A KUHN Group története

A történet 1828-ban kezdődött, amikor is Joseph KUHN, egy kovácsmester mérlegelő berendezések gyártásába fogott. Az első mezőgazdasági gép gyártására 1864-ben került sor. Az első, Franciaországon kívüli értékesítések az 1940-es évek végén kezdődtek. Az első felvásárlásra az 1980-as évek végén került sor. 

Azóta a KUHN Group folyamatos növekedése több kontinensen zajlik. Erős alapokra építkezett, és megtartotta azokat az erőforrásokat, amelyek erőssé tették a fejlődése során: a széles körű tapasztalatot, amely egyedivé tette a márkát, innovatív és elismert termékeket és szolgáltatásokat, globális működés mellett is közeli kapcsolatot az ügyfelekkel, és a hosszú távú gondolkodást tükröző cselekvést... 

Egyedülálló tapasztalat, amely erősíti a KUHN márkanevet, és muníciót jelent a közeljövő gazdálkodási kihívásaival folytatott küzdelemhez. 

1828
 Joseph KUHN, egy Saverne várossal szomszédos faluból való egyszerű kovácsmester elkezd mérlegberendezéseket gyártani.

1864
A bátyjai közreműködésével Joseph KUHN elkezd mezőgazdasági gépek gyártásával foglalkozni. Épületeket húznak fel azon a telephelyen, ahol a gyár ma is működik: a STRASBOURG-PÁRIZS vasútvonal mentén. .  

1921
Speciális műhelyeket hoznak létre cséplőgépek összeszerelő vonalainak elhelyezésére. A termékek minősége megalapozta a Kuhn kiváló reputációját. 

1928
A KUHN fennállásának 100. évfordulóját ünnepli, és évente átlagosan 1000 cséplőgépet gyárt. A fűkaszák, rendterítők és kombinált rendkezelők gyártási volumene folyamatosan növekszik.

1945
A gyár a második világháború által okozott megtorpanást követően újraindítja a termelést.

1946
A KUHN egyesül egy eredményes svájci vállalattal (BUCHER-GUYER), amely szintén mezőgépgyártásra szakosodott.

1965
Egy óriási tűzvész egyetlen éjszaka alatt megsemmisíti a megmunkálógépeket, és az összeszerelő-műhelyt. A gyár alkalmazottai szolidaritásból felvállalják az újjáépítést. 

1970
Az egymilliomodik gép leszállítása egy, a franciaországi Orne régióban működő gazdálkodónak.

1972
Egy új alkatrészraktár megépítése.

1978
A KUHN S.A. fennállásának 150. évfordulóját ünnepli..

1980
Egy új, 13 000 m2-es tárolási és kiadási terület átadása.

1982
Egy új Kutatási és Fejlesztési Központ létrehozása. 

1983
Egy központi számítógépes hálózaton keresztül minden gyári adat elérhetővé válik monitorokon. A KUHN nemzetközi érdekeltségei szintén kapcsolódnak a rendszerhez.

1985
Megalakul a KUHN Hivatalos Viszonteladói Képviseletek hálózata.

1986
A MINITEL szolgáltatás (A France Telecom által működtetett információs adatbázis) bevezetése a KUHN franciaországi hivatalos viszonteladói számára. 

1987
Európa egyik vezető ekegyártója, a HUARD a KUHN Group részévé válik. A Kutató és Fejlesztő Részleg CAD (számítógép-támogatású tervezés) technológiára áll át. 

1988
A telephely teljes területén optikai kábelrendszer kialakítása a számítógépes hálózat támogatására.

1990
A parkgondozási és kerti gépekre szakosodott MATELEST DIFFUSION a KUHN Groupba olvad (mai elnevezése PUISSANCE VERTE). A KUHN aranyérmet nyer a SIMA kiállításon a váltva forgató ekéjével..

1991
A gyár terjeszkedik, és egy 6 000 tonna tárolókapacitású, új, teljesen automatizált alapanyagraktár épül.

1992
A KUHN aranyérmet nyer a SIMA kiállításon az ALTERNA 500 típusú, 5 m-es szársértős fűkaszával.

1993
A takarmánykeverő- és kiosztó kocsik, szalmakiosztók, szilázsvágók gyártására specializálódott AUDUREAU S.A. csatlakozik a KUHN Grouphoz. A VENTA pneumatikus vetőgép ezüstérmet nyer a SIMA kiállításon.

