KUHN VB 3190 változó kamrás hengeres bálázó sziluett

Szintlépés a bálázásban

Több mint 40 éves tapasztalatunkra támaszkodva változó kamrás bálázók széles típusválasztékát terveztük meg 80 – 160/185 cm átmérőjű, tömör hengerbálák készítéséhez. Hat típusból illetve négy terménybeadagolási opció közül választva bizonyára megtalálja azt a KUHN VB hengeres bálázót, amellyel fellendítheti bálázási tevékenysége jövedelmezőségét.

Értékesítő keresés

A KUHN változókamrás bálázók új szintet jelentenek a bálázásban. A KUHN VB 3100 sorozat gazdag típuskínálatából bizonyára megtalálja az Ön igényeihez legmegfelelőbb bálázót. Valamelyik VB 3100 bálázótípus illeszkedni fog vállalkozása méretéhez, a termesztett növényeihez és a beruházási költségkeretéhez is. A KUHN változókamrás bálázók a legújabb termékfejlesztési vívmányokat integrálják annak érdekében, hogy a gazdálkodók világszerte élvezhessék ennek maximális előnyeit.
A KUHN VB 3155 és 3185 típusok száraz termény (széna és szalma) bálázására ideálisak.
A KUHN VB 3160 és 3190 univerzális típusokat széles körű alkalmazhatóságra terveztük, így szenázs is bálázható velük, és kényelmesen, VT 30 terminállal vagy ISOBUS-os terminállal vezérelhetők.
A KUHN VB 3165 és 3195 prémium típusok a legnehezebb körülmények közötti munkavégzésre vannak felkészítve, és világszerte ideális gépként szolgálnak például gépimunka-szolgáltatóknak, ahol a kiemelkedő bálasűrűség nagyon fontos. Mivel ezek a bálázók nagy volumenű bálázási munkákhoz készültek, nagy igénybevételre tervezett alkatrészeikkel nap nap után, folyamatosan képesek kőkemény bálákat készíteni.
KUHN VB 3185 és VB 3195 munka közben

Az Ön előnyei

Optimális terménybeadagolás a működési specifikumokhoz illeszkedően

Széles, bütykös vezérlőpályás rendfelszedő, normál terményleszorító hengerrel.

Optimális terményfelszedés

A VB 3155-3185 és 3160-3190 típusok széles, bütykös vezérlőpályás rendfelszedővel és normál rendleszorító hengerrel rendelkeznek. A VB 3165-3195 típusok nehéz (217 mm átmérőjű) hengerrel és terményleszorítóval vannak felszerelve. A rendfelszedő a gép kapacitásának teljes kihasználásához van méretezve. 210 vagy 230 cm-es munkaszélességével minden rendkialakítást képes kezelni, és nem fogja Önt cserben hagyni, még a legmostohább terményállapot esetében sem. Az egyenes rendfelszedőfogak elősegítik a terményszabadítást és mérséklik a felcsavarodást. A rendfelszedő hengere rászorítja a terményt a fogakra, mérsékli a rend elcsúszását, ebből adódóan mérsékli a levélveszteséget, és a rend kiegyenlítése által növeli a bálázás hatékonyságát.
A 230 cm-es rotorral rendelkező típus normál lengő felfüggesztéssel és opcionálisan csuklós rendszerű rendfelszedővel van felszerelve a változó talajfelszínhez történő alkalmazkodás érdekében. A 230 cm-es rendfelszedők terményvezetője erőteljesebb és hatékonyabb felszedést biztosít a fogak felszedési pozícióban mutatott nagyobb mértékű kitolódása, és – a beadagoláshoz közelítve – termény fogakról történő lehúzása miatt. A bütykös vezérlőpálya egyenesen lefelé húzza a fogakat a hátsó helyzetben, hogy azok ne csavarják fel a terményt. Ezáltal ez az egyedüli hibrid rendfelszedő a jelenleg elérhető, hasonló gépek közül.
Annak érdekében, hogy az Ön specifikus üzemeltetési igényeit kielégítésük, négy terménybeadagolási lehetőség áll rendelkezésre. Válassza a DIRECT FEED közvetlen beadagolási rendszert, vagy válasszon három, integrált rotoros beadagolónk közül: a vágás nélküli OPTIFEED rotor illetve a 14- vagy 23-késes OPTICUT aprítórotor közül.

