FC 3161 TL szársértős fűkasza profil

Oldalt járó kaszák: minden, amire csak szüksége lehet

Az FC 1061 TL szársértős fűkaszák négyféle munkaszélességgel állnak rendelkezésre (2,67–3,50 m), és minimum 75 LE-s traktor szükséges a használatukhoz. A GYRODINE függesztőszerkezetnek és az alacsony teljesítményigénynek köszönhetően a manőverezés könnyű.

Értékesítő keresés

Az FC 1061 TL sorozatú, oldalsó vonórudas szársértős fűkaszák 2,67–3,50 méteres munkaszélességben állnak rendelkezésre. Ezek a gépek gazdaságosan és nagy területteljesítménnyel üzemeltethetők közepes táblaméretek esetén. A könnyen kezelhető GYRODINE függesztőszerkezetnek köszönhetően a táblavégi fordulók kivitelezése egyszerű, a kiváló terményminőség biztosított. Válassza ki a fő terményéhez leginkább megfelelő szársértőt: Acél lengőujjas DIGIDRY rendszer a nagy teljesítmény érdekében változó körülményekre, és különösen hosszú szálú termények esetében – a TLD változatokon. Az FC 3161 TLV változat hidraulikus terelőlemezekkel rendelkezik, és 3 méternél keskenyebb ikerrendek képzését teszi lehetővé. SQUAREFLEX poliuretán hengerek sérülékeny terményekhez – a TLR változatokon. DOUBLE CRIMP fémhenger – a TLS változatokon.
FC 3161TL munkában

Az Ön előnyei

Oldalt járó kaszák: minden, amire csak szüksége lehet

A külső oldali FLEXPROTECT védőburkolat védi az FC 3225 TLD fűkaszát az akadályokkal szemben.

GYRODINE függesztőszerkezet: gyors, egyszerű manőverezés

A robusztus GYRODINE csuklós függesztőszerkezet akár 90°-os fordulásokat is lehetővé tesz a TLT hajtásvonalának egyenesen tartása mellett. A karbantartási igény nem számottevő: mindössze egy olajcserepont van. A gép elfordulás ellen biztosított csapokkal csatlakozik a traktorhoz. A kapcsolószerkezet rendkívül megbízható, és biztonságos manőverezést tesz lehetővé.

A rendkialakítás a soron következő betakarítógépekhez igazított.

A gép kialakítása intenzív terményátbocsátást tesz lehetővé, a géptől függően különböző rendképzési módokban:
 • Szokványos, állítható szélességű rendek.
 • A TLD típusoknál az alapfelszereltségbe tartozik a széles terítés, míg a TLR és TLS típusok esetében ez opció
 • 3 méternél keskenyebb rendek az FC 3161 TLV típussal (tökéletes kompatibilitás egy 3 m szélességű rendfelszedővel).
FC 3161 TLD szársértős fűkasza munkavégzés közben

Talajvédelem, még nagy sebességnél is

A kaszaegység felfüggesztése torziós rudak segítségével valósul meg. Az egyenletes vágás érdekében szorosan követi a talajfelszín egyenetlenségeit, és mindkét oldalon, egymástól függetlenül állítható. Segít megóvni a kaszálótarlót és a gépet egyaránt, és gondoskodik a takarmány tisztaságáról. A kifejezetten nagy méretű gumiabroncsok nagyon kis fajlagos nyomást fejtenek ki a talajra munkavégzés közben és a fordulóknál. A termény minősége garantált, és a talaj sem tömörödik.
Az FC 1061 TL tökéletesen leköveti a talajkontúrt, és megóvja a kaszáló tarlóját.

FC 3161 TLV: 3 méternél keskenyebb, kettős rend

Ezzel a géppel pénz és idő takarítható meg. Rendképzés nem szükséges többé, és a szálastakarmány-betakarító gépek időegységre vetített teljesítménye nő. A takarmányminőség javul, mivel a rendképzés által a takarmányba kerülő talajszennyezéssel itt nem kell számolni, és kövek is kisebb valószínűséggel okoznak műszaki meghibásodást.
3,10 méteres vágásszélességével, 2-fokozatú lengőujjas szársértőjével és hidraulikus működtetésű rendterelőivel az FC 3160 TLV szársértős fűkasza 6 méter széles kaszált terület terménytömegéből két, egymás melletti rendet tud képezni úgy, hogy azok együttes szélessége nem haladja meg a 2,8 métert, ami ideális méret egy maximum 3 m széles rendfelszedővel rendelkező betakarítógép számára.
A rendhatároló panelek helyzetének megváltoztatásakor a vonórúd helyzete ehhez automatikusan alkalmazkodik. Ez a következőt jelenti: 
 • A traktor kerekei soha nem tapossák össze a terményt.
 • A gép teljes vágásszélességben dolgozik.
 • 3 méternél keskenyebb rend képződik, amelyet a rendfelszedők könnyen tudnak kezelni.
A gép működtetéséhez csak két hidraulikaszelepre van szükség, mivel az FC 3160 TLV sorozat gépei hidraulikus körválasztóval rendelkeznek. A rendterelő lemezek helyzete egymástól függetlenül állítható, ami meredek lejtőn szükséges is, például a terménykihordási pont állítása érdekében.
3 méternél keskenyebb kettős rend az FC 3161 TLV kaszával