1994
Tárolókapacitás növelése egy Saverne melletti 4 hektáros terület és egy 3 000 m2-es épület megvásárlásával. 

1996
Az újonnan, leányvállalatként létrehozott KUHN-NODET S.A. a KUHN Group része lesz. A KUHN termékkínálata vetőgépekkel és permetezőgépekkel bővül. Az új, konduktív technológiás festőüzem termelésbe állítása (az épület alapterülete 6 200 m2) A KUHN FARM MACHINERY, a KUHN Egyesült Királyságban működő leányvállalata fennállásának 25. évfordulóját ünnepli. Az öntöde ISO 9002 tanúsítványt kap. 

1996
,A KUHN ITALIA, a KUHN Olaszországban működő leányvállalata fennállásának 10. évfordulóját ünnepli.

1998
Egy új raktár létesítése az USA Tennessee államában lévő Columbiában. Az új, német leányvállalat nyitó ceremóniája Schopsdorfban, Berlin közelében. Egy lengyel leányvállalat létrehozása.

1999
Egyesült Királyság-béli leányvállalatunk létesítményének bővítése Telfordban. A KUHN Group honlapja működni kezd. Az új KUHN-HUARD gyár átadása Châteaubriantban. Az első szegélyzúzó gép bevezetése a „Landscape Pro” termékcsalád tagjaként, a zöldterület-karbantartási és útkarbantartási szektort célozva.

2000
KUHN és a park- és kertgondozási gépeket gyártó leányvállalat, a PUISSANCE VERTE cég különválnak. A KUHN megvásárol egy 12 hektáros területet Saverne mellett, az új alkatrész-logisztikai központ számára.

2001
Egy új alkatrész-disztribúciós központ létrehozása: A KUHN PARTS Monswillerben. A KUHN Group bemutatja legelső önjáró gépét a SIMA kiállításon: egy takarmánykeverő és -kiosztó kocsit (SP 14). Az összeszerelő csarnok bővítése, és egy tesztközpont létrehozása a sövényvágók és fűkaszák tesztelésére a KUHN-AUDUREAU telephelyén. Minden idők első francia győzelme a Szántási Világbajnokságon. A győztes: Mr. Freddy BOHR, az elzászi régióból, egy KUHN MULTIMASTER 120 ekével.

2002
A CAP 10 vállalati projekt útjára indul. A KUHN felvásárolja az amerikai KNIGHT Manufacturing Corporationt, a TMR takarmánykeverő-kiosztó kocsik és szervestrágya-szórók világelső gyártóját.

2003
Képviseleti iroda nyílik a kínai Pekingben. Leányvállalat létrehozása Spanyolországban (KUHN Iberica) és Ausztráliában. A KUHN Group internetes oldalai átalakulnak (először 1999-ben kezdtek működni) A KUHN fennállásának 175. évfordulóját ünnepli. Új gépbemutató terem, prototípusoknak otthont adó épület és oktatási központ a KUHN-AUDUREAU cégnél. A KUHN megnyeri a Francia Szántóbajnokságot egy normandiai versenyzővel. Szakújságírók egy testülete az „Év gépének” választja a HR + VENTA kombinált vetőgépet  Németországban. 

2004
A KUHN-KNIGHT gyár bővítési munkálatai befejeződnek Brodheadben (Wisconsin USA). A KUHN-KNIGHT bevezet egy új, függőleges csigás keverő-takarmánykiosztó kocsit, valamint egy hidraulikus szervestrágyaszórót az észak-amerikai piacra. A KUHN megnyeri a Francia Szántóbajnokságot egy elzászi versenyzővel. A KUHN Group regionális Export 2004 díjban részesül az észak-amerikai piacon elért teljesítménye okán.

2005
A KUHN felvásárolja METASA S/A brazíliai vállalat szójához, gyapothoz, kukoricához és hasonló növényekhez használatos precíziós direktvetőgépek tervezésére és gyártására specializálódott mezőgazdasági divízióját. Leányvállalat létrehozása Ukrajnában. Egy új porfestő üzem kerül átadásra a La Copechagnière településen lévő gyáregységben. 
A KUHN PARTS alkatrész-logisztikai platform bővítése Monswillerben (további 1560 m2 raktárterület). 

KUHN Team history

2006
Új bemutatóterem és oktatási központ átadása a KUHN KNIGHT Brodheadben működő telephelyén. A „CAP 10” elnevezése „ONE”-ra változik: a vállalatszintű projekt minden, KUHN Grouphoz tartozó gyártóüzem számára. A montereau-i telephelyen folyó tevékenységek áthelyezése a Saverne és Châteaubriant településeken működő gyárakba. A KUHN regionális Export Díjban részesül a Francia Nemzetközi Gyakornokprogramja (VIE) okán. 

