SB 1290 iD nagysűrűségű bálázók

SB 1290 iD bálázó sziluett

Hatékonyság és jövedelmezőség a bálázásban

Az SB 1290 iD típust arra terveztük, hogy terménykörülményektől függetlenül kiemelkedően nagy sűrűségű bálákat tudjon készíteni. A szabadalmaztatott TWINPACT dugattyútechnológiának köszönhetően a bálázó alacsony energiaigénnyel működik, és hozzájárul a bálázási tevékenység nagyobb jövedelmezőségéhez.

Értékesítő keresés

Az SB 1290 iD kifejlesztésével a KUHN egy intelligens és innovatív megoldást kínál a ma és a holnap kihívásaira. Ezt az „intelligent-DENSITY” (iD) típust olyan 120 x 90 cm keresztmetszetű bálák készítésére terveztük, amelyek nagyon száraz szalma esetén akár 25%-kal nagyobb sűrűségűek, mint a hagyományos nagybálázók által készített bálák. A nagyobb bálatömörség alapját a szabadalmaztatott TWINPACT kettős dugattyúrendszer képezi, amely egyúttal a gépet is óvja a csúcsterheléstől.

A sűrűségen kívül a bálacsatorna, a hajtáslánc és a hajtómű is továbbfejlesztésre került, ami további költségmegtakarítást biztosít az üzemeltetőnek. Egy 200 LE-s traktor több mint alkalmas az 500 kg-ot is meghaladó bálák készítéséhez, ami jelentős üzemanyag-megtakarítást jelent. Az eredmény: egy jövedelmezőbb bálázási tevékenység mind hagyományos növénytermesztésben, mind pedig a kihívást jelentő energianövény- és biomassza-előállításban.
SB 1290 iD bálázás közben, gabonatarlón

Az Ön előnyei

Rendkívül nagy bálatömörség, alacsony teljesítményigény

A TWINPACT tömörítő dugattyú egy alsó és egy felső részre oszlik

Egyetlen dugattyúlöket – kettős hatás

A KUHN SB 1290 iD a szabadalmaztatott TWINPACT kettős dugattyúrendszerrel működik, amely intelligens módon valósítja meg kiemelkedő bálatömörséget, és megakadályozza a gép kiugró terheléseit. Az akár 25%-kal nagyobb bálatömörség eléréséhez a dugattyúnak a hagyományos szögletes nagybálázókkal összehasonlítva kétszer akkora nyomóerőt kell kifejtenie. A TWINPACT tömörítő dugattyú egy felső és egy alsó részre oszlik, amelyek egy háromszöget formázó rudazattal kapcsolódnak. A tömörítő dugattyú két lépcsőben fejti ki a bálára ható nyomóerőt, növelve az alkalmazott fajlagos nyomóerőt, és ezáltal a bála tömörítését. A nagyobb bálatömeg ellenére a gép terhelése a hagyományos rendszerű 120 x 90 cm-es bálázókhoz hasonló, ami nem tesz szükségessé nagyobbra méretezett meghajtást, lendítőkereket és vázszerkezetet.

A TWINPACT hatás:
 • Intelligens, hatékony bálatömörítést biztosít, ugyanakkor nem okoz kiugró csúcsterheléseket a gépen.
 • Lehetőséget biztosít a hagyományos 120 x 90-es bálázókhoz használt traktorokhoz hasonló méretű erőgépek alkalmazására.
 • Száraz terményállapot esetén 25%-kal tömörebb bálákat készít.

A kapacitás és a bálatömörség tökéletes egyensúlya

A KUHN szabadalmaztatott nyomatékszabályozási rendszere minden SB 120 cm-es bálázótípus esetében tökéletes egyensúlyt biztosít a kapacitás és a bálatömörség között. A rendszert alkotó dugattyúrúd terhelésérzékelő csapjai mérik a tömörítő dugattyú által kifejtett erőt, és egy szögérzékelő figyeli a forgattyús tengely szögállását. Egy teljes dugattyúműködési ciklus alatt kiszámolásra kerül a pontos nyomaték, így a megfelelő teljesítménnyel működtetheti a gépek, és a lehető legnagyobb bálatömörséget érheti el. Mindez a szállításban és a kezelésben megmutatkozó hatékonyságnövekedésben nyilvánul meg.
A nyomatékszabályozási rendszer tökéletes egyensúlyt valósít meg a kapacitás és a bálatömörség között.

