Hírek és események
Hírek

Tarlóhántás és ápolás a KUHN-nál kéz a kézben jár!

Minden gazdaság számára elérhető a megfelelő méretű és felszereltségű gép.

A tarlóhántás és tarlóápolás kulcsfontosságú agrotechnikai műveletek, amelyeknek kiemelt jelentősége van a mechanikai gyomirtásban, a víz megőrzésében, a növényi maradványok aprításában és bekeverésében, valamint a későbbi talajmunkák megkönnyítésében. A fenti műveleteknek fontos szerepe van a megfelelő talajállapot kialakításában is.

A tarlóhántás azáltal, hogy lehetővé teszi a növényi maradványok bekeverését a talajba, hozzájárul a talaj tápanyagtartalmának gazdagításához és a talaj szerkezetének javításához. Ennek eredményeként a talaj szerves anyagokban és tápanyagokban gazdagabbá válik, és jobb vízmegtartó képességgel rendelkezik. Ez elősegíti a növények egészséges növekedését és fejlődését, valamint hosszútávon elősegíti a magasabb termésátlagok elérését.

A sekélyen végzett tarlóápolás hozzájárul talaj felszíni és felszín alatti víz megőrzéséhez. A talajban a kapillárisok elvágása által a talajnedvesség párolgásának (evaporáció) csökkentésén keresztül.

Összességében a sekély tarlóhántás és az ezt követő tarlóápolás elengedhetetlenek a mezőgazdasági gyakorlatban és számos előnnyel rendelkeznek a fentieken keresztül.

OPTIMER

A tarlóhántásra és vetőágykészítésre is kiválóan alkalmas OPTIMER rövidtárcsa kínálatban minden gazdaság számára elérhető a megfelelő méretű és felszereltségű gép.

A rövidtárcsa, mint univerzális talajművelő gép a tarlóhántás kedvelt eszköze, valamint a vetőágy készítés során is tökéletesen használható. Fontos szerepet tölt be a gyomszabályozásban és a növényi maradványok talajban keverésében. A gépcsalád minden tagja minimális és forgatásos művelésbe is jól beilleszthető.

Az L változatú gépek (3 m-12,5 m munkaszélesség) - 510 mm tárcsa átmérővel - az alacsony és csökkentett energiaigényű munkavégzés eszközei. Az XL sorozat (4 m-12 m munkaszélesség) 620 mm-es (tárcsa) átmérője mélyebb művelést, és emellett nagyobb aprítást és bekeverést tesz lehetővé, valamennyivel nagyobb vonóerő igény mellett.

A váz alatt és a tárcsalapok között a nagy átömlési keresztmetszet gyors haladást tesz lehetővé (akár 12-15 km/h) és minimálisra csökkenti az eltömődés veszélyét. Ezáltal növelhető a területteljesítmény.

Tervezéskor fontos szempont volt a gép egyszerű beállíthatósága, alacsony karbantartás igénye, illetve a jó súlyelosztás, aminek köszönhetően nehéz körülmények között is egyenletes munkamélység érhető el.

Az OPTIMER sorozat első simítóval, vagy késes hengerrel is rendelhető, (utóbbi a szármaradványok aprítását teszi lehetővé), ezen kívül elérhető minden talajtípushoz és felhasználási módnak megfelelő lezáró henger az optimális talaj visszatömörítés érdekében. (T-LINER, T-RING stb.)

Milyen gépeket kínál a KUHN a tarlóhántás-ápolás műveletéhez?

PROLANDER

A talajmunkák „generalistája” a PROLANDER.

A PROLANDER termékcsalád két legkedveltebb modellje a 6, illetve 7,5 méter széles változat (rendelhető 4-5-6-7.5- 9 és 14m-es változatban is). Erős robosztus kialakítása ellenére meglepően kicsi vonóerőigénnyel rendelkezik, akár 25 LE elegendő lehet méterenként (6m gép = 6x25 LE) laza talajban a tökéletes munkavégzéshez, kötöttebb talajokon is csak hozzávetőleg 40-50 LE/m a gép igény.  A gépet így alacsony vonóerő igénnyel, kisebb fogyasztás mellett lehet üzemeltetni.

A PROLANDER a ma kapható egyik legjobb magágykészítő-kultivátor, ezen túl a tarlóápolásra is tökéletesen alkalmas. A gép felépítését tekintve első simítóval szerelt, ezt követi az növekvő távolságra osztott kapaszekció, majd a lezáró hengersor.

A munka minőségét, az eltömődés mentes 5 sorban elhelyezkedő rugós kapaszárak biztosítják, amelyek még növényi maradványok jelenlétében is kiváló munkát végeznek.

A rugós szárak lúdtalp kapával és lándzsás kapával is felszerelhetők, ami igazán univerzális felhasználási lehetőséget ad a leendő tulajdonos számára.

PROLANDER ideális megoldás lehet, a kiváló magágy-előkészítésre.  Minimális művelésbe is jól beilleszthető. Alkalmazható tarlóápolásra, illetve a mechanikai gyomírtásra.

 

 

Egyéb Hírek

KUHN Magyarország Nyílt Nap 2024
27 márc. 2024 Rendezvények

III.KUHN Nyílt Nap

Ha május, akkor KUHN Nyílt Nap. Nagy népszerűségnek örvendő kecskeméti rendezvényünk 2024-ben is megrendezésre kerül.

Maxima, Lexis akció
14 márc. 2024 Tavaszi kedvezmények

Szuper tavaszi akció

Ébredezik a természet, a tavasz pedig magával hozta a KUHN évszakindító, kedvezményeit. MAXIMA szemenkénti vetőgépek és LEXIS permetezőgép...

Az összes hírünk