2007
A függőleges csigával rendelkező, SPV típusú önjáró szilázsvágó és keverőkocsi piaci bevezetése. Nagyobb bővítési munkálatok (tesztrészleg Saverne-ben, gyártóüzem-épületek precíziós vetőgépekhez Châteaubriantban és a brodheadi létesítményben). Egy on-line műszaki támogatási eszköz, a KUHN iTech, és a KUHN Protect+ garanciakiterjesztés bevezetése. Egy új „nagygép”-összeszerelő létesítmény (KUHN MGM) építése Monswillerben

2008
Létrejön a KUHN NORTH AMERICA (az összes észak-amerikai tevékenység egyesítése egyetlen jogi entitásban), és bővül a Brodheadben működő gyár. Alkatrészek kezelése a KUHN PARTS platformon, számítógép-terminálok segítségével, zéró papírfelhasználással. A KUHN MGM üzemben elsőként összeszerelt gép (egy INTEGRA vetőgép) május 22-én elhagyja a gyártósort. Egy új logisztikai központ megépítése La Copechagnière-ben. Leányvállalat létrehozása Oroszországban. A növényvédő permetezőgépek egyik francia gyártója a BLANCHARD (Chéméré - 44), KUHN Group részévé válik, egy – specializált kultúrákra és zöld területekre használható – teljes termékcsoporttal gazdagítva a kínálatot. A KUHN Group a Kverneland Group geldropi gyárának megvásárlása által, bálázók, bálacsomagolók, dobos fűkaszák és szecskázók rendszerbe állításával teszi teljessé szálastakarmány-betakarító gépkínálatát. 
A KUHN Group a PROLONGER szegély- és fűkaszán nagyszilárdságú acélt alkalmazó innovatív tervezés miatt elnyeri a 2008-as Svéd Acél Díjat. 

2009
A KUHN Group regionális Export díjat nyer külföldi befektetési politikájáért, és főként az oroszországi jelenléte okán, amely egy forgalmazói leányvállalat létrehozásában csúcsosodik ki. A KUHN – 5 másik mezőgazdasági gépgyártó vállalattal – létrehozza a CCI szövetséget (Isobus Kompetenciaközpont), és bevezet a piacra egy új Isobus terminált (amellyel aranyérmet nyer a 2009-es Agritechnica kiállításon). Egy új fogadó és kiszállítási terület megépítése a Châteaubriantban működő telephelyen (Loire-Atlantique - Franciaország). 

2010
KUHN-METASA, a cégcsoport brazíliai tagjának neve KUHN DO BRASIL lett. A KUHN megvásárol egy 100 hektáros gazdaságot Saverne közelében azzal a céllal, hogy a termékfejlesztési időszakban intenzív géptesztelést végezhessen a területen. 
Egy új porfestőüzem megépítése a Châteaubriant-ban működő telephelyen (Loire-Atlantique - Franciaország). Új homokfúvó üzemek rendszerbe állítása a saverne-i (Franciaország) és a passo fundoi (Brazília) telephelyeken.

2011
A KUHN Group kisebbségi részesedést szerez a pneumatikus vetőgépeket, műtrágya- és só-/homokszórókat gyártó RAUCH Landmaschinenfabrik vállalatban, és ezzel megerősíti még 1967-ben kezdődő partneri kapcsolatukat. A KUHN Group felvásárolja a KRAUSE Corporation vállalatot (Kansas - USA), amely nagyszélességű talajművelő gépek gyártására szakosodott. 
Új, kb. 5 000 m2 alapterületű épület megépítése a KUHN Group ausztrál leányvállalatánál. 
A KUHN PARTS, a KUHN Group alkatrész-logisztikai platformja fennállásának 10. évfordulóját ünnepli.

