FC 3161 TCD szársértős fűkasza profil

Központi vonórúd: maximális teljesítmény!

Az FC 1061 TC szársértős fűkaszák ötféle munkaszélességgel állnak rendelkezésre (3,10–4,40 m). A központi vonórúdnak és GIRODYNE csatlakozószerkezetnek köszönhetően a manőverek gyorsabbak. FC 3161 és 3561 TCD RA rendegyesítő szalagos megoldással is létezik.

Értékesítő keresés

A központi vonórudas FC 1061 TC sorozat típusai 3,10 – 4,40 méteres munkaszélességben állnak rendelkezésre. Ezekkel a gépekkel gyorsabb a forgókon történő manőverezés. A területteljesítmény 10–15%-kal növelhető egy vontatott, oldalsó vonórudas kaszával összehasonlítva! A GIRODYNE kapcsolószerkezetnek köszönhetően magasabb szintű rugalmasság és felhasználói kényelem valósítható meg, ami a kiváló minőségű takarmány előállításának feltételét, a könnyű kezelhetőséget biztosítja. A kisebb munkaszélességek esetében (3,10 – 3.50 m) rendegyesítő szalagos típusok is rendelkezésre állnak.
Válassza ki a fő növényéhez megfelelő szársértőt: A TCD típusok DIGIDRY acél lengőujjas szársértője kiválóan teljesít minden körülmények között, de főként hosszú szálú termények esetén; a TCR típusok gumi SQUAREFLEX hengerekkel rendelkeznek; A TCS típusok pedig DOUBLE CRIMP acélhengerekkel működnek.
FC 3161 működés közben

Az Ön előnyei

Központi vonórúd: maximális teljesítmény

Vontatott, központi vonórudas, szársértős fűkasza a forgón

GYRODINE függesztőszerkezet: gyors, egyszerű manőverezés

A robusztus GYRODINE csuklós függesztőszerkezet akár 90°-os fordulásokat is lehetővé tesz a TLT hajtásvonalának egyenesen tartása mellett. A karbantartási igény nem számottevő: mindössze egy olajcserepont van. A gép elfordulás ellen biztosított csapokkal csatlakozik a traktorhoz. A kapcsolószerkezet rendkívül megbízható, és biztonságos manőverezést tesz lehetővé.

A rendkialakítás a soron következő betakarítógépekhez igazított.

A gépet intenzív terményátbocsátásra tervezték, háromféle üzemmóddal:
 • Szokványos, állítható szélességű rendek.
 • Egységes, széles terítés. A szokványosról a széles rendképzésre történő átállítás egyszerű és szerszám nélkül kivitelezhető (A). Széles terítési módban a rendhatároló panelek a vonórúdon vannak elhelyezve. (TCD).
 • A kettős rendképzés fix, aszimmetrikus rendhatárolókkal valósítható meg, amelyek opcióként állnak rendelkezésre az FC 3161 TCD típuson
 • Kettős rendképzés FC 3161 TCD RA típuson, 2,70 m-es teljes szélességgel (3 m-es rendfelszedővel kompatibilis) és 3,50 m teljes szélességgel az FC 3561 TCD RA (B) típuson.
Széles terítés az FC 1061 TC típussal

Talajvédelem, még nagy sebességnél is

A kaszaegység felfüggesztése torziós rudak segítségével valósul meg. Az egyenletes vágás érdekében szorosan követi a talajfelszín egyenetlenségeit, és mindkét oldalon, egymástól függetlenül állítható. Segít megóvni a kaszálótarlót és a gépet egyaránt, és gondoskodik a takarmány tisztaságáról. A kifejezetten nagy méretű gumiabroncsok nagyon kis fajlagos nyomást fejtenek ki a talajra munkavégzés közben és a fordulóknál. A termény minősége garantált, és a talaj sem tömörödik.
Talajvédelem, még nagy sebességnél is