POWER DENSITY – A KUHN megoldás

Az egységes formájú bálák többet jelentenek egy kellemes esztétikai élménynél. Egy tömör, homogén sűrűségű bála minden szempontból minőséget testesít meg. A tömör szögletes bálák kezelése és egymásra rakása egyszerű. Ezen kívül szállítás során is sokkal stabilabbak, mint a nem megfelelően alakított bálák. Egy tökéletesen sarkos bála csökkenti a levegő beszorulásának veszélyét is bálacsomagolás esetén. A megfelelő bálaforma elősegíti a bála eltarthatóságát, és jobb takarmányminőséget biztosít.

A KUHN POWER DENSITY rendszer, egy egyszerű beadagolóvillás kialakítás, amely bizonyítja, hogy egy jól megtervezett aktív előkamratöltő rendszer nem szükségszerűen bonyolult. Ez az előkamrarendszer biztosítja a terményrétegek folyamatos beadagolását, ami tömör, szabályos sarkokkal rendelkező bálákat biztosít a rend minőségétől függetlenül. Az egyetlen adagolóvilla két tulajdonságot egyesít egyetlen mechanizmusban: a szükségtelen részegységek és a bonyolultság száműzését és az alacsony karbantartási költségeket.

Hogyan működik?
 1. Az INTEGRAL ROTOR aktív módon juttatja be a terményt az előkamrába.
 2. A beadagolóvilla (kék) az előkamra aktív feltöltését végzi.
 3. Az egyszeres működésű beadagolóvilla folyamatosan alakítja a terményszelvényt, egészen addig, amíg mérőlemez (piros) vissza nem nyomódik egy beállított nyomás ellenében.
 4. Amint a mérőlemez visszanyomódik, ez aktiválja a beadagolóvilla-rendszer második funkcióját. A villa eltérő mozgást végez, ami kiüríti az előkamrát, és a betolja a tökéletesen előformázott terményszelvényt a bálakamrába.
Ez az előkamrarendszer biztosítja a terményszelvények folyamatos beadagolását, ami tömör, szabályos sarkokkal rendelkező bálákat biztosít.

A bálakamra

A KUHN SB 1290 iD bálázó speciális tervezésű bálakamrája a szögletes nagybálázók tervezése és gyártása terén 35 év alatt felhalmozódott tapasztalatainkat tükrözi. Egy aktív előkamratöltő mechanizmus és egy újonnan tervezett mechanikus beadagolóvillás rendszer biztosítja az egyenletes töltésű bálák készítését.
Egy 3,75m hosszú bálacsatorna, és egy nyomásszabályozó rendszer biztosít felügyeletet a bálatömörség felett. A gép szerkezetében rendkívül ellenálló, cserélhető kopólemezek vannak beépítve a száraz, poros energianövények bálázásához. Egy tölcsért formázó nyomónyílás és egy 7 gerendelyből álló felső kamrafal garantálja a tökéletes bálaformát és extra súrlódást.
Az DB 1290 iD 3,75 méter hosszú bálakamrájával bőséges hossz áll rendelkezésre a tökéletes bála kialakításához.

A kettős kötözőrendszer

Az SB 1290 kettős kötözőrendszerrel rendelkezik. Bálázás közben a kötözőrendszer egy felső (kék) és egy alsó (piros) zsineget adagol a bálába. Mivel a zsineg a bála körül nem csúszik, a bála kialakulása közben nem feszül a zsineg.
1. lépés: Amint a bála eléri a kívánt hosszúságot, a kötözőtűk (szürke) működésbe lépnek, és felfelé, a kötözőfej irányába mozognak, a kötözési ciklus elindításához. Ebben az első lépésben a bálakészítés folyamata lezárul az első csomóval.
2. lépés: Amint az első csomó befejezte a bálát, a második csomó összeköti a felső és az alsó zsinegszálat, hogy a következő bála alakulása már megkezdődhessen anélkül, hogy a zsineg a kötözés közben feszülne.

