FC 1030 szársértős fűkasza profil

Maximális teljesítmény, optimális takarmányminőség

Ez a három féle munkaszélességű (8,33 m-től 9,93 m-ig) gépből álló típuscsalád maximális területteljesítményt nyújt, a betakarított termény minőségében megmutatkozó kompromisszumok nélkül. Ezeket a gépeket bérmunka-szolgáltatók, gépszövetkezetek és nagygazdaságok számára terveztük.

Értékesítő keresés

A kaszálandó területek egyre nagyobbak, ugyanakkor a kaszálásra optimális időablakok egyre szűkebbek. Mi a helyzet a takarmányminőséggel?
Ha figyelembe vesszük, hogy a takarmányba kerülő szennyeződések szintjének 4-ről 2%-ra történő csökkentése éves szinten 89 euró (30-35ezer Ft)/ha többletet jelent, akkor alapvető igényként fogalmazódik meg a szennyeződésmentes takarmány előállítása.
Számíthat termékkínálatunk tagjainak teljesítményére, minőségi munkájára és megbízhatóságára.
A FC hármas kombinációk kompromisszumok nélkül segítenek Önnek megvalósítani a teljesítményt és a minőséget érintő céljait.
A FC hármas kaszakombinációk három változatban állnak rendelkezésre, működtetésükhöz pedig legalább 120 LE-s traktorok szükségesek. FC 8730 (8,33 – 8,73 m), FC 9530 (9,13 – 9,53 m), FC 10030 (9,53 – 9,93 m). Az FC 3125 F vagy az FC 3525 F frontkaszák használatával ugyanazt a műszaki színvonalat veheti igénybe, mint a hátsó függesztésű változatok esetében!
FC 10030 munkavégzés közben

Az Ön előnyei

Maximális területteljesítmény, optimális takarmányminőség

A LIFT-CONTROL felfüggesztési rendszer

A tiszta takarmány titka: LIFT-CONTROL hidropneumatikus felfüggesztés

A takarmányba kerülő szennyeződések szintjének 4-ről 2%-ra történő csökkentése éves szinten 89 euró (30-35ezer Ft)/ha* megtakarítást jelent A LIFT-CONTROL hidropneumatikus felfüggesztési rendszerrel a szennyeződések visszaszorítása többé már nem probléma. Ez sokkal több, mint egy rugózási rendszer: hagyományos rugók helyett nyomástároló akkumulátorokat használ.
A hármas fűkasza-kombinációk egyedülálló kinematikai rendszerét az alábbi elemek alkotják: a kaszaegység rugózását biztosító munkahenger (1), egy biztonsági kioldó munkahenger (2), egy állítható nyomású akkumulátor (3) és egy, a gép tömegközéppontjához közel elhelyezett csuklópont (4).
A rugózási rendszer működésének következtében kevesebb szennyeződés kerül a takarmányba, és csökken a kaszagerendely talajra gyakorolt nyomása is, ami az üzemanyag-fogyasztás és a csúszótalpkopás csökkenését is maga után vonja, és gondoskodik a kaszálótarló megóvásáról.
*A németországi Weser Ems tartomány agrárkamarájának kutatói végeztek egy vizsgálatot az egyik németországi takarmány-előállító régióban. Egy 2%-os és egy 4% idegenanyag-tartalommal rendelkező szenázst vizsgáltak olyan szempontból, hogy az etetésük milyen pénzügyi hatást gyakorol egy tejelő gazdaság működésére. Miután megállapították a tápértékekben mutatkozó különbséget, kiszámították azt is, hogy mennyi koncentrált takarmányra volna szükség a rosszabb takarmány kompenzálására ugyanolyan szintű tejtermelés érdekében.

OPTIDISC ELITE: az utolérhetetlen kaszagerendely

Az új OPTIDISC ELITE kaszagerendely gazdálkodók/felhasználók bevonásával került kifejlesztésre. A tárcsák eltérő osztásközei, a nagy átfedési területek és a kis kaszálási szög biztosítja az elvárt vágásminőséget. Ezzel az új, a legújabb fejlesztéseket is integráló kaszagerendellyel rendelkező hármas FC 1030 tiszta és szabályos vágást biztosít minden szituációban.
 • Azokban a tárcsaközökben, ahol a tárcsák szétforognak, a tárcsák távolságát a nagyobb mértékű késátfedés érdekében lecsökkentettük. Tiszta és szabályos vágáskép még rövid szárú vagy ritkás állományban is (A).
 •  Azokban a tárcsaközökben, ahol a tárcsák összeforognak, a terménytömeg áthaladását elősegítendő, a tárcsák közötti távolság nagyobb. A terménytömeg gyorsan hátra kerül, a kaszálási folyamat nem akadályozott (B).
 • Az átfedési terület majdnem megduplázódott, ami a jobb vágásminőséget szolgálja a nedves, tapadós (vagy vakondtúrásos) talajokon, nagytömegű és elfekvő termény esetében illetve késő ősszel történő betakarításkor.
 • A kisebb dőlésszög: ha a vágás hajlásszöge viszonylag kicsi, akkor ez megakadályozza a hullámzó vágásképet. Ez az egyöntetű és gyorsabb újrasarjadzást is segíti, és a soron következő betakarítógépek beállítását is megkönnyíti.
 • Új, egyedi kialakítású tárcsacsapágyak és az exkluzív rögzítési mód garantálják, hogy a kések egy esetleges akadályba ütközés esetén sem szabadulhatnak ki, a forgásuk azonban 360 fokban biztosított.
Hegyvidéken, nedves körülmények között vagy tapadós növényállományban, talaj rakódhat fel a kaszagerendely elejére, kivéve az OPTIDISC ELITE esetében! Speciális csúszótalpai elősegítik a felsiklást, és óvják a kaszálótarlót. Ez további előnyöket jelent a takarmányminőség szempontjából, főként nehéz betakarítási körülmények között.
Az OPTIDISC kaszagerendely eltérő nagyságú tárcsaközei

Talajfelszín-követés a hátsó kaszaegységek mozgástartományának köszönhetően

Az FC hármas kaszakombináció hátsó kaszaegységei majdnem minden terepalakulást képesek lekövetni a következő jellemzőiknek köszönhetően:
 • inga típusú csuklószerkezettel függesztett egységek,
 • 20 cm-es hidraulikus oldalirányú mozgástartomány,
 • majdnem 50 cm-es függőleges irányú elmozdulás,
 • hozzávetőleg 20°-os szögtartományú elmozdulás, 50 cm-es átfedéssel.
Meggyőző adatok bizonyítják, hogy a KUHN minden lehetségest megtett a takarmányminőség javításáért!
Tökéletes talajfelszín-követés, főként köves talajon

Állítható rendszélesség

A kaszaegységek által hátrahagyott rendek szélessége akár 1,00–1,20 méterre is lecsökkenthető. Ily módon a traktor kerekei nem tapossák le a frissen kialakított rendet. A takarmány tiszta marad, mentes minden idegen anyagtól.
Az FC 10030 keskeny rendeket képez

Idő- és költségtakarékosság

A NON-STOP védelmi rendszer elmozdulási tartománya

LIFT-CONTROL CONTROL és NON- STOP biztosítás együtt

Senki sem engedheti meg magának, hogy a kaszája megsérüljön egy észre nem vett akadály vagy egy rossz manőver miatt.
Egy akadályba történő ütközés esetén az érintett kaszaegység egy tengely körül hátrafelé csuklik (4). Ezzel egyidejűleg olaj áramlik a LIFT-CONTROL felfüggesztési rendszer munkahengerébe. A bekövetkező nyomásnövekedés elősegíti a fűkasza kiemelkedését az akadály fölötti elhaladás érdekében. Ezt követően a kaszaegység automatikusan, megállás szükségessége nélkül visszatér a kiindulási helyzetbe.
 • A védelmi rendszer akkor is hatékonyan működik, ha kaszaegység forgástengelyhez közelebb lévő tárcsái érik az akadályt, mivel a csuklópont megfelelően távol van az első tárcsától (A) is.
 • Az egyes kaszaegységek független felfüggesztése megakadályozza, hogy az akadály elkerülésekor az ellentétes oldali kaszaegység előre lendüljön.
 • A hidraulikus védelem kioldási ellenállása kaszálási körülmények függvényében állítható. A munkahenger két helyzetben rögzíthető (nyilak): a második helyzetben nagyobb erőhatás szükséges a kioldáshoz, például nagy sebességű munkavégzés vagy különösen nehéz körülmények.

Maximális megbízhatóság és stabilitás

A kaszagerendelyt úgy tervezték, hogy ne okozzanak neki problémát az akadályok. A PROTECTADRIVE hajtásvédelemnek köszönhetően, abban az esetben, ha a tárcsa nagy erővel egy akadályba ütközne, a tárcsa tengelye közvetlenül a csapágy felett, egy gondosan méretezett gyengítési horony mentén el tud nyíródni. Ennek eredményeképpen a fogaskerekek védelme biztosított. A gép kevesebb mint 15 perc alatt ismét üzemképessé tehető, méghozzá alacsony javítási költség mellett.
KUHN előnyök: A tárcsák csapágyháza hosszú, az egész kaszagerendelyen átérő csavarokkal van rögzítve. Ez a megoldás kiküszöböli azt a veszélyt, hogy akadályba ütközés esetén a tárcsafoglalatok kiszakadjanak a kaszagerendelyből. A kaszagerendely fő részeit csúcsminőségű alkatrészek erősítik:
 • Speciális tárcsacsapágyazás duplasoros ferde hatásvonalú golyóscsapágyakkal.
 • Nagy átmérőjű, precíziós megmunkálású, egyszerre 3 foggal kapcsolódó, kovácsolt acél fogaskerekek.
 • Kovácsolt és teljes felületükön hőkezelt tárcsák.
 • Hőkezelt acélból készült tárcsás csúszótalpak, (felcsavarozható) védőlemez opcióval.
A gép minél hosszabb hasznos élettartama érdekében a kaszagerendely és a vázszerkezet közé ütközéscsillapítók vannak beépítve. A gép szerkezetét a külső, drasztikus – főként nagyobb sebességű munkavégzésnél előforduló – behatások kevésbé érintik.
A PROTECTADRIVE rendszer elnyíródásos működése

Minimális karbantartás

Nem kell időt pazarolnia felesleges karbantartásra.
Az OPTIDISC ELITE kaszagerendely tökéletes példa a gyártó és a gazdálkodók szoros együttműködése által létrehozott hozzáadott értékre. Ez egy olyan megoldás, amely tökéletesen megfelel a munkakövetelményeknek, és időt takarít meg Önnek.
 •  Élettartamkenés. A kaszagerendely nem igényel karbantartást.
 • FAST-FIT gyorskioldású késrögzítési rendszer, 100%-os biztonság. Az erős laprugó a fokozott biztonság érdekében állandó nyomást gyakorol a késtartóra. A kések cseréje mindössze néhány percet vesz igénybe.
A karbantartási igény minimális: csupán alkalomszerűen szükséges, a hajtásrendszer és a csuklópontok vonatkozásában.
FAST-FIT gyorskioldású késrögzítési rendszer

FLEXPROTECT védőburkolat: csökkentse javítási költségeit

A táblaszegélyeken vagy fák mentén történő kaszálás közben történő burkolatsérülés megakadályozása érdekében a FLEXPROTECT védőburkolat elhajlik, majd felveszi eredeti alakját. Ez a kialakítás elkerülhetővé teszi a további javítási költségeket. A védőburkolat működtetése hidraulikus.
A külső FLEXPROTECT védőburkolat

Szársértés a szükségletekhez igazodóan

FC10030-work_NewHolland (2).JPG

Nehéz körülményekhez: acél lengőujjak

A csuklós acél lengőujjakkal felszerelt, 540 mm-es rotor kimagasló szársértési kapacitással rendelkezik:
 • Egyöntetű vízleadás nagy szélességben, még nehéz körülmények között is.
 • A teljesítményigény nagy tömegű vagy hosszú szálú termény esetén is mérsékelt.
 • A csuklós lengőujjak ki tudják kerülni a bekerülő idegen anyagokat.
 • A termény rendre rakása vagy széles terítése.
Két fokozatú, karos fordulatszám-váltójával könnyedén alkalmassá tehető az adott terménytípushoz. A fordulatszám csökkentése ideális a sérülékeny növényfélékhez és az üzemanyag-fogyasztás csökkentéséhez, például ritkásabb állományokban történő későbbi kaszálás esetén (750 ford./perc). Sűrű növényállományban a fordulatszám növelhető (1000 ford./perc).
A szársértőrotor hajtótengelye nyírócsapos biztosítással rendelkezik, ezért a gép és a hajtás védelme még idegen tárgyakkal történő ütközés esetén is biztosított.

Sérülékeny növények esetén: SQUAREFLEX gumihengerek

A hüvelyes növények takarmányadagban történő szerepeltetése kevesebb koncentrált takarmány felhasználását teszi lehetővé.
Egy, az Arvalis (Francia Mezőgazdasági Intézet), a Mezőgazdasági Kamara és az FD gépüzemeltető szövetkezet által még 2016-ban végzett vizsgálat rávilágított a különböző szársértőkhöz (ujjas vagy hengeres, műanyag vagy acél) tartozó vízleadási görbék különbözőségeire. A legjobban a poliuretán hengerrel működő szársértő teljesített:
 • Hozzávetőlegesen 100 euró/ha/kaszálás megtakarítást lehetett elérni a hengerekkel
 • A termény közel 80%-os szárazanyagtartalomra száradt le a második éjszaka után, szemben más módszerekkel, amelyek esetében ez a nedvességtartalom csak a harmadik éjszaka után következett be.
Elegendő érvnek tűnik egy hengeres szársértő beszerzéséhez?
A poliuretán hengerek speciális mintázatának köszönhetően a növények szárai szabályos rendben töredeznek meg. A nagy átmérő jelentős áteresztőkapacitást biztosít a termény átengedéséhez, és megakadályozza a dobra csavarodást.
A hengerek közötti nyomóerő egy könnyen hozzáférhető csavarorsó segítségével állítható. Ezen kívül a hengerek – egy esetlegesen a terménybe kerülő idegen anyag átengedése érdekében – képesek eltávolodni egymástól.< br />Mechanikailag a hátsó henger 2 hajtóműről kap hajtást, és nem igényel karbantartást. A felső henger speciális fogaskerékhajtással rendelkezik. Használja ki az élettartamra kiterjedő, tökéletes szinkronműködés és a minimális karbantartási igény előnyeit.
FC 10030 R hengerekkel, sérülékeny, lucerna-típusú terményben

FC 10030 munkavégzés közben

Média