Rendképzés szalag segítségével az RA változat rendegyesítő egységével

Az FC 3161 TCD RA és FC 3561 TCD RA típusok hátsó rendegyesítő egysége ideálissá teszi ezeket a gépeket szenázskészítés esetén. Maximális rugalmasságot kínálnak, különböző rendképzési lehetőségekkel. Szalagos rendegyesítő két rendet egyesít közvetlenül a kaszálást követően a következő formációk megvalósításával:
- Kettős rend járvaszecskázó rendfelszedőjéhez.
- Egy keskenyebb rend, bálázó vagy szállítókocsi rendfelszedőjéhez.
A szalagos rendegyesítő használatával a rendképzővel nem kell annyi menetben elhaladni a munkaterületen. Ezzel csökkenthető a levélveszteség és a takarmányban lévő szennyeződés mértéke.
A rendegyesítő szalag a kaszaegység mögött, azzal párhuzamosan helyezkedik el, így a termény a jobb és a bal oldalra egyaránt kihordatható. Frontkaszával együtt használva egyszerűbb a kezelő számára a frontkasza vonalban vezetése a levágatlan termény szélével. A szalag felemelhető, illetve bármikor gyorsabban vagy lassabban járatható a terménymennyiséghez vagy a domborzathoz igazodva.
A gép és a rendegyesítő szalag vezérléséhez szükséges minden funkció a traktorfülkében lévő központi vezérlőegységen található. A vezérlőegység az alapfelszereltség része. A legfontosabb funkciók a szalagsebesség szabályozása és a kihordási irány megválasztása.
A szállítószalagot egy integrált hidraulikus egység hajtja, amelynek a szivattyúja a GYRODINE kapcsolószerkezet egyik kimenő tengelyéről kap hajtást. Nem jelent többé problémát a traktor olajszállítása!
Kettős rend kialakítása a szalagos rendegyesítővel

FC 4061 / FC 4461: nagy területteljesítmény, kisebb teljesítményigény

A 4,00 illetve 4,40 méteres munkaszélességű FC 4061 és 4461 típusokat 130 LE feletti teljesítményű traktorokhoz terveztük. Munkaszélességükből adódó nagy termelékenységüknek és alacsony teljesítményigényüknek köszönhetően ezek a gépek a nagy zöldtakarmány-előállító gazdaságok számára ideálisak. Képezzen a terményből rendeket, vagy válassza a széles terítés lehetőségét. Az FC 4461 nagyméretű ikerkerekekkel rendelkezik, amelyek nagyobb stabilitást biztosítanak nehéz körülmények között, valamint rossz állapotban lévő utakon és behajtókon. A pivot rendszerű öntözőberendezések nyomvályúira is megoldást jelent.
FC 4461 munkavégzés közben