A kötözési folyamat a terminálról felügyelhető, így a kezelő pontos információkat kap a zsinegfeszítettségről a bálakészítési ciklus alatt. Probléma esetén riasztás aktiválódik, lehetővé téve a kezelő számára, hogy időben cselekedve megelőzzön egy esetleges állásidőt.

A gépen alapfelszereltségben két masszív hidraulikus hajtású turbó ventilátor működik, amelyek optimálisan gondoskodnak a kötözőfej tisztításáról a legmostohább körülmények között is.
A kettős kötözőrendszer

Optimális terménybeadagolás a kapacitásigényhez illeszkedően

230 cm-es rendfelszedő-szélességével a bálázó minden renddel képes dolgozni

Optimális terményfelszedés

Az egyedülálló terményleszorító-kialakítás és az INTEGRAL ROTOR és a terménybeadagoló villa hajtásának nagy nyomatéka gondoskodik a nagy beadagolási kapacitásról, és egyben kivételes tartósságról. A bálázók egy 2,3 m szélességű bütykös vezérlőpályás rendfelszedővel működnek, amelyen nem kevesebb mint 5 fogtartó kar van, hogy a rendfelszedő alacsony fordulatszámon is hatékonyan tudjon működni. Ebből adódóan kiváló terményfelszedési minőséggel dolgoznak, és remekül alkalmazkodnak a különféle terménykörülményekhez.

Annak érdekében, hogy az Ön specifikus üzemeltetési igényeinek meg tudjon felelni, az SB 1290 iD esetében két terménybeadagolási lehetőség áll rendelkezésre. Válasszon a szabadalmaztatott INTEGRAL ROTOR rendszereink közül. Az OPTIFEED vágószerkezet nélküli adagolórotor vagy a 23 késsel rendelkező OMNICUT aprítórotor.

INTEGRAL ROTOR technológia

A KUHN szögletes bálázók teljes típuskínálatában rendelkezésre álló INTEGRAL ROTOR technológiánk az OPTIFEED és az OMNICUT típusokban öltenek testet. Ez az egyszerű, karbantartást nem igénylő terménybeadagolási rendszer folyamatosan óriási áteresztőképességet garantál. A rotor és a rendfelszedő fogai között lévő kis távolság folyamatos terményáramlást biztosít. Ez az aktív terménybeadagolás nagyon nagy munkasebességet tesz lehetővé, ami növeli a termelékenységet és mérsékli a terménykárosodást.
Az INTEGRAL ROTOR az erősen koptató hatású terménykörülményekben is kiemelkedő tartósság érdekében a rotorfogak Hardox® kopófelülettel vannak ellátva.
Minden KUHN bálázóban – legyen az aprítószerkezettel rendelkező vagy anélküli – az INTEGRAL ROTOR rendszer működik.

POWER FEED beadagolóhenger

Akár száraz szalmát, akár szénát vagy nedves szilázst báláz, a POWER FEED adagolóhenger egy következő szintre emeli a beadagolási kapacitást. A nehezített terménykörülmények vagy egyenetlen rendek kihívás elé tudják állítani az adagolórotort. A KUHN POWER FEED adagolóhengerrel ez már a múlté. A hajtott terményadagoló henger aktívan követi a rend magasságát. Ennek eredményeképpen a termény kissé lenyomódik, és egyenletesen oszlik el az adagolórotorhoz kerülése előtt. A terményáram egyenetlenségei „kisimulnak”, és egyenletes terménybeáramlás valósul meg a rotorhoz.

A rend egyenetlenségei miatti kiugró terhelések nem jelentkeznek. A stabil és egyenletes terménybeadagolás kisebb teljesítményigénnyel és problémamentes gépüzemeléssel jár. Ezen túlmenően a gép kopása kisebb mértékű, és a beadagolási rendszer igénybevétele is kisebb.

