBUS technológia leegyszerűsíti KOSMA vetőgépének kezelését.

A CCI ISOBUS terminál jobb rálátást és nagyobb rugalmasságot biztosít. A nagyméretű érintőképernyővel a kezelő egyidejűleg jeleníthet meg és kísérhet figyelemmel különböző alapvető információkat. A CCI 1200 ISOBUS terminál segítségével két különböző alkalmazást kísérhet figyelemmel egy időben (például a GPS-t és a gépadatokat).
(*az alkalmazástérképtől és a talajváltozattól függően)
A KOSMA szemenkénti vetőgépek ISOBUS technológiájával időt takaríthat meg, és leegyszerűsítheti a műveleteket.

Minden követelménynek megfelelő felszereltség

Mindenki gyors és egyöntetű csírázásra törekszik, de ennek megvalósítása a körülményektől függ. A KOSMA szemenkénti vetőgépek három olyan felszereltségi elemmel is kiegészíthetők, amelyek a legjobb vetésminőséget garantálják:
  • A vetésvonal megtisztítása mellső függesztésű eszközökkel: rögeltávolítókkal vagy barázdatisztítókkal
  • Jobb talaj-mag érintkezés a köztes tömörítő kerekeknek köszönhetően (lásd alább)
  • Barázdazárás és jobb talajtömörítés a mag körül, a V-profilú kerekeknek köszönhetően
A magvak csírázása nagymértékben javul a rozsdamentes acél köztes tömörítőkerekeknek köszönhetően, amelyek elősegíti a talaj-mag érintkezést.

Egy vetőgép a profitabilitás szolgálatában

A KOSMA vetőgépeket a kimagasló pontosság és a befektetés alacsony költségszintje jellemzi.

Gazdaságos megoldás kompromisszum nélkül

A KOSMA szemenkénti vetőgépek könnyebbek, mint a MAXIMA 3. A kisebb tömegnek és a jól átgondolt tervezésnek köszönhetően gazdaságosabb vetőgép jött létre. De a KOSMA vetőgépek nem kevésbé hatékonyak, és jól előkészített talajon ugyanazt a vetési pontosságot biztosítják, mint a MAXIMA 3 típusok.

KOSMA M, TS és TD: egyszerű, robusztus vázszerkezet

Gazdálkodók és kisebb bérmunka-szolgáltatók számára
KOSMA M: a merev vázás vetőgép kukorica és napraforgó vetésére

A KOSMA M fix vázszerkezete könnyű (200 kg-mal könnyebb, mint a MAXIMA 3 M típusé). Kompakt függesztőrendszerének köszönhetően nagyon kicsi a túlnyúlása, ezért ideális megoldás abban az esetben, ha forgóboronához kapcsoltan használják. A KOSMA M mérsékli a talajtömörítést, főként könnyű, levegős talajokon. 2x260 literes vagy – a szükséges feltöltések számának csökkentése érdekében– 1x950 literes műtrágyatartállyal szerelhető fel
 
KOSMA TS: Ideálisan alkalmazható forgóboronával gépkombinációban

A KOSMA egyes, teleszkópos vázszerkezetű szemenkénti vetőgépek rendkívül sokoldalúak, és forgóboronával gépkombinációban is használhatók. Az egyszerű és gazdaságos KOSMA TS vetőgép megvásárlásával Ön a KUHN minden felhalmozott tapasztalatának előnyét élvezheti:

Egyszerű és robusztus 6-soros vázszerkezet, amely 950 literes műtrágyatartállyal is kiegészíthető
Kisebb tömeg (1180 kg) és egy kompakt kialakítású kapcsolószerkezet, amely minimalizálja a túlnyúlást
Választható mechanikus vagy elektromos hajtásrendszer a precíziós gazdaságos követelményeinek kiszolgálására
 
KOSMA TD:  Kettős, teleszkópos váz 3 méteres vonulási szélességhez.

Kompakt, a traktorfülkéből gyorsan és egyszerűen összecsukható gépet kereső bérmunka-szolgáltatók számára. A KOSMA TD mindössze 1290 kg, ami 18%-kal kevesebb, mint a MAXIMA 3 TD tömege, így az előbbi kisebb traktorral is használható a tavaszi vetésre. Ez a kompaktabb gép jóval kisebb vonóerőigénnyel és teljesítményigénnyel rendelkezik. A kettős, teleszkópos vázkialakításnak köszönhetően egy 950 literes műtrágyatartály és tárcsás kijuttatók is felszerelhetők.
A KOSMA TS szemenkénti vetőgép egyszerű, robusztus és könnyebb

KOSMA R, a könnyű, összecsukható vetőgép

A KOSMA R egy függesztett, összecsukható és könnyű gép, amelynek köszönhetően kisebb a talajtömörítés, és kiváló minőségű vetés végezhető 140+ LE-s traktorokkal. A MAXIMA 3 R típusnál 300 kg-mal könnyebb lévén, A KOSMA R kisebb talajtömörítéssel és kisebb üzemanyag-fogyasztással működtethető. A könnyebb vázszerkezet ideális cukorrépa, valamint olyan növények vetésére, mint a cikória és a repce.
Alakítsa át 8-soros elektromos meghajtású vetőgépét 12-sorossá.

Ez az egyetlen gép képes 45 cm-es és 75 cm-es sortávolság tartására egyaránt! Mindössze egyetlen beruházás az optimális használat érdekében. A vetőgép átalakítása mindössze egy fél műhelynapot vesz igénybe, és így – amikor a 8-soros konfigurációval dolgozik, nem kell szükségtelenül hordoznia a többi vetőegységet. Az elektromos rendszer egyszerűbb lehetőséget biztosít soregységek leválasztására, mint a mechanikus hajtásrendszer.