Idő- és költségtakarékosság

Az OPTIDISC ELITE kaszagerendely eltérő tárcsatávolságokkal

OPTIDISC: az optimális vágás

Az új OPTIDISC ELITE kaszagerendely gazdálkodók bevonásával került kifejlesztésre. A tárcsák közötti változtatható távolság, nagy átfedési zónák és az OPTIDISC kaszagerendely csökkentett dőlésszöge biztosítja az Ön által is elvárt minőséget. Az FC 1031 sorozat kaszái az említett kaszagerendely legújabb változatával rendelkeznek, amely mindig tiszta vágást garantál. Az OPTIDISC ELITE kaszagerendely exkluzív jellemzőkkel rendelkezik:
 • Azokban a tárcsaközökben, ahol a kések távolodnak egymástól, a késátfedés növelése érdekében kisebb a tárcsák közti térköz. Ez még ritka vagy alacsony növényállomány esetén is tiszta vágásképet eredményez. (A)
 • Ahol a tárcsák összeforognak, ott a tárcsaközi távolság nagyobb. Ez nagyobb helyet biztosít a terménytömeg áthaladásához, amely így gyorsan a kasza mögé kerül, és nem zavarva a továbbiakban a kések munkáját. (B)
 • Az átfedési zónák csaknem megduplázódtak, ami jobb vágásminőséget biztosít nedves, tapadós (vagy vakondtúrásos) talajon, nagytömegű és elfekvő növényállományban, vagy késő ősszel vágott növénytakarónál.
 • A kisebb dőlésszög megakadályozza a hullámzó vágásképet, ami talajközeli vágáskor egyébként gyakori. A homogén és gyorsabb újrasarjadást is elősegíti, és megkönnyíti a betakarítási folyamatban soron következő gép munkáját.
 • Exkluzív, új kialakítású csapágyak és egy, a késeket még egy ütközés esetén is megbízhatóan tartó rögzítőszerkezet, amely 360°-os szabad forgást biztosít a kések számára.
Egyenetlen terepen, vagy nedves, tapadós talajkörülmények között általában talaj torlódhat fel a kaszagerendely előtt – de nem az OPTIDISC ELITE kaszagerendely esetében! Speciális kialakítású csúszótalpai elősegítik a talajfelszín követését, és óvják a kaszálótarlót. Ez további előnyt jelent a takarmányminőség szempontjából,

Maximális megbízhatóság és stabilitás

A kaszagerendelyt úgy tervezték, hogy hatékonyan tudja kezelni az akadályokat. A PROTECTADRIVE hajtásvédelem esetén – abban az esetben, ha a tárcsát egy nagyon erős mechanikai behatás érné – a tárcsa tengelye közvetlenül a ház felett, egy átgondoltan méretezett gyengítési horony mentén el tud nyíródni. Ily módon a fogaskerekek védelem alatt állnak, és a gép 15 percen belül újra üzemképessé tehető, méghozzá nagyon alacsony javítási költséggel.
A házat hosszú, a teljes kaszagerendelyt átérő csavarok rögzítik. Ez a kialakítás megakadályozza, hogy egy erős, ütésszerű behatásra a ház kiszakadjon a helyéről.
A kaszagerendely „gerincét” csúcsminőségű alkatrészek erősítik:
 • Speciális, duplasoros, ferde hatásvonalú golyóscsapágyakkal rendelkező kaszagerendely.
 • Nagy átmérőjű, precíziós megmunkálású, egyszerre 3 foggal kapcsolódó, kovácsolt acél fogaskerekek.
 • Kovácsolt és teljes felületükön hőkezelt tárcsák.
 • Hőkezelt acélból készült tárcsás csúszótalpak, (felcsavarozható) védőlemez lehetőségével.
A gép minél hosszabb hasznos élettartama érdekében a kaszagerendely és a vázszerkezet közé gumibakok vannak beépítve. Nagy menetsebesség esetén az ütésszerű terhelések kevésbé károsítják a gép szerkezetét.
PROTECTADRIVE kitérő védelmi rendszer

Minimális karbantartás

Nem kell időt pazarolnia felesleges karbantartásra.
Az OPTIDISC kaszagerendely tökéletes példa a gyártó és a gazdálkodók szoros együttműködése által létrehozott hozzáadott értékre. Ez egy olyan megoldás, amely tökéletesen megfelel a munkakövetelményeknek, és időt takarít meg Önnek.
 • Élettartamkenés. A kaszagerendely nem igényel karbantartást.
 • FAST-FIT gyorskioldású késrögzítési rendszer, 100%-os biztonság. Az erős laprugó a fokozott biztonság érdekében állandó nyomást gyakorol a késtartóra. A kések cseréje mindössze néhány percet vesz igénybe.
A karbantartási igény minimális, főként csak a hajtásrendszerre és egy pár csuklóra terjed ki, alkalomszerű jelleggel.
FAST-FIT gyorskioldású késrögzítési rendszer

A mechanikai behatásokkal szembeni védelemről egy rugalmas oldalsó védőburkolat gondoskodik

A gumi FLEXPROTECT oldalsó védőburkolat mechanikai behatásra a kasza törése vagy sérülése nélkül elhajlik, majd visszanyeri eredeti alakját. Ez az exkluzív kialakítású védőburkolat javítási költségeket takarít meg Önnek.
A külső oldali FLEXPROTECT védőburkolat védi az FC 3225 TCD fűkaszát az akadályokkal szemben.