A következő előnyös tulajdonságokkal számolhat:
 • Páratlan általános kapacitás
 • Kiváló terményáram-irányítás minden terményben és rendméret esetében
 • Kevesebb teljesítménycsúcs a beadagolórendszer működése miatt
 • A gép problémamentes üzemelése
A KUHN POWER FEED adagolóhenger egy hajtott terményleszorító henger, amely elősegíti az egyenletes terménybeáramlást

Vágás nélkül: OPTIFEED rotor és Biomass OPTIFEED rotor

A 48 cm átmérőjű OPTIFEED rotorkialakítás, amelyben a HARDOX kopófelülettel rendelkező rotorfogak, és a behordócsiga-funkció egy tengelyen kombinálódik, segít a rend kiegyenlítésében azáltal, hogy az egységes báláalakulás érdekében mindig egyenletesen szétteríti a terményt. Amikor nincs szükség a takarmány aprítására, az OPTIFEED rendszer is megfelelően szabályozott és állandó terményáramot biztosít az előkamrába. A rotorral egy további védelmi szint valósul meg a gépen.

A 60 cm átmérőjű Biomass OPTIFEED rotorkialakítás a normál OPTIFEED rotor minden előnye mellett, a kiemelkedő tartósság és egyszerű cserélhetőség érdekében csavarozható kivitelű, HARDOX kopófelülettel rendelkező rotorfogakat tartalmaz. Ezeket a rotorokat kifejezetten olyan agresszív energianövényekhez terveztük, mint a cukornádlevél.
A 48 cm átmérőjű OPTIFEED rotorkialakítás, amelyben a rotorfogak működése a csiga funkciójával egy tengelyen kombinálódik

Aprítás: OMNICUT 23 késsel (OC 23)

A 23 késes OMNICUT rotor (OC 23) 45 mm-es elméleti szecskahosszúságot kínál a 120 cm széles bálakamrával rendelkező típusokon. A 60 cm-es átmérőnek köszönhetően a rotor nem válogat a bálázó elé kerülő rendek között. Az OC 23 kések egyedi hidraulikus védelemmel rendelkeznek. Tökéletes – munkasebességtől és terménytől független – vágásminőséget biztosít. Az egy csoportot alkotó kések be- és kiiktatása egyszerűen, a traktor fülkéjéből végezhető el, a terminál segítségével. A kezelő az alábbi késcsoport-konfigurációk közül választhat: 0 - 11 - 12 - 23. A rotorfogak Hardox kopófelülettel rendelkeznek, és a csavarozható kivitelüknek köszönhetően egyszerűen cserélhetők is. Az egyszerű késcserét szolgáló, alapfelszereltséget képező kazettás rendszerrel Ön nem csak a vágási minőséget vásárolja meg, hanem a kezelői kényelmet is.
A 23 késes OMNICUT rotor (OC 23) 45 mm-es elméleti szecskahosszúságot kínál.

Kiemelkedő masszivitás, tartósság és felhasználó kényelem

A hajtóművek és tengelyek tökéletes szinkronműködésű, egyszerűen karbantartható gépet biztosítanak.

Nagy igénybevételre tervezett hajtáslánc

Maximális teljesítményt nyújt, egy rendkívül megbízható behordórendszer segítségével. Az egyes részegységek szinkronizált hajtása hajtóművek és tengelyek közvetítésével történik. Ez egy tökéletes szinkronműködésű, egyszerűen karbantartható gépet eredményez. A nagy igénybevételre tervezett hajtáslánc önműködően visszaálló racsnis kuplungos hajtásvédelemmel rendelkezik. Ezeknek a tengelykapcsolóknak az az előnye, hogy a gép a maximális kapacitásával használható anélkül, hogy aggódni kellene a nyírócsapszegek időigényes cseréje miatt. A hajtáslánc vonalvezetése egyszerű, letisztult, a mozgó alkatrészek száma a lehető legkevesebb, és a karbantartás egyszerűen kivitelezhető.

Azonnali védelem

A gép maximális kapacitással történő használatához hibátlan védelmi rendszer szükséges. A KUHN szögletes nagybálázók minden főbb komponense racsnis kuplungos hajtásvédelemmel rendelkezik. Ezzel az állandó védelmi rendszerrel túlterhelés esetén a kezelőülésből el tudja hárítani az eltömődést. A rendfelszedő, az INTEGRAL ROTOR, a fő hajtás és a terménybeadagoló villa hajtásvédelméről racsnis kuplungos nyomatékhatárolók gondoskodnak, amelyek túlterhelés esetén automatikusan működésbe lépnek. Az érintett racsnis kuplung aktiválódik, és a terménybeadagolás leáll. Amikor a kezelő lecsökkenti a TLT fordulatszámát, a racsnis kuplung újra aktiválódik.
A KUHN szögletes nagybálázók minden főbb komponense racsnis kuplungos hajtásvédelemmel rendelkezik.