Idő- és költségtakarékosság

Az OPTIDISC ELITE kaszagerendely eltérő tárcsatávolságokkal

OPTIDISC ELITE: az optimális vágás

Az új OPTIDISC ELITE kaszagerendely gazdálkodók bevonásával került kifejlesztésre. A tárcsák közötti változtatható távolság, nagy átfedési zónák és az OPTIDISC kaszagerendely csökkentett dőlésszöge biztosítja az Ön által is elvárt minőséget. Az FC 1031 sorozat kaszái az említett kaszagerendely legújabb változatával rendelkeznek, amely mindig tiszta vágást garantál. Az OPTIDISC ELITE kaszagerendely exkluzív jellemzőkkel rendelkezik:
 • Azokban a tárcsaközökben, ahol a kések távolodnak egymástól, a késátfedés növelése érdekében kisebb a tárcsák közti térköz. Ez még ritka vagy alacsony növényállomány esetén is tiszta vágásképet eredményez. (A)
 • Ahol a tárcsák összeforognak, ott a tárcsaközi távolság nagyobb. Ez nagyobb helyet biztosít a terménytömeg áthaladásához, amely így gyorsan a kasza mögé kerül, és nem zavarva a továbbiakban a kések munkáját. (B)
 • Az átfedési zónák csaknem megduplázódtak, ami jobb vágásminőséget biztosít nedves, tapadós (vagy vakondtúrásos) talajon, nagytömegű és elfekvő növényállományban, vagy késő ősszel vágott növénytakarónál.
 • A kisebb dőlésszög megakadályozza a hullámzó vágásképet, ami talajközeli vágáskor egyébként gyakori. A homogén és gyorsabb újrasarjadást is elősegíti, és megkönnyíti a betakarítási folyamatban soron következő gép munkáját.
 • Exkluzív, új kialakítású csapágyak és egy, a késeket még egy ütközés esetén is megbízhatóan tartó rögzítőszerkezet, amely 360°-os szabad forgást biztosít a kések számára.
Egyenetlen terepen, vagy nedves, tapadós talajkörülmények között általában talaj torlódhat fel a kaszagerendely előtt – de nem az OPTIDISC ELITE kaszagerendely esetében! Speciális kialakítású csúszótalpai elősegítik a talajfelszín követését, és óvják a kaszálótarlót. Ez további előnyt jelent a takarmányminőség szempontjából,

Maximális megbízhatóság és stabilitás

A kaszagerendelyt úgy tervezték, hogy hatékonyan tudja kezelni az akadályokat. A PROTECTADRIVE hajtásvédelem esetén – abban az esetben, ha a tárcsát egy nagyon erős mechanikai behatás érné – a tárcsa tengelye közvetlenül a ház felett, egy átgondoltan méretezett gyengítési horony mentén el tud nyíródni. Ily módon a fogaskerekek védelem alatt állnak, és a gép 15 percen belül újra üzemképessé tehető, méghozzá nagyon alacsony javítási költséggel.
A házat hosszú, a teljes kaszagerendelyt átérő csavarok rögzítik. Ez a kialakítás megakadályozza, hogy egy erős, ütésszerű behatásra a ház kiszakadjon a helyéről.
A kaszagerendely „gerincét” csúcsminőségű alkatrészek erősítik:
 • Speciális, duplasoros, ferde hatásvonalú golyóscsapágyakkal rendelkező kaszagerendely.
 • Nagy átmérőjű, precíziós megmunkálású, egyszerre 3 foggal kapcsolódó, kovácsolt acél fogaskerekek.
 • Kovácsolt és teljes felületükön hőkezelt tárcsák.
 • Hőkezelt acélból készült tárcsás csúszótalpak, (felcsavarozható) védőlemez lehetőségével.
A gép minél hosszabb hasznos élettartama érdekében a kaszagerendely és a vázszerkezet közé gumibakok vannak beépítve. Nagy menetsebesség esetén az ütésszerű terhelések kevésbé károsítják a gép szerkezetét.
PROTECTADRIVE kitérő védelmi rendszer