2012
A KUHN PARTS (Monswiller) bővítésére vonatkozó építési engedélykérelmek benyújtása, a KUHN CENTER FOR PROGRESS képzési központ megépítése (Monswiller), és egy új központ építése a KUHN Terméktámogatás vevőszolgálata részére (Monswiller). 
Tárolást és acél alkatrészek vágását szolgáló, 6 200 m² alapterületű épületbővítés Hutchinsonban (Kansas - USA). Megkezdődik egy új 5 500 m² alapterületű, mechanikai hegesztésre szolgáló épület építése egy új, 16 hektáros ipartelepen (La Copechagnière, Vendée, Franciaország). 2 új épület (3 700 m²) építése a vágási és hegesztési munkaműveletek számára Châteaubriantban (Loire-Atlantique, Franciaország). A KNIGHT vállalat (USA) felvásárlásának 10. évfordulója. A KUHN SA speciális díjat vehetett át az ügyfélkapcsolataiért (a Journal des entreprises és a Human Consulting Group felmérései alapján). A Geldropban (Hollandia) működő létesítmény fennállásának 75. évfordulóját ünnepli. A történelme során első alkalommal, a KUHN Group nettó értékesítési árbevétele meghaladja az egymilliárd eurót (EUR 1,014 milliárd). 

 

KUHN Foundry history

2013
Egy új 5 600 m²-es raktárépület és megmunkáló műhely építése Passo Fundoban (Brazília). A geldropi gyár bővítésének 1. fázisa, egy új 16 500 m2 alapterületű összeszerelőcsarnok építésével. A fő gyártócsarnok bővítése 3 700 m² alapterületen, Brodheadben (Wisconsin - USA). A KUHN CENTER FOR PROGRESS tudásközpont megépítése (5 700 m²), a KUHN PRODUCT SUPPORT terméktámogatási központ (2 300 m²) megépítése, és a KUHN PARTS épületének bővítése (6 400 m²) Monswillerben (Bas-Rhin, Franciaország). Leányvállalat létrehozása Tiencsinben (Kína).

2014
Az LSB 1290 iD típusú, extrém tömör bálákat készítő bálázógép elnyeri a „Novedad Tecnica” díjat a FIMA kiállításon (Saragossa, Spanyolország), és a „Novità Tecnica” díjjal” tüntetik ki a bolognai EIMA kiállításon is (Olaszország). A KUHN Group felvásárolja az önjáró permetezőgépek egyik legfőbb gyártóját, a Montana Industria de Maquinas vállalatot (Brazília). 
A 2013. novemberi indulása óta eddig több mint 2 500 személy vett részt műszaki vagy értékesítési képzéseken a KUHN CENTER FOR PROGRESS tudásközpontban. A geldropi telephely (Hollandia) gépi megmunkáló és összeszerelő létesítményeinek bővítése. Egy szomszédos, 10 ha-os terület, és egy 15 000 m2 alapterületű épület megvásárlása későbbi fejlesztések céljára a Brodheadben működő telephelyen (Wisconsin - USA). A La Copechagnière-ben (Vendée - Franciaország) működő gyár a KUHN Group részeként való működésének 20. évfordulóját ünnepli, és egyben átadja új, 5 500 m2 alapterületű, mechanikai hegesztést szolgáló ipari létesítményét. Brazíliában a KUHN elnyeri a „Rio Grande do Sul State Export” díjat, valamint a „Premio Gerdau Melhores da Terra” aranyérmet a mechanikus precíziós vetőgépei kijuttatási mennyiségének pontosságáért. A talajelőkészítő gépek összeszerelő-csarnokának 3 000 m2-es bővítése a châteaubriant-i (Loire Atlantique - Franciaország) telephelyen. A ONE AMBITION 2020 útjára indítása: egy új lépés a KUHN Group vállalati projektben.

2015
Egy, 11 európai ország szakújságíróiból álló zsűri az új ESPRO „min-till” vetőgépnek ítéli oda az „Év gépe” címet. 
Egy új öntősor és egy új zöldhomok-siló létesítése a Saverne-ben (Bas-Rhin - Franciaország) működő öntödében. Egy új, 1 ha-os tesztpark létrehozása Chérméré-ben (Loire-Atlantique, Franciaország) körpályával, belső gyűrűvel és egy döntött pályás kanyarral a permetezőgépek végső tesztelésére. A Chéméré (Loire-Atlantique, Franciaország) településen működő gyár egy speciális gyári szabályozási rendszert vezet be a kötelező permetezésvezérlés részeként. Két új csomagolóvonal beindítása a KUHN PARTS-nál. Egy új festőüzem és egy új kiszállítási csarnok építése a Geldropban (Hollandia) működő telephelyen. A KUHN S.A. „Újrahasznosító gazdaságért” díjat nyer a hulladékosztályozási és újrafelhasználási politikája okán. Az első robotműködésű beadagolórendszer (KUHN TKS) beüzemelése Franciaországban. Az AXIS műtrágyaszóró AE50 díjat kap az ASABE szövetségtől (Amerikai Mezőgazdasági és Biológiai Mérnökök Szövetsége) Egy új, 6 300 m2-es festőüzem átadása a brodheadi telephelyen (Wisconsin – USA).

