Bálázás és csomagolás

Zöldsoros” gépek? KUHN!

Kaszálástól, a bálázáson át az etetésig! Komplett megoldások minden gazdaság méretre!

Akár, ha értékesítésre, akár saját felhasználásra szánjuk a megtermelt zöld takarmányunkat, minden esetben rendkívül fontos a minőség. Közvetlenül, vagy közvetetten, de hatással lesz a jövedelmezőségre, talán a legjelentőségteljesebb változást, a tejelő tehenek takarmányozása kapcsán figyelhetjük meg.

De melyek is a meghatározó tényezők, mitől lesz jó a takarmány?

KUHN zöldsoros gépek

A Maximális energia és tápanyag tartalmat talán nem is kell magyarázni, a megfelelő időben, a megfelelő módon kaszált, kezelt, és tárolt zöld takarmányban minden szükséges bel-tartalmi elem megtalálható lesz, ami már nagyobb feladat ezen bel-tartalmi elemek megőrzése.

Gépesítési szempontból az egyik legnagyobb kihívás a kaszálás-rendképzés-bálázás műveleteinél a szennyeződés (föld a takarmányban), minimalizálása. Akár silózva, akár bálázva lesz a terményünk, a magasabb szennyezettség, nem kívánatos erjedési és rothadási folyamatokhoz vezethet, direkt hatással lesz a terményt fogyasztó állatokra is, kiváltképp a tejelő tehenekre, tejhozam és állategészségügyi szempontból egyaránt.

Természetesen a takarmány, az állatállománynak történő, megfelelő kiosztása-adagolása a takarmány „készítési” folyamatunk utolsó eleme, is rendkívül meghatározó az eredményesség biztosításának érdekében.

A KUHN-nak mint a világ egyik legnagyobb mezőgazdasági gépgyártójának, hosszú múltra visszatekinthető tapasztalata van a szálastakarmány betakarítás és kiosztás gépesítésével kapcsolatosan. A gépek tervezése, és fejlesztése szempontjából az általános minőség, a kezelői komfort mellett, a legfontosabb tényező a lehető legjobb munkaminőség által, a lehető legjobb minőségű és tisztaságú takarmány biztosítása.

Bálázás és csomagolás

Akár szalmát akár zöld takarmányt szeretnénk lehozni a területről, kiváló megoldásul szolgálhat a feladatra egy bálázó. Legyen szó akár kör-hengeres báláról, akár szögletes-kocka báláról, mindkét esetben meghatározó a súly, a tömörség, a kötözés módja, egy szóval a bála megfelelő minősége. Akár értékesítésre akár saját felhasználásra készülnek a bálák, így vagy úgy, a minőségük nagyságrendileg befolyásolhatja a pénzügyi eredményességet. Célszerű tehát a munkafolyamathoz, intenzitáshoz és terményhez megfelelő gépet megválasztani. Ezen döntésben lehet professzionális partnere a KUHN.

A KUHN kör- és szögletes bálázó kínálat kialakításakor, a fő fókusz a terület teljesítmény, a bálaminőség -bálasűrűségen volt, természetesen a bel-tartalmi értékek megőrzése mellett.

Hengeres bálázó

Két modellcsalád áll rendelkezésre, a VB (változókamrás hengeres bálázó) és az FB (fix-kamrás hengeres bálázó). Ezen modellcsaládokon belül több modell is helyet kapott, függőben attól, hogy mennyire intenzív használatra javasolt.

Mindkét modellcsalád az elkövetkező időszakban kap modellfrissítést. Elérhetőek készletről az előző széria (3100) gépei, új rendelésben pedig az új széria (3200) gépei.

VB és az FB esetében is a termény „felszedésével” kezdődik a folyamat, a rendfelszedő segítségével, ami a piacon az egyik legnagyobb kapacitású kialakítás, a változó talajviszonyhoz ingaszerű mozgással képes alkalmazkodni, ezzel is segítve a terményfelvételt, és annak tisztaságát. A következő szorosan kapcsolódó szerkezeti elem INTEGRAL ROTOR. Ez az egyszerű, minimális karbantartás igénylő felszedő-továbbító rendszer minden körülmények között óriási áteresztőképességet garantál. A VB széria esetében, amikor nincs szükség a termény szecskázására, az OPTIFEED rendszer az optimális választás, ha szükséges a termény szeletelése-vágása akkor lehet kiváló megoldás a KUHN OPTICUT(OC) szecskázó rendszer.