Az optimális vetésminőség és a nagy teljesítmény érdekében a KUHN speciális, rendkívül pontos és gyors beállítási lehetőségekkel működtethető opciókkal tud szolgálni a céklavetéshez (rozsdamentes acél kerekek, rögeltávolítók és vetőbarázda-tisztítók stb...), .
Könnyű és összecsukható vázszerkezetével a KOSMA R ideális gép cékla és repce vetéséhez.

A KOSMA M Select, TRM és TRS vetőgépeket kelet-európai felhasználásra terveztük

Az M Select vázszerkezet: a kukorica/napraforgó konfiguráció, amelyre Önnek is szüksége van

A KOSMA M Select egy egyszerű és robusztus vázszerkezettel rendelkezik, amely tökéletesen illeszthető kisebb teljesítményű traktorokhoz. A kisebb tömegének és kompakt kapcsolószerkezetének köszönhetően a túlnyúlás kisebb mértékű. Ez a 70 cm-es sortávolsággal rendelkező, 8-soros típus minimális talajtömörítést garantál, főként könnyű vagy levegős talajokon. A KOSMA M Select típus 2x260 literes vagy 1x950 literes műtrágyatartállyal és kettős tárcsás műtrágyakijuttatókkal van felszerelve a műtrágya megfelelő mélységbe történő kijuttatásához.

A TRM Select vázszerkezet: a vontatott, 8-soros vetőgép

A KOSMA TRM Select egy rövid, robusztus alvázra szerelt nagy befogadóképességű műtrágyatartállyal rendelkezik. Ez a 70 cm-es sortávolsággal rendelkező, vontatott, 8-soros típus szintén kukorica és napraforgó vetésére szolgál. A KOSMA TRM Select a függetlenebb működés és a kisebb vonóerőigény érdekében egy 1350 literes műtrágyatartállyal rendelkezik. Nagyobb munkateljesítményre képes, mint egy ugyanolyan munkaszélességű függesztett KOSMA M Select típus. Az alváz rövid kapcsolószerkezettel rendelkezik, ami könnyű kezelhetőséget biztosít a forgókon és stabilitást nyújt lejtős területeken.

A TRS vázszerkezet: 1 vetőgép – 2 konfiguráció

A KOSMA TRS gépek nagy munkateljesítményre képesek, nagy sebesség mellett, alacsony teljesítményű traktorokkal is. Az egymástól 45 cm-re elhelyezett 24 sor átalakítható 16, egymástól 70 cm-re lévő sorrá. A gép hátulján lévő hajtókerekek segítségével sokféle vetőgerendely-konfiguráció megvalósítható. A vetőgerendely és a gép vázszerkezete közötti paralelogramma felfüggesztéssel megvalósított egyedi kialakítás kiváló talajkövetést biztosít. A gép hozzávetőleg 3,5 méteres

A KOSMA vetőgépeket a kimagasló pontosság és a befektetés alacsony költségszintje jellemzi.

Specifikációk

Műszaki jellemzők
 
Sortáv (cm)
Gerendely típusa
Kapcsolószerkezet
Kerekek száma
Sebességinformáció
Hajtómű
Hidraulikus traktoradaptáció
Standard elosztótárcsák
ADS készlet - Elsodródásgátló rendszer
Vákuum mód
4 SOR 3M KUKORICA 6 SOR, 4,40M KUKORICA 6 SOR 3M CUKORRÉPA 8 SOR, 3,45M REPCE - SZÓJA 5 SOR 3M NAPRAFORGÓ 9 SOR, 4,40M REPCE - SZÓJA 12 SOR, 5M REPCE - SZÓJA [KOSMA-MLA06]
70/75/80 70/75/80 45/50 37,5 55/60 37,5 37,5
H H H H H H H
Kat. 2 kengyel Kat. 2 kengyel Kat. 2 kengyel Kat. 2 kengyel Kat. 2 kengyel Kat. 2 kengyel Kat. 2 esztrichben
2 2 2 2 2 2 2
Hajtókerekek Hajtókerekek Hajtókerekek Hajtókerekek Hajtókerekek Hajtókerekek Hajtókerék
1 1 1 1 1 1
1 kettős működésű 1 kettős működésű 1 kettős működésű 1 kettős működésű 1 kettős működésű 1 kettős működésű 1 x KM
Kukorica, 28 furat, Ø 4,5 mm Kukorica, 28 furat, Ø 4,5 mm Cukorrépa, 31 furat, Ø 2,1 mm Repce, 100 furat Ø 1,25 mm, Szója 90 furat Ø 4,5 mm Napraforgó, 21 furat, Ø 3 mm Repce, 100 furat Ø 1,25 mm, Szója 90 furat Ø 4,5 mm Repce, 100 furat Ø 1,25 mm, Szója 90 furat Ø 4,5 mm
Az alapfelszereltség része (rovarölőszer-kijuttatásra) Az alapfelszereltség része (rovarölőszer-kijuttatásra) Az alapfelszereltség része (rovarölőszer-kijuttatásra) Az alapfelszereltség része (rovarölőszer-kijuttatásra) Az alapfelszereltség része (rovarölőszer-kijuttatásra) Az alapfelszereltség része (rovarölőszer-kijuttatásra) Az alapfelszereltség része (rovarölőszer-kijuttatásra)
Levegővezeték Levegővezeték Levegővezeték Levegővezeték Levegővezeték Levegővezeték Levegővezeték

Média