FC 104 LIFT-CONTROL szársértős tárcsás fűkasza

FC 341 szársértős fűkasza sziluett

Mondjon igent a területteljesítményre, és nemet a takarmány szennyeződésére!

Ez, a háromféle munkaszélességű (2,40 m, 2,80 és 3,11 m) típusokat felvonultató termékcsalád közepes vagy nagy méretű gazdaságok vagy bérmunka-szolgáltatók számára nyújt ideális megoldást. Tegye takarmány-előállítását jövedelmezőbbé az exkluzív LIFT-CONTROL felfüggesztési rendszerrel és a NON-STOP biztosítással.

Értékesítő keresés

A nagygazdaságok mindig is tudatában voltak annak, hogy a költséghatékonyság nagy fontossággal bír. A költséghatékonyság megvalósításának kulcstényezője: biztosítani, hogy az állatállomány teljes beltartalmi értékű takarmányt kapjon, a kasza élettartamának maximalizálása mellett. Ezek az alapelvek érvényesültek a FC 104 LIFT-CONTROL kaszák tervezésekor. A LIFT-CONTROL felfüggesztési rendszernek és a NON-STOP biztosításnak köszönhetően a kasza követi a talajfelszín egyenetlenségeit, és automatikusan kitér az akadályok elől. A javítási és karbantartási költségek alacsony szintűek, és a takarmányminőség kifogástalansága biztosított.
A járulékos szársértő biztosítja a termény gyorsabb vízleadását.
Válassza a fő terményhez leginkább megfelelő szársértőt: műanyagujjas kivitelt a többször vágott terményekhez a függesztett kasza tömegének csökkentése miatt; DIGIDRY acélujjas kivitelt a – változó körülmények között, de főleg hosszú szárú terményben elérendő – nagy teljesítményhez; és poliuretán hengeres szársértőt a sérülékeny növényekhez.
FC 104 munkavégzés közben

Az Ön előnyei

Mondjon igent a területteljesítményre, és nemet a takarmány szennyeződésére!

A LIFT-CONTROL felfüggesztés működésben

A tiszta takarmány titka: LIFT-CONTROL hidropneumatikus felfüggesztés

Csökkentse a takarmányba kerülő szennyeződés szintjét 4-ről 2%-ra, és takarítson meg éves szinten 89 eurót (30-35ezer Ft) hektáronként*. A LIFT-CONTROL hidropneumatikus felfüggesztési rendszerrel a termény szennyeződése többé már nem probléma. Ez sokkal több, mint egy rugózási rendszer: hagyományos rugók helyett nyomástároló akkumulátorokkal működik.
Amikor a kaszagerendely a talajon csúszik, akkor szükségszerűen hátrafelé ható erőhatásnak van kitéve. Minél nagyobb ez a hátrafelé ható erő, annál nagyobb mértékben csökkenti a rendszer a talajnyomást (2), ezáltal alkalmazkodva a terepegyenetlenségekhez is. Ennek két előnye van: a növénytakaró nem sérül, és kevesebb szennyeződés (kő, talaj) kerül a levágott rendbe.
Ezen kívül a felfüggesztési rendszer nagyon egyszerűen állítható a traktor kezelőfülkéjéből.
*A németországi Weser Ems tartomány agrárkamarája egy vizsgálatot végzett Németország egyik takarmánytermelő régiójában. 2 szenázst hasonlítottak össze: az egyik 2%, a másik 4% idegen anyagot (szennyeződést) tartalmazott. A vizsgálat célja az volt, hogy megállapítsák a szennyeződés mértékének a tejelő tehenészetek pénzügyi eredményére gyakorolt hatását. Miután megállapították a tápértékekben mutatkozó különbséget, kiszámították azt hogy mennyi koncentrált takarmányra volna szükség a rosszabb takarmány kompenzálásához, ugyanolyan szintű tejtermelés érdekében.

A kaszaegység inga típusú csuklószerkezete lehetővé teszi a talajfelszín-követést.

A kaszaegység a tömegközéppontjánál fogva van felfüggesztve.
Központi csuklópontja stabilitást és kiegyensúlyozott működést biztosít a legegyenetlenebb terepen is. A talajfelszín-követés tökéletes, még nagy munkasebesség mellett is. A kaszálótarló nem sérül, és a takarmányba kerülő szennyeződés minimális. A FC 104 LIFT-CONTROL kaszaegységek vágásmagassága állandó, és majdnem tökéletesen lekopírozzák a talajfelszínt, ami az alábbi jellemzőknek köszönhető:
 • Inga típusú csuklószerkezettel rögzülő kaszaegység,
 • 31°-os lehetséges szögkitéréssel.
Meggyőző adatok bizonyítják, hogy a KUHN mindent megtett a takarmányminőség javításáért.
Központi, inga típusú csuklószerkezettel felfüggesztett kaszaegység

Idő- és költségmegtakarítás

A NON-STOP védelmi rendszer elmozdulási tartománya

LIFT-CONTROL és NON-STOP biztosítás

Egyetlen gazda sem engedheti meg magának, hogy a szezon közepén tönkre tegye a kaszáját egy akadályba történő ütközés vagy egy rossz manőver miatt. Ezek a kaszák egy olyan aktív védelmi rendszerrel vannak felszerelve, amely állandó szintű talajnyomást biztosít 11°-os dőlésszögig. Ha a kaszaegység akadályba ütközik, a talajnyomás lecsökken, és a kaszaegység akár 25 fokos szögben kitér hátrafelé, és áthalad az akadály fölött. Az aktív Non-Stop kitérő kaszavédelmi rendszer akkor is hatékonyan működik, ha a kaszagerendelyt a bal oldalon éri az ütközés, mivel a kar csuklópontja elég messze van az első tárcsától (A). A NON-STOP rendszer működése után a kaszaegység automatikusan visszaáll a kiindulási munkahelyzetbe. A felfüggesztés és a NON-STOP védelmi rendszer ebben a gépben működő kombinációja egyedülálló a piacon.

Maximális megbízhatóság és stabilitás

A kaszagerendelyt úgy tervezték, hogy ne okozzanak neki problémát az akadályok. A PROTECTADRIVE hajtásvédelemnek köszönhetően, abban az esetben, ha a tárcsa nagy erővel egy akadályba ütközne, a tárcsa tengelye közvetlenül a csapágy felett, egy gondosan méretezett gyengítési horony mentén el tud nyíródni. Ennek eredményeképpen a fogaskerekek védelme biztosított. A gép kevesebb mint 15 perc alatt ismét üzemképessé tehető, méghozzá alacsony javítási költség mellett.
KUHN előnyök: A tárcsák csapágyháza hosszú, az egész kaszagerendelyen átérő csavarokkal van rögzítve. Ez a megoldás kiküszöböli azt a veszélyt, hogy akadályba ütközés esetén a tárcsafoglalatok kiszakadjanak a kaszagerendelyből. A kaszagerendely fő részeit csúcsminőségű alkatrészek erősítik:
 • Speciális tárcsacsapágyazás duplasoros ferde hatásvonalú golyóscsapágyakkal.
 • Nagy átmérőjű, precíziós megmunkálású, egyszerre 3 foggal kapcsolódó, kovácsolt acél fogaskerekek.
 • Kovácsolt és teljes felületükön hőkezelt tárcsák.
 • Hőkezelt acélból készült tárcsás csúszótalpak, (felcsavarozható) védőlemez opcióval.
A gép minél hosszabb hasznos élettartama érdekében a kaszagerendely és a vázszerkezet közé ütközéscsillapítók vannak beépítve. A gép szerkezetét a külső, drasztikus – főként nagyobb sebességű munkavégzésnél előforduló – behatások kevésbé érintik.
PROTECTADRIVE kitérő védelmi rendszer

FAST-FIT gyorskioldású késrögzítési rendszer

A 100-as sorozatú kaszagerendely rendelhető csavaros, vagy a FAST FIT gyorskioldású késrögzítéssel.
A FAST-FIT rendszerrel értékes időt takaríthat meg, és teljesen biztonságos technológiát használ. Az erős laprugó a fokozott biztonság érdekében állandó nyomást gyakorol a késtartóra. A kések cseréje mindössze néhány percet vesz igénybe.
FAST-FIT gyorskioldású késrögzítési rendszer

Gyors és egyszerű beállítás

A gép traktorhoz történő csatlakoztatásakor, a tömegkiegyensúlyozás érdekében nem szükséges a függesztőkarok hosszán állítani. Munkahelyzetben a gép nyitását követően a vágásmagasság automatikusan 45/50 mm-re áll be. A gép csukódása hátrafelé és vízszintesen történik. A gép a szállítási helyzetben csatlakoztatható le a traktorról, ami lehetővé teszi a keskeny tárolószínekben történő elhelyezését is. Nagyméretű támasztólábai stabil tárolást biztosítanak.
Praktikus: A szerszámosláda a gép függesztőszerkezetébe van beépítve. A kezelési kézikönyv szintén itt tárolható.
A gép egyszerűen tisztítható, mivel minden részegység könnyen hozzáférhető.
A gép a traktor függesztőművére csatlakozik

Egy, a termény vízleadásához alkalmazkodó szársértő

Szársértő műanyag ujjakkal

Könnyű műanyag szársértőujjak

A növények külső, viaszos védőrétegének megkarcolásával a műanyag ujjak tökéletesek a termény vízleadásának meggyorsítására.
Függesztett gépeken a kaszaegységen lévő minden plusz súly nagyobb tartó vázszerkezetet tesz szükségessé. Következésképpen nehezebb traktorra lesz szüksége, amely több üzemanyagot fogyaszt. Ezek a „V”-alakú ujjak nem csak könnyebbek, hanem rendkívül hatékonyak is. Rugalmas, de rendkívül ellenálló anyagból készülnek.
 1. Amikor idegen anyagot érnek, akkor az oldalirányú rugalmasságuknak köszönhetően ki tudnak térni az útjából, és az áthaladása után sérülés nélkül visszatérnek eredeti helyzetükbe.
 2. Forgásirányukban merevek, így szabályos és szellős rendeket hoznak létre.
A szársértés intenzitása a következőkkel módosítható:
 • A terelőlemezek állításával.
 • A ellenfogak állításával.
 • A szársértő fordulatszámának állításával.
A LIFT-CONTROL-os rugalmas ujjas szársértős fűkaszák széles terítést is képesek végezni anélkül, hogy le kellene szerelni a rendhatárolókat.

Nagyteljesítményű DIGIDRY acélujjas szársértő, változó körülményekhez.

Az acélujjas rotoros szársértők nagyon hatékony működnek hosszú szárú, nagytömegű és túlérett állományban, valamint rövid szárú takarmánynövények esetén is. Nagy áteresztőképességük zökkenőmentes anyagátáramlást biztosít a gépen keresztül. Az ilyen típusú szársértők energiaigénye meglehetősen alacsony, a termény áthaladása pedig gyors, és nincs szükség többszöri visszavezetésre. Helyzetükből adódódóan – mivel az ujjak a rendképződés előtt fellazítják és a levegőbe dobják a terményt – jó szerkezetű, szellős rendek képződnek. Az így készített takarmány nagyobb energiatartalommal és tápértékkel rendelkezik a felgyorsított vízleadás miatt.
Az acélujjak lucernában is hatékonyan működnek. A szársértés intenzitása – a levelek száron való megőrzése, és ezzel a takarmány beltartalmi értékeinek megóvása érdekében – állítható.
A szársértési intenzitás módosítható:
 • A terelőlemezek állításával.
 • A ellenfogak állításával.
 • szársértő fordulatszámának állításával.
DIGIDRY szársértő acél lengőujjakkal

Poliuretán hengeres szársértő sérülékeny takarmánynövényekhez.

A hüvelyes növények takarmányadagban történő szerepeltetése kevesebb koncentrált takarmány felhasználását teszi lehetővé.
Egy, az Arvalis (Francia Mezőgazdasági Intézet), a Mezőgazdasági Kamara és az FD gépüzemeltető szövetkezet által még 2016-ban végzett vizsgálat rávilágított a különböző szársértőkhöz (ujjas vagy hengeres, műanyag vagy acél) tartozó vízleadási görbék különbözőségeire. A legjobban a poliuretán henger teljesített:
- Hozzávetőlegesen 100 euró/ha/kaszálás megtakarítást lehetett elérni a hengerekkel
- A termény közel 80%-os szárazanyagtartalomra száradt le a második éjszaka után, szemben más módszerekkel, amelyek esetében a termény ezt a nedvességtartalmat csak a harmadik éjszaka után érte el.
Elegendő érvnek tűnik egy hengeres szársértő beszerzéséhez?
A poliuretán hengerek speciális mintázatának köszönhetően a növények szárai szabályos rendben töredeznek meg. A nagy átmérő jelentős áteresztőkapacitást biztosít a termény átengedéséhez, és megakadályozza a dobra csavarodást.
A felső dob egyszerű lánchajtással rendelkezik, míg az alsó dob forgásáról három hajtószíj gondoskodik. A két henger 1000 ford./perc fordulatszámon, szinkronizálva forog, hogy minden körülmények között, minimális karbantartás mellett is biztosítani tudják az optimális működést és a hosszú élettartamot.
Szársértő poliuretán hengerrel

FC 104 munkavégzés közben

Média