Intelligens kialakítás a még magasabb szintű használati megfelelőség érdekében

A kialakítás tökéletes hozzáférést biztosít a gép belsejéhez a napi átvizsgálások és karbantartás esetén. A nagyobb biztonság érdekében a kötözőfejek körüli „fedélzet” masszív lépcsőkkel és biztonsági korláttal rendelkezik. A biztonsági korlátok – a gép magasságának csökkentése érdekében vonuláskor – egyszerűen lehajthatók. Ezen kívül a kezelő a nagytömegű lendkeréknek, a terhelésérzékeléses hidraulikának és a nyomatékszabályozó rendszernek köszönhetően optimális kényelmet élvezhet.

A terhelésérzékeléses hidraulikus rendszer az automatikus tengelyreteszelést, a kések mozgatását, a bálacsúszda és a bálakilökő működtetését szolgálja. A hidraulikus rendszer egyszerűen kapcsolható át mechanikusan egy nyitott rendszerű működésre, ha olyan traktorral használják a bálázót, amelyen nincs terhelésérzékeléses hidraulika.
A kialakítás tökéletes hozzáférést és biztonságot nyújt a kezelő számára.

Optimális kezelői kényelem

A maximális kezelői kényelem érdekében az SB 1290 iD alapfelszereltségben a kategória legnagyobb tömegű lendítőkerekével rendelkezik. Ez a 485 kg-os, nagy igénybevételre tervezett lendítőkerék biztosítja a gép kiemelkedően egyenletes működését, ami egyúttal maximális menetkényelmet is biztosít a kezelő számára a napi működés során.
A 485 kg-os, nagy igénybevételre tervezett lendítőkerék maximális menetkényelmet garantál.

SB 1290 iD bálázás közben, gabonatarlón

Specifikációk

Műszaki jellemzők
 
Bálamagasság (cm)
Bálaszélesség (cm)
Bálahossz (cm)
Rendfelszedő szélesség (cm)
Rendfelszedő fogtartó rudak száma
Rendfelszedő terményterelő henger
Beadagoló rendszer
Kések száma
Elméleti szecskahossz (mm)
Késvédelem
POWER DENSITY előkamrás beadagoló rendszer
Tömörítő dugattyú löketfrekvenciája (löket/perc)
Bálázási nyomás beállítása
Kötözőrendszer
Kötözőfej-tisztítás
Automata központi kenési rendszer
Zsinegtároló
Minimális TLT-teljesítményigény kW (LE)
TLT-fordulatszám (ford./perc)
Hidraulikus emelő
Vonulási szélesség (cm)
Vonulási magasság (cm)
Rögzítőfék
ISOBUS-kompatibilis
Közúti világítás és jelzések
Minimálisan szükséges hidraulikus csatlakozások a traktoron
Munkalámpák
SB 1290 ID
90
120
60–300
230
5
alapfelszereltségben
INTEGRÁLT ROTOR (automatikus bütykös tengelykapcsolós túlterhelés elleni védelemmel)
-
-
-
alapfelszereltségben (automatikus bütykös tengelykapcsolós túlterhelés elleni védelemmel)
46
9 hidraulikus munkahenger, nem fedélzeti hidraulikarendszerrel vezérelt
6 dupla kötöző
turbo ventilátor fedélzeti hidraulikus hajtással
alapfelszereltségben
32 tekercs
132(180)
1,000
alapfelszereltségben
300 maximum (a tengely és kerék méretétől függően)
335 maximum
alapfelszereltségben
alapfelszereltségben
alapfelszereltségben
1 egyszeres működésű és 1 kettős működésű szelep
alapfelszereltségben

Média

SB 1290 iD bálázás közben, gabonatarlón