Minimális karbantartás

Nem kell időt pazarolnia felesleges karbantartásra.
Az OPTIDISC kaszagerendely tökéletes példa a gyártó és a gazdálkodók szoros együttműködése által létrehozott hozzáadott értékre. Ez egy olyan megoldás, amely tökéletesen megfelel a munkakövetelményeknek, és időt takarít meg Önnek.
 • Élettartamkenés. A kaszagerendely nem igényel karbantartást.
 • FAST-FIT gyorskioldású késrögzítési rendszer, 100%-os biztonság. Az erős laprugó a fokozott biztonság érdekében állandó nyomást gyakorol a késtartóra. A kések cseréje mindössze néhány percet vesz igénybe.
A karbantartási igény minimális, főként csak a hajtásrendszerre és egy pár csuklóra terjed ki, alkalomszerű jelleggel.
FAST-FIT gyorskioldású késrögzítési rendszer

A mechanikai behatásokkal szembeni védelemről egy rugalmas oldalsó védőburkolat gondoskodik

A gumi FLEXPROTECT oldalsó védőburkolat mechanikai behatásra a kasza törése vagy sérülése nélkül elhajlik, majd visszanyeri eredeti alakját. Ez az exkluzív kialakítású védőburkolat javítási költségeket takarít meg Önnek.
A külső oldali FLEXPROTECT védőburkolat védi az FC 3225 TLD fűkaszát az akadályokkal szemben.

Ideális szársértő a termény szárításához

DIGIDRY szársértő acél lengőujjakkal

Nagyteljesítményű DIGIDRY acélujjas szársértő, változó körülményekhez

Az acélujjas rotoros szársértők nagyon hatékonyan működnek hosszú szárú, nagytömegű és túlérett állományban, valamint rövid szárú takarmánynövények esetén is. Nagy áteresztőképességük zökkenőmentes anyagátáramlást biztosít a gépen keresztül. Az ilyen típusú szársértők energiaigénye meglehetősen alacsony, a termény áthaladása pedig gyors, és nincs szükség többszöri visszavezetésre. Helyzetükből adódódóan – mivel az ujjak a rendképződés előtt fellazítják és a levegőbe dobják a terményt – jó szerkezetű, szellős rendek képződnek. Az így készített takarmány nagyobb energiatartalommal és tápértékkel rendelkezik a felgyorsított vízleadás miatt.
Az acélujjak lucerna esetében is működnek. A szársértés intenzitása – a levelek száron való megőrzése, és ezzel a takarmány beltartalmi értékeinek megóvása érdekében – állítható.
A szársértési intenzitás módosítható:
 • A terelőlemezek állításával.
 • A szársértő fordulatszámának állításával.

DOUBLE CRIMP fémhengerek a TLS típusokon

A DOUBLE CRIMP acélhengerekkel működő szársértő egyenletes mángorló hatásnak teszi ki a növényeket a gyorsabb vízleadás érdekében. Az olyan, sérülékeny takarmánynövények, mint például a hüvelyesek vagy a zsenge rozs beltartalmi értékének megóvása érdekében a folyamat kíméletes. A nagy átmérő robusztus felépítést biztosít, valamint a terményáramlást is segíti. A hengerek közötti nyomás 100–500 kg/m értéktartományban állítható, a takarmánytípusnak és a kívánt szársértési intenzitásnak megfelelően.
DOUBLE CRIMP acélhengerek

Poliuretán SQUAREFLEX hengerek sérülékeny növényekhez

Egy, az Arvalis (Francia Mezőgazdasági Intézet), a Mezőgazdasági Kamara és az FD gépüzemeltető szövetkezet által végzett vizsgálat rávilágított a különböző szársértőkhöz tartozó vízleadási görbék különbözőségeire. A legjobb eredményeket SQUAREFLEX poliuretán hengeres szársértők használata hozta: Több mint 80%-os szárazanyagtartalom a második estére, szemben más módszerek esetében csak a harmadik estén mért hasonló adataival.
A SQUAREFLEX poliuretán felületében lévő speciális mintázat megragadja a terményszálakat, függetlenül attól, hogy milyen irányban állnak. A hengereket egymásnak nyomó erő egy könnyen hozzáférhető szabályozócsavarral állítható. Ezen kívül a hengerek – egy esetlegesen a terménybe kerülő idegen anyag átengedése érdekében – képesek eltávolodni egymástól.
Mindkét henger hajtóműről kap hajtást (nincs lánc vagy szíj!) Állandó szinkronban futnak: hosszabb az élettartamuk és nem igényelnek karbantartást. Mindkét henger 780 ford./perc fordulatszámmal forog, biztosítva az optimális működést minden körülmények között, minden termény esetén, legyen az sérülékeny takarmánynövény, perje, cirok vagy zsenge termény.
SQUAREFLEX gumihengeres szársértő

FC 3161 TL munkavégzés közben

Média

GYRODINE csuklós függesztőszerkezet