2016
A Saverne-ben működő telephelyen összeszerelésre szánt részegységek fogadást, tárolást, előkészítést és elosztást szolgáló logisztikai központ (CLC) építési munkáinak elindulása (17 millió euro összegű beruházás). Az SW 4014 csomagológép és az FC 3160 TLR vontatott, szársértős fűkasza AE50 díjat kap az ASABE szövetségtől (Amerikai Mezőgazdasági és Biológiai Mérnökök Szövetsége) A KUHN és a NOBILI 30 éves, a szármaradványzúzás terén történő együttműködésüket ünneplik. A 2011 óta a KUHN Grouphoz tartozó, Hutchinsonban (Kansas – USA) működő KUHN KRAUSE gyár fennállásának 100. évfordulóját ünnepli

2017
A KUHN az 1967-ben bemutatott GMD tárcsás fűkaszák fejlesztésében kifejtett, 50 éves innovációs munkájáról emlékezik meg. A La Copechagnière-ben (Vendée – Franciaország) gyártott, SPV típusú, önjáró keverőkocsit egy európai szakújságírókból álló bizottság az „Év gépe” címmel jutalmazza. Az új, 10 000 m²-es CLC logisztikai központ építésének kezdete Saverne-ben. A „MyKUHN” személyre szabott ügyfélportál progresszív, országról országra bővülő bevezetése.

2016
A KUHN márka a 190 éves fennállását ünnepli. A MERGE MAXX szalagos rendképzőt díjjal tünteti ki a rangos ASABE szövetség (Amerikai Mezőgazdasági és Biológiai Mérnökök Szövetsége). Az Egyesült Államokban a KUHN részt vesz a „Centeol Challenge” programban, ami jövőbe mutató földművelési módszerek tesztelésével foglalkozik, mintegy 50 ha-os területen. A KUHN ebben számos munkagép tervezésével vesz részt, amelyek független, intelligens erőgépekkel kapcsoltan működnek. A nagygazdasági igényeknek megfelelő önjáró permetezőgépek gyártására szakosodott ARTEC PULVERISATION a KUHN Group tagjává válik. Lengyelországi leányvállalatunk működésének 20. évfordulóját ünnepli. Az MGM fejlesztési projekt elindulása Monswillerben. A brazíliai Passo Fundoban működő telephely új festőüzeme átadásra kerül. 

2019
A KUHN Dániában felállítja az első, rendképzésben elért világrekordot a GA 15131 típusú, 4-rotoros rendképzővel (188,9 ha rendképzése 8 óra alatt). A KUHN bemutatja a világon az első, integrált szakaszvezérléssel rendelkező ekéjét („Smart Ploughing” rendszer, az „Intelligens szántás”), és egy 18 hektáros területen létrejön Franciaország első, ilyen ekével felszántott területe. A monswilleri MGM üzem bővítési munkáinak kezdete, amelynek célja a nagy munkaszélességű gépek összeszerelési kapacitásának megduplázása. A KUHN Group többéves átalakítási projektjének (NEO) kezdete, amelynek célja egy vadonatúj információs rendszer alapjainak lefektetése. A KUHN 10 éves együttműködési évfordulóját és a több mint 50 000 vezérlőegység értékesítését ünnepli a CCI-t (Isobus Kompetenciaközpont) alapító többi taggal. 

2020
A KUHN kettős díjazásban is részesül az amerikai ASABE szövetségtől: egyrészt a MERGE MAXX 890 szalagos rendképzőért, másrészt az OPTIDISC ELITE kaszagerendelyért. Az oroszországi gyár munkálatainak kezdete Voronyezsben (Oroszország). Leányvállalat létrehozása Magyarországon. Forgalmazói leányvállalatunk az Egyesült Királyságban fennállásának 50. évfordulóját ünnepli. A KUHN bemutatja az AURA-t, az első önjáró keverőkocsit. 

2021
A KUHN felvásárolja a mezőgazdasági pótkocsik gyártására specializálódott KHOR Industrial Ltda vállalatot Brazíliában. Az MGM2 bővítést üzembe helyezik. A KUHN megalapítja új telephelyét az oroszországi Voronyezsben. Az új telephelyen forgalmazás, szerviz, és – az orosz piachoz kapcsolódóan – gyártás és összeszerelés is zajlik.