Hengeres bálázók

Szögletes bálázó

Az adott munkafolyamatra nyitva álló időszak egyre rövidül. Jó példa erre a szenázskészítés, hiszen a száraz meleg időben alacsonyabb lehet a növény nedvességtartalma, hamarabb indul csökkenésnek a súly és a bel-tartalom, tehát gyorsabban kell elvégezni a bálázást. Ezen körülmények között, illetve akár a zöld takarmány bálázásnál, lehet segítségére egy olyan nagy szögletes bálázó, mint a KUHN SB széria modelljei, melyekkel növelheti a termelékenységet anélkül, hogy kompromisszumot kellene kötnie a sűrűségben és a bála alakjában.  A KUHN SB sorozat új mércét állít fel a kapacitás, a bála alak, az üzemidő és az üzemeltetési költségek terén.

A kínálatban megtalálhatóak a 80x90, illetve 120x70 -es bála készítésére alkalmas modellek is (SB 890; SB 1270), de a legnépszerűbbek, a legnagyobb kapacitású modellek, az SB 1290, és a SB 1290 iD, amelyekkel 120x90-es bálák készíthetőek.

Az előző szériához képest a legnagyobb fejlesztés a KUHN TWINPACT kettős dugattyús rendszer, amivel hatékonyabban, tömörebb bálák készíthetőek. Ezenkívül a bálacsatorna, a hajtáslánc és a sebességváltó is korszerűsítésre került. Ezen fejlesztések eredményeképpen akár egy 200 LE-s traktor is elegendő a több mint 500 kg körüli bálák előállításához, így jelentős üzemanyag-megtakarítás is elérhető.

A TWINPACT tömörítő dugattyú egy alsó és egy felső részre oszlik

A hagyományos egydugattyús rendszerben a teljes tömörítő nyomáserő egy felületen érintkezik a formálódó bálával, az erő így egy relatív nagy felületen oszlik el, és hosszabb az idő is két tömörítési ütem között, ehhez képest a KUHN TWINPACT kétdugattyús rendszerben, gyorsabb a folyamat, az erő két kisebb felületen koncentrálódik, váltott ütemben, így az arányos felületegységre eső nyomás nagyobb, ezáltal tömörebb lesz a bála, mindez kisebb teljesítményigény mellett.

Nagykocka bálázó

Bálacsomagolás

A KUHN RW bálacsomagoló kínálatban minden méretű gazdaság megtalálhatja a megfelelő gépet. A kínálatban megtalálhatóak vonatott és függesztett modellek, hagyományos forgó asztalos (a bála mozog), és úgynevezett „szatellites” kivitel, ahol a fólia fut a bála körül.

A vezérlés történhet egyszerű hidraulikus-mechanikus megoldással, vagy digitális kezelőfelületen.
A vontatott kivitel elérhető SELF-LOADING opcióval, melynek segítségével a gép magától fel tudja venni a bálát munkapozícióba.

RW 1610 vontatott hengerbála-csomagoló egy bála felvétele és egy másik bála csomagolása közben.

e-TWIN technológia

Az innovatív KUHN e-TWIN technológia ötvözi az egyedülálló előfeszítő kialakítást és fóliaelosztási rendszert, így akár 50%-al csökkentheti a csomagolási időt, ezen felül fóliamegtakarítás is elérhető. A kúpos előfeszítő görgők úgy lettek elhelyezve, hogy a két 750 mm széles fólia, 2/3-os átfedéssel kerül egymásra összevezetve. Így már akkor dupla réteg fólia képződik, mielőtt elhagynák az előfeszítő egységet. Bizonyos modelleknél elérhető a CORRECT KIT (automatikus fólia ellenőrző szett). Az ellenőrző készlet érzékeli az üres tekercset, vagy az elszakadt fóliát, és automatikusan beállítja a szükséges asztalfordulatot, hogy a bálát a szükséges rétegekkel fedje le.

Az e-TWIN előnyei:

• Akár 50%-os csomagolási idő csökkenés.

•  Fólia megtakarítás a megnövelt előnyújtási aránynak köszönhetően.

• Rendkívüli szakadásállóság minden körülmények között.

• Kézi és számítógépes vezérlésű változatban is elérhető.

E-twin technológiai