DIRECT FEED rendszer

Amikor nincs szükség a takarmány aprítására, a DIRECT FEED is megfelelően szabályozott és állandó terményáramot biztosít a bálakamrába. Ez egy korlátlan befogadóképességű egység a száraz terményállapot esetén megvalósítható maximális kapacitás érdekében. Nehezebb terményállapot esetén, például magas, nagytömegű szalma vagy szénarendek bálázásakor a felső henger előtömörítőként működik, amelyet a bálázó elsődleges hajtásrendszere működtet. Nincsenek ujjak vagy rotorfogak, amelyek megzavarhatnák a terményáramlást és ebből adódóan korlátoznák a felvevőkapacitást. Mindez óriási terményfelvevő képességet generál, és megakadályozza az eltömődéseket. Az eredmény: nagy teljesítmény és minimális állásidő.
Egy korlátlan befogadóképességű szerkezeti egység a száraz terményállapot esetén megvalósítható maximális kapacitás érdekében.

INTEGRÁLT ROTOROS technológia

A teljes VB típuskínálatban elérhető INTEGRAL ROTOR technológiánk az OPTIFEED és az OPTICUT típusokban öltenek testet. Ez az egyszerű, karbantartást nem igénylő terménybeadagolási rendszer folyamatosan óriási áteresztőképességet garantál. A rotor és a rendfelszedő fogai között lévő kis távolság folyamatos terményáramlást garantál. Ez az aktív terménybeadagolás nagyon nagy munkasebességet tesz lehetővé, ami növeli a termelékenységet és mérsékli a terménykárosodást.
Az INTEGRAL ROTOR Hardox® rotorfogakkal és kopólemezekkel rendelkezik (kivéve a VB 3155-3185 típusok esetében). A Hardox® kialakítást a rotorfogak kopásának mérséklése érdekében extrém keménység és szívósság jellemzi.
A rotor és a rendfelszedő fogai között lévő kis távolság folyamatos terményáramlást garantál.

Vágás nélkül: OPTIFEED Rotor

Az OPTIFEED rotorkialakítás a különálló beadagolófogakkal és integrált csigával hozzájárul a rend kiegyenlítéséhez azáltal, hogy egyenletesen teríti szét a terményt az egyöntetű bálakialakítás érdekében.
OPTIFEED rotor szabadalmaztatott, ellipszis alakú rotorfogakkal.

Aprítással: OPTICUT rotorok

A KUHN OPTICUT (OC) aprítórotorok korlátlan terményfelvételi kapacitást és kiváló vágásminőséget biztosítanak. Az elliptikus formájú rotorfogakkal rendelkező OC aprítórotorok a felhasználók körében a piacon elérhető egyik legjobb vágórendszerként híresült el. A szenázs már a folyamat elején a késekhez kerül, ami javítja a terményáramlást és a vágási teljesítményt, ugyanakkor minimális erőt igényel – ez a nemkívánatos eltömődéseket is megelőzi.
OPTICUT 14
A 14-késes OPTICUT rendszerrel működő INTEGRAL ROTOR nagy előnye, hogy kiegyenlíti a rendben lévő anyageloszlási rendellenességeket, és a maximális bálázókapacitás érdekében aktív beadagolást biztosít a bálázóba. A 14-késes OPTICUT aprítórendszer 70 mm-es elméleti szecskahosszal működik. Minden egyes kés rugós védelemmel rendelkezik, amely megakadályozza a sérülésüket egy kemény tárgyba ütközésük esetén. A GROUP SELECTION (VB 3165 és 3195 Prémium típusok) funkció jóvoltából a kezelő a saját döntése alapján 0, 4, 7, 7, vagy 14 kést működtethet.
OPTICUT 23
A 23-késes OPTICUT rendszerrel működő INTEGRAL ROTOR még intenzívebb aprítási teljesítménnyel és kiváló mechanikai védelemmel rendelkezik. A 23-késes OPTICUT rendszer 70 mm-es elméleti szecskahosszt állít elő. Minden egyes kés rugós védelemmel rendelkezik egy esetleges idegen anyag rotorhoz kerülése esetére. A GROUP SELECTION (VB 3165 és 3195 Prémium típusok) funkció jóvoltából a kezelő a saját döntése alapján 0, 7, 11, 12, vagy 23 kést működtethet.
A GROUP SELECTION funkciónak köszönhetően a kések cseréje is egyszerűbb, és kényelmesebb a kezelés is.
OC aprítórotorok elliptikus rotorfogakkal

Egyöntetű, szilárd hengerbálák

A Progressive Density működés a bála növekedésével növeli a hevedernyomást

PROGRESSIVE DENSITY – A KUHN megoldás

A PROGRESSIVE DENSITY (Progresszív bálatömörség) rendszer minden KUHN VB bálázón bizonyította értékességét. A rendszer egyre nagyobb feszítettséggel működik, ahogy a bála növekszik, ami szilárd, kemény külső réteggel rendelkező bálákat eredményez.
Hogyan működik?
Amint a bála átmérője növekszik a bálakamrában, a heveder feszítőkarja – két hidraulikus munkahenger és egy rugós feszítő működésének köszönhetően – egyre nagyobb erőt fejt ki. Így az átmérő növekedésével a bála sűrűsége is nő. Az eredmény egy nagyon szilárd bála, amelynek belseje közepes tömörségű: sem nem puha, sem nem túl kemény. A keményebb külső rétegnek köszönhetően a szalmabálák jobban bírják az esős időjárást, a szenázsbálák pedig megőrzik alakjukat, és ezáltal jobban rakatolhatók és könnyebben kezelhetők.

Gyors, tökéletes bálaképzés

A VB 3100 sorozatú bálakamra 5 hevederes, 3-hengeres kialakítása gyors, egységes bálaképzést biztosít, függetlenül a terménybeadagolási rendszertől. A felső kamrahenger agresszív profilja elősegíti a termény érintkezését, és mérsékli a terményveszteséget. A bálázó elülső szakasza egy nagyméretű, sima hengerrel és egy hajtott tisztítóhengerrel van felszerelve, ami megakadályozza, hogy a termény felhalmozódjon a gép elején. A KUHN PROGRESSIVE DENSITY rendszere és az intelligens bálakamra-kialakítás együttesen biztosítják a tökéletes bálaképzést.
A VB3100 bálakamrájában 5 heveder és három henger működik.

Biztos bálakötözési megoldások

A KUHN kötözési megoldásai a legmegbízhatóbb és legbiztonságosabb kötözést garantálják.

Szilárd bálaforma

A tökéletes bála létrehozásának egyik befejező művelete a kötözés. A bálapalást rögzítése, – részben a bála elemektől való védelme, részben pedig az alakjának megóvása érdekében – az egyik legfontosabb művelet. Minél kevesebb idő szükséges egy bála kötözéséhez, annál nagyobb a bálázási tevékenység teljesítménye. A KUHN kötözési megoldásai a jelenleg elérhető legmegbízhatóbb és legbiztonságosabb kötözést garantálják.

Kiváló hálóterítés

Az aktív nyújtási technológiával működő hálós kötözés állandó hálófeszítettséggel rendelkező, szilárd bálaformát biztosít a teljes kötözési ciklus alatt. A háló bálakamra elejére kerül, hogy a bála azonnal el tudja kapni. Egy kiegészítő hálótekercstartó lehetővé teszi a kezelő számára, hogy még egy hosszú munkanapra is elegendő hálót vigyen magával. A hálótekercs cseréje egyszerűen, biztonságosan a talajon állva kivitelezhető.
A KUHN innovatív kialakításának köszönhetően a hálós kötözés folyamata során a háló feszítettsége nem változik. A hálós kötözőrendszer a bála forgási sebességének 90%-ával forog, hogy ezáltal megfeszüljön, de ne szakadjon el. Az előre feszített háló olyan bálát eredményez, amely megtartja a tömörségét. A hálós kötözőrendszer szétteríti a hálót a bála széleiig, hogy ne alakuljanak ki légkamrák a bála bekötését követően, mivel így óvható meg hosszú ideig a takarmányminőség.
Az aktív nyújtási technológiával működő hálós kötözés állandó hálófeszítettséggel rendelkező, szilárd bálaformát biztosít.

Zsineges kötözés

A kettős zsineges kötözőkar-rendszert használ, a kötözési ciklusidő minimálisra csökken. A zsineges kötözési ciklusban mindkét zsineg a bála szélénél indul, és keresztezik egymást, mielőtt még a bála középvonalába érnének. A bála középvonalában ismét átfedésbe kerülnek. Ez biztosítja a zsinegek rögzítettségét, és hogy ne maradjon szabadon zsinegvég.
Igény esetén a VB 3100 sorozat bálázói zsineges és hálós kötözési rendszerrel egyaránt felszerelhetők.
A kettős kötözőkar-rendszerrel a kötözési ciklusidő minimálisra csökken.

VB3190 baling round bales of straw

Média