Ideális szársértő a termény vízleadásának gyorsításához

DIGIDRY szársértő acél lengőujjakkal

Nagyteljesítményű DIGIDRY acélujjas szársértő, változó körülményekhez

Az acélujjas rotoros szársértők nagyon hatékonyan működnek hosszú szárú, nagytömegű és túlérett állományban, valamint rövid szárú takarmánynövények esetén is. Nagy áteresztőképességük zökkenőmentes anyagátáramlást biztosít a gépen keresztül. Az ilyen típusú szársértők energiaigénye meglehetősen alacsony, a termény áthaladása pedig gyors, és nincs szükség többszöri visszavezetésre. Helyzetükből adódódóan – mivel az ujjak a rendképződés előtt fellazítják és a levegőbe dobják a terményt – jó szerkezetű, szellős rendek képződnek. Az így készített takarmány nagyobb energiatartalommal és tápértékkel rendelkezik a felgyorsított vízleadás miatt.
Az acélujjak lucerna esetében is működnek. A szársértés intenzitása – a levelek száron való megőrzése, és ezzel a takarmány beltartalmi értékeinek megóvása érdekében – állítható.
A szársértési intenzitás módosítható:
 • A terelőlemezek állításával.
 • A szársértő fordulatszámának állításával.

DOUBLE CRIMP fémhengerek a TCS típusokon

A DOUBLE CRIMP acélhengerekkel működő szársértő egyenletes mángorló hatásnak teszi ki a növényeket a gyorsabb vízleadás érdekében. Az olyan, sérülékeny takarmánynövények, mint például a hüvelyesek vagy a zsenge rozs beltartalmi értékének megóvása érdekében a folyamat kíméletes. A nagy átmérő robusztus felépítést biztosít, valamint a terményáramlást is segíti. A hengerek közötti nyomás 100–500 kg/m értéktartományban állítható, a takarmánytípusnak és a kívánt szársértési intenzitásnak megfelelően.
DOUBLE CRIMP acélhengerek

Poliuretán SQUAREFLEX hengerek sérülékeny növényekhez

Egy, az Arvalis (Francia Mezőgazdasági Intézet), a Mezőgazdasági Kamara és az FD gépüzemeltető szövetkezet által végzett vizsgálat rávilágított a különböző szársértőkhöz tartozó vízleadási görbék különbözőségeire. A legjobb eredményeket poliuretán hengeres szársértők használata hozta: Több mint 80%-os szárazanyagtartalom a második estére, szemben más módszerek esetében csak a harmadik estén mért hasonló adataival.
A poliuretán hengerek egyedi mintázata folyamatos mozgással megragadja a terményt. A hengereket egymásnak nyomó erő egy könnyen hozzáférhető szabályozócsavarral állítható. Ezen kívül a hengerek – egy esetlegesen a terménybe kerülő idegen anyag átengedése érdekében – képesek eltávolodni egymástól.
A felső dob egyszerű lánchajtással rendelkezik, míg az alsó dob forgásáról három hajtószíj gondoskodik. A két henger 1000 ford./perc fordulatszámon, szinkronizálva forog, hogy minden körülmények között, minden különösebb karbantartás nélkül is biztosítani tudják az optimális működést és a hosszú élettartamot.
SQUAREFLEX gumihengeres szársértő

FC 3161 TCD szársértős fűkasza munkavégzés közben

Média

FC 3161 TCD szársértős fűkasza